Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Rogán Antalnak lehet egy útja M. Richárd házához

rogi
2017.08.22. 10:42 Módosítva: 2017-08-22 11:06:39

M. Richárd májusban jogosítvány nélkül, nagy sebességgel közlekedett a fővárosban a Dózsa György úton, ahol autójával összeütközött egy másik járművel. A balesetben a másik autóban ketten meghaltak, miután pedig az autó a közeli buszmegállóban várakozók közé sodródott, többen megsérültek. M. Richárd ezután még három hónapon keresztül szabadlábon járt-kelt, az egzotikus Seychelles-szigetekre is elmehetett nyaralni, majd a rendőrség a hétvégén őrizetbe vette, a bíróság viszont hétfőn szabadlábra bocsátotta, és a házi őrizetét rendelte el.

Néhány évet ugorjunk vissza az időben. Miután a több halálos áldozattal járó baleset okozójának házi őrizetét rendelte el a bíróság, Rogán Antal fideszes politikus a feltételezett elkövető házához ment, és videós üzenetben tiltakozott a szerinte elfogadhatatlan döntés ellen.

Rogán Antal azt mondta, hogy ki kell vizsgálni a házi őrizet indokoltságát, és ha kell, a törvények szigorításával meg kell előzni, hogy „még egyszer ilyen felháborító eset″ előforduljon. 

Mindez 2013 decemberében történt, Eva Rezešová, a szlovák milliomosnő esetében. Most pedig "még egyszer előfordult ilyen felháborító eset". A Bors szerint amúgy Rezešovát ugyanaz az ügyvéd, Novák Péter védte, mint aki most M. Richárdnál is elintézte a házi őrizetet.

Hétfőn este emailben megkérdeztük Rogán Antal minisztert, hogy az újra előfordult "felháborító" eset miatt nem tervezi-e, hogy a gyanúsított házához megy demonstrálni, és hogy elfogadhatónak tartja-e a házi őrizetet. Reggel újra levelet küldtünk, és telefonon is érdeklődtünk, választ ígértek. Már csak azért is merülhet fel Rogán Antal esetében a kérdés, mert a minisztert az egyik tavaszi fórumán olyan emberek védték, akiket a rendőrség súlyos bűncselekményekkel gyanúsított, megfigyelt, és közös vállalkozásuk volt M. Richárddal.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda végül nem az Indexnek válaszolt, Rogán Antal propagandaminiszter álláspontját nem sokkal kedden 11 óra után egy levélben, egy linkben juttatta el hozzánk. A link az Origóra mutatott: innen tudni, hogy Rogán szerint nem ugyanaz a két eset: Rezešová ugyanis Szlovákiába szeretett volna hazajutni, „így kikerült volna a magyar igazságszolgáltatás hatásköréből és a szökés esélye is valós veszély volt. Most ebben szerinte más a helyzet – olvasható a kiadványban.

Rogán álláspontja szerint azonban ez nem indokolja a bíróság döntését, és szerinte a hatóságnak fellebbeznie kell. Az azonban nem derül ki, hogy ezúttal is odamegy-e a gyanúsított házához demonstrálni, mennyire elfogadhatatlannak tartja a döntést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?