Lázárnak vannak értelmiségi barátai, akik nem akarnak a Fideszre szavazni

2017.10.05. 14:22 Módosítva: 2017.10.05. 15:07

Ünnepi pillanat: a mai a 100. kormányinfó, Lázár János örül. Mi is örülünk, ez ma az egyetlen rendszeres fórum, ahol egy vezető kormánytag hajlandó kiállni és kérdésekre válaszolni. Szomorú, hogy ennek örülni kell: ez van.

Fontosabb bejelentések

  • 21 milliárdos Kárpát-medencei óvodafejlesztési program indul, hogy itthon és a határokon túli, magyarok lakta területeken minden szülő magyar óvodába és bölcsődébe járathassa a gyerekét. A határon túli intézmények nem csak a magyarok előtt lesznek nyitva. Az program elsősorban az egyházi fenntartású intézményeket érinti, de mások is csatlakozhatnak.
  • Megújították az állam és a református egyház közötti 1998-as megállapodást.
  • Megkezdődött a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációs ívek szétküldése, több mint egymilliót adnak postára. (Meglepetés: a kormány szeretné, hogy Magyarország továbbra is zárva maradjon a menekültek előtt.)
  • Őcsényre reagálva: a kormány kész biztosítani a jogszerűen itt tartózkodó menekültek ellátását. Egy panziós nem biztos, hogy képes erre. Akár szeretik a  kormányt, akár nem, a kormányra jobban lehet építeni, mint egy "bizonytalan hátterű civilszervezetre".
  • Novemberben nyugdíjemelés lesz, és a kormány szeretné, ha megint adhatna a nyugdíjasoknak Erzsébet-utalványt. Ez, és a nyugdíjemelés mértéke az őszi államháztartási adatok alakulásától függ.
  • A kormány tárgyalt a 2030-ig szóló turizmusfejlesztési stratégiáról, 6-800 milliárd forintot szánnak arra, hogy ebben az időszakban a turizmus teljesítménye 17-18 százalékosra nőjön a GDP-ben.

Ezután Lázár kérdésekre válaszolt. Íme a fontosabbak:

Mégis kinek kellett volna az államhoz fordulni, ha a menekültgyerekek üdültetéséről akart gondoskodni. Ezt egy civilszervezet találta ki, akiket most bűnbaknak akarnak kikiáltani. Lázár szerint nem akar bűnbakot csinálni, de érdemes az államhoz fordulni, senki sem képes gyerekek üdültetéséről az államnál jobban gondoskodni.

A 444 mai cikke szerint a rászoruló gyerekek nyaraltatásából Mészáros Lőrinc és Pintér Sándor egy-egy érdekeltsége is gazdagodott. Lázár szerint ez az üdültetési forma már nem létezik, de az akkori szerződések megfeleltek a jogszabályoknak, így a 200 milliós "téli táboroztatási koncepcióról" szóló is, és nem lehet egy céget azon az alapon eltiltani a közbeszezésektől, hogy ki a tulajdonosa.

Miért Vietnamban költ az onkológiai helyzet javítására az állam, miért nem itthon, például az onkológiai várólisták rövidítésére? Hol a szolidaritást kérik rajtunk számon, hol annak hiányát, nem tudunk mindkét elvárásnak megfelelni – így Lázár. A kormány százmilliókat költ az egészségügy fejlesztésére, nincs olyan ország, ahol mindenki elégedett lenne az egészségüggyel.

Elcsúfítaná-e a Kopaszi-gátra tervezett felhőkarcoló a várost? Lázár: Az építési engedélyezés önkormányzati hatáskör, a kormány ebbe nem szólhat bele. Hogy a MOL milyen székházat épít, a MOL dolga. De Budapest építészeti, ökológiai védelme közügy. A Bazilikánál nagyobb épületet nem véletlenül nem építettek korábban, és Lázár azt gondolja, hogy továbbra se épüljenek, egyetért a volt fővárosi főépítésszel, és írt az ügyben Tarlósnak. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz.

A Gazprommal kötött hosszútávú gázszállítási megállapodásról: az orosz gáz olcsó, ha nem akarunk több mint négymillió háztartást fűtés nélkül hagyni, akkor ez az ország érdeke. Nincs hosszú távon olcsóbb gáz, min az orosz.

