Az összes sarlatán megemlegeti ezt az őszt

IMG 8102
2017.09.18. 06:51 Módosítva: 2017.09.19. 05:12

Nem csak a pártok kampánya indul be nemzeti konzultációkkal, aláírásgyűjtésekkel, telefonos akciókkal, hanem hétfőn elkezdődik az őszi ülésszak is a parlamentben.

Egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kér-e szót napirend előtt, bár valószínű, hogy minden frakció azon lesz, hogy minél jobban beindítsa a 2018-as parlamenti választás előtti őszt.

Mindenesetre érdemes áttekinteni röviden, mi várható az első héten, illetve mit lehet tudni az őszi szezon törvényalkotási tervéről.

  • A napirendi javaslat alapján az ülés hétfőn a nemrég elhunyt Lányi Zsolt (FKGP, független) képviselőre emlékezéssel kezdődik, majd mandátumigazolása után leteszi képviselői esküjét Gaal Gergely (KDNP), aki Rubovszky György helyét foglalhatja el.
  • Kedden egyebek mellett arról tárgyalnak, hogy a nyugdíjas szövetkezetek illetékmentességet kaphassanak a cégbírósági eljárás során, továbbá a jelenlegi járási tagoltság helyett megyei szinthez igazítanák a közjegyzők illetékességi területét. Emellett megkezdik több igazságügyi tárgyú törvény módosítását is.
  • Szerdán hétfőhöz hasonlóan ugyancsak nemzetközi egyezmények szerepelnek a napirenden, majd pedig tárgyalnak a településképi kézikönyvek elfogadása határidejének kitolásáról és arról, hogy Csongrád megye neve Csongrád-Csanádra változzon.

Ez csak az első hét tervezete, de még nyáron felkerült a kormány törvényalkotási programja is. Ebben nincsenek igazán meghatározó, a társadalmat megmozgató elképzelések, hanem főleg technikai változtatásokat találhatunk. Például:

  • Módosítják a migrációs tárgyú törvényeket. A legfontosabb cél a jogszabályi keret javítása azon harmadik országbeli állampolgárok számára (tanulók, önkéntesek, gyakornokok és au pairek), akik az EU-ba jönnének több mint három hónapra.
  • Változtatnának a közjegyzőkről szóló törvényen is. Ha a parlament elfogadja a kormány javaslatát, akkor a jövőben Magyarországon csak magyar állampolgár lehetne majd közjegyző. 
  • A titkos információgyűjtéssel kapcsolatos törvény is módosulni fog, miután a Szabó és Vissy kontra Magyarország ügyben Strasbourgban az Európai Emberi Jogok Egyezményébe ütközőnek találták, hogy a TEK bírói engedély nélkül végezhessen megfigyeléseket. Ezzel kapcsolatban a NAIH is nagyobb jogköröket fog kapni, erről itt írtunk részletesebben.

A kormány 46 törvényjavaslattal készül az őszi szezonra, a legérdekesebb talán a Magyar Pszichológus Kamara létrehozásáról szól. Várhatóan novemberben nyújtják be, és decemberben fogadnák el.

Igaz, a kamara létrehozásáról szóló törvénytervezet már tavaly ősszel is a kormány tervei között szerepelt, azonban végül be sem nyújtották. Az elképzelés lényege, hogy csak olyan foglalkozhasson lélekgyógyítással, akinek erről papírja van, így ki lehet majd szűrni a sarlatánokat.