Megint a civilek végezték el a piszkos munkát

2017.07.10. 14:05

Véget ért az 5. Pet Kupa, amin összességében 250 ember fordult meg, hogy a saját szabadidejében, önkéntes munkában tisztítsa meg Magyarország legszebb folyójának felső szakaszát Dombrádtól Tiszalökig.

A 15, PET-palackok felhasználásával készült és megújuló energiával hajtott hajó legénysége 5 nap alatt brutális mennyiségű szemetet szedett össze a Tiszából:

100 köbméter műanyagpalackot, üveget, hűtőt, cipőt, gyógyszeres fiolát, gyerekjátékot, építési törmeléket, és mára felismerhetetlenné bomlott szennyeződést.

A legtöbbet gyűjtő hajó a főként Tilos Rádiós műsorvezetőkből és családtagjaikból álló Szilvi barátai lett: a 8 fős legénység 200 zsáknyi szemetet szedett, ez körülbelül 8000 ezer palackot jelent. A második helyezett a kárpátaljai fiatalok hajója, a Papilió lett, aminek legénysége megható módon köszönte meg a díjazást. A kupa átvételekor azt mondták,

tudjuk, hogy a szennyeződés nagyobb része tőlünk, Ukrajnából érkezik, ezért éreztük kötelességünknek, hogy részt vegyünk ezen a versenyen.

A 3. a Siemens cég önkénteseinek hajója lett, akik tudományosan megtervezett, modulokból álló tutajukkal nemcsak az egyik leggyorsabbak voltak, hanem a naponta, kétnaponta váltott legénységüknek köszönhetően nem vesztették el a lelkesedésüket sem. 

Pedig ez az, ami a legkönnyebb lenne. A part menti nádasokban, a behajló fák ágai alatt feltorlódott szeméthegyek felszámolása egyszerre felemelő és gyomorforgató érzés. Nem elég, hogy a cirill betűs palackokban megrohadt sör rettentően büdös, és gumikesztyűben is borzasztó érzés megfogni, de gyakran fogja el az embereket a kilátástalanság is.

Hiszen hiába számolnak fel egy-egy úszó szeméttelepet, miközben szúnyogok százai csípik össze őket, ha tudják, hogy a következő kanyarban ugyanezt találják, sőt ha minden szemetet ki is tudnának szedni, akkor is

jövőre az árhullámmal újabb sok tonnányi szennyeződés fog érkezni.

Ennek megakadályozása pedig túlnő rajtuk, ehhez magyar-ukrán állami beavatkozásra lenne szükség, erre azonban minden lobbizás ellenére 2013 óta nem került sor.

Molnár Attila Dávid és Tóth Zsolt Marcell természetfilmesek ekkor indították el Pet Kupát, ami az elmúlt négy évben 5 tonna szemetet termelt ki a Tiszából - holott a magyarországi hulladék begyűjtése és elszállítása állami feladat lenne. (Az idei év mérlege ebben még nincs benne, hiszen az önkéntesek ezekben a percekben is tapossák az utolsó napokban begyűjtött szemetet a tiszalöki strandon.) A civil kezdeményezésnek eddig csak azt sikerült elérnie, hogy fő támogatónak az idén beálljon mögéjük a Földművelésügyi Minisztérium.

De persze, ha néha kilátástalannak és reménytelennek is tűnik a helyzet, tulajdonképpen minden egyes kiemelt palack könnyít a Tiszán, és minden egyes versenyző titkos küldetést teljesít. Ahogy a győztes hajó egyik tagja, Andi mondta,

azok, akik ott voltak a Pet Kupán, soha többet nem fognak eldobni egyetlen csokipapírt sem. És ha megmutatják a fotóikat a barátaiknak, és elmesélik, mivel szembesültek a Tiszán, nekik sem jut többet eszükbe szemetelni.

Remény persze van arra, hogy a tiszai szemétgyűjtést és a folyó tisztaságának megőrzését ne csak a civilek végezzék el. Közadakozásból 750 ezer forint gyűlt össze a Petényi nevű szemétevő hajóra, ami nemcsak a Pet Kupán teljesített, hanem az ígéretek szerint mostantól egész évben üzemelni fog. A zsúrki önkormányzat ugyanis örökbe fogadta a hajót, és a tervek szerint közmunkásokkal folytatni fogja a szemétszedő akciót.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek