Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szijjártó: Az EB-döntés nem kötelezi Magyarországot

2017.09.09. 16:18

Ellentétben azzal, amit a baloldali német igazságügyi miniszter állít, az Európai Bíróság döntése nem kötelezi Magyarországot semmire – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

Szijjártó Heiko Maas szavaira reagált ezzel, aki úgy fogalmazott, hogy

ha Magyarország a migrációs válságban továbbra is ragaszkodik a konfrontációhoz, akkor szükség esetén meg kell vonni Magyarországtól uniós pénzeket.

Szijjártó Péter úgy válaszolt: a bíróság döntését tudomásul veszik, de továbbra is elutasítják az illegális bevándorlást, és nemet mondanak a kötelező betelepítési kvótára.

A Magyarországnak szerződések szerint járó uniós forrásokat összekötni az illegális bevándorlással sumák dolog.

– közölte a magyar tárcavezető. Szijjártó szerint igaz ez arra, hogy a Magyarországra érkező forrásokból jelentős mértékben nyugati, például német cégek profitálnak. 

És ne hallgassuk el azt a tényt sem, hogy képmutatás Magyarországot számon kérni, amikor az uniós tagállamok a kvóta szerinti vállalásaik mindössze 25 százalékát teljesítették.

Szijjártó szerint az is megtisztelő, hogy a német választási kampányban Magyarországgal foglalkoznak, de felhívnák a német igazságügyi miniszter figyelmét, hogy Magyarország a magyar emberek adóforintjaiból védi a schengeni határt, és vele együtt Németországot is.

Érdekes, hogy a szolidaritásnak ez a fajtája nem kelti fel egy német miniszter figyelmét.

– mondta Szijjártó.