A kormány nem tervezi sem a civiltörvény, sem a lex CEU módosítását az uniós kötelezettségszegési vizsgálatok miatt. A CEU által beadott iratokat a kormány szakértői szinten vizsgálja: ha az egyetem megfelel az előírásoknak, elhárulnak az akadályok a működése elől. Innentől ez egy bürokratikus folyamat, nem politikai kérdés.

Lázár nem volt hajlandó belemenni abba, hogy mi lesz vele a választás után, noha pár napja egy interjúban pont erről beszélt. Botka távozása, Gyurcsány fellépése, Simicska plakátfestése operettre emlékezteti, szerinte szürreális események zajlanak Magyarországon.

Lex Heineken: az EU bizottságának előzetes álláspontja szerint nem jogellenes tiltani a termékeken megjelenő önkényuralmi jelképeket. Lázár ennek ellenére nem látja esélyesnek, hogy idén megszülessen az erről szóló törvénymódosítás. 

Index miniinterjú

Index: Szabad-e bűncselekményeket elkövetni a menekültgyerekek üdültetésével kapcsolatos ellenérzés megjelenítésekor? Lázár: Nem. Index: Akkor mit szól Orbán Viktor nyilatkozatához, aki egyetért az őcsényiekkel? Lázár: Orbán nem erre gondolt, tisztességesebben kellett volna kommunikálni az emberekkel. Index: Orbán szerint nagyon sokat hazudtak az embereknek a menekültekről. Ki hazudott az embereknek a migránsokról? Lázár: az európai baloldal, hogy nincs bevándorlási krízis. Index: Nem tartja problémának, hogy Orbán Viktor nem ítélte el a menekültek ellen tiltakozó őcsényiek által elkövetett bűncselekményeket? Lázár: Az éremnek két oldala van.

Index: Nem került-e túl közel Navracsics Soros Györgyhöz, amikor a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációt kampányfogásnak nevezte? Lázár: (...) Nem akarunk menekülteket. Index: Hoz-e politikai hasznot a nemzeti konzultáció? Lázár: Ebben egyáltalán nem vagyok biztos. Index: egyben tartja-e konzultáció a Fidesz szavazótáborát? Lázár: A kormánynak hasznos, mert visszajelzést kap. Index: Vesztett-e értelmiségi szavazatokat a Fidesz. Lázár: Vannak értelmiségi barátaim, akik fontolgatják, hogy nem a Fideszre szavaznak. Index: Miért? Lázár: Mert 8 éve kormányzunk.

Index: Mit nem tudott megtanulni Orbán Viktor mellett? Lázár: Ügyes kérdés. (...) Mit nem lehet megtanítani egy falunak, ahol nem születnek gyerekek? Index: Mit nem tudott tehát megtanulni? Lázár: Majd az új kormány megalakulása után válaszolok.

Tervezik-e, hogy a többi egyházzal is megállapodnak? Lázár szerint régi adósság volt a református megállapodás, a Vatikánnal már megújult a szerződés, a többi történelmi egyházzal kiegyensúlyozottak a kapcsolatok és hatályban vannak a megállapodások.

Azzal kapcsolatban, hogy Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár ma azt nyilatkozta, hogy a kormány kudarcot vallott a bürokráciacsökkentésben, Lázár azt mondta, hogy a kormány folytatja a háttérintézmények bezárását. Óriásit fejlődött a kormányablakok rendszere. De több lett a bürokráciában dolgozók száma. Folyamatosan nő az önkormányzati dolgozók száma, a 36 ezer önkormányzati dolgozó közül a kormány 25 ezer foglalkoztatását támogatja. Sok, hogy a négymillió munkavállaló közül egymillió az államtól kapja a fizetését. De ilyen gazdasági teljesítmény mellett aki a közszférából átlép a versenyszférába, talál munkát.

Biztos-e már, hogy nem épül kerítés a román határra? Ezt nem lehet kijelenteni, mondta Lázár, szerinte napi 15-20 jön át mndennap a zöld határon Nagylak környékén. De a románok egyelőre jól védik a szerb határt.

Lázár szerint nem az Európai Ügyészséggel van bajuk, hanem nem akarnak újabb nemzeti hatáskört Brüsszelbe átadni. Ezért nem szavazták meg a Fidesz képviselői az erre vonatkozó javaslatot az Európai Parlamentben.

Lázár egy felvetésre válaszolva azt mondta, jó ötlet, hogy egyszer Orbán Viktor tartsa a kormányinfót, és megkérdezi tőle.