2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Kilépett a pártból egy győztes szocialista

2017.11.22. 17:08

Nem őt jelöli az MSZP a jövő évi választáson, ezért kilép a pártjából Horváth Imre parlamenti képviselő, írta az Atv.hu.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke megerősítette az Indexnek, hogy Horváth kilépett a pártból. Mint mondta, ez váratlanul érte az MSZP-t, és sajnálja azt.

Horváth Imre a Kiss Péter halála miatt kiírt újpesti időközi választáson indult 2014-ben, és nem várt fölénnyel győzte le a Fideszt. Horváth 50, míg fideszes ellenfele, Hollósi Antal csak 30 százalékot kapott. Így az addig önkormányzati képviselő simán bekerült a parlamentbe.

Gyurcsány kérte a körzetét

Az MSZP-DK tárgyalásokon azonban értesüléseink szerint Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy a DK szeretne jelöltet indítani. Meg is nevezték, hogy Varju László alelnök lenne a DK jelöltje.

Molnár Gyula MSZP-elnök állítólag jelezte neki, hogy az országos megállapodás érdekében félre kell állnia. Ráadásul úgy tudjuk, volt egy alapszervezeti szavazás helyben Horváthról, ahol nem álltak ki egyértelműen Horváth jelöltsége mellett (egyenlő lett az első szavazás eredménye). Horváth Imre ezt vehette zokon, és ezért dönthetett a kilépés mellett. A képviselőt nem értük el, hogy megtudjuk.

Kérdés, hogy Horváth marad-e a frakció tagja a hátralévő félévben, illetve hogy kiszáll a politikából, vagy tervezi, hogy függetlenként elindul az újpesti-angyalföldi körzetben.

Kunhalmi Ágnes azt mondta erről, hogy "a DK-val folytatott tárgyalások közepén vagyunk, még semmiről nincs végleges döntés. Tény, hogy sok szocialistának kell majd lemondani az indulásról és a körzetéről, hogy megszülessen a megállapodás, amelyre a választók várnak. Nekünk a kormányváltás és az ország sorsa az első. 

Minden körzetben azt a legalkalmasabb jelöltet kell megtalálni, akiről minden párt meg tud egyezni.

Tóbiás József, az MSZP kampányfőnöke az Atv.hu-nak később azt mondta, hogy Horváth a parlamenti frakciónak tagja marad. Az írásos nyilatkozatában nem indokolta a pártból való kilépést. 

Éppen a mai cikkünkben jeleztük, hogy több körzetben feszültséget okoz az MSZP-DK megállapodás, és Szeged mellett az újpesti körzet lehet az egyik vitás pont.

Az LMP kész támogatni?

Az LMP a hírre gyorsan reagált, és azt sejtette közleményében, hogy akár kész lehet a párt támogatni az egykori 56-os határőr Horváthot. "Horváth Imre kilépésével az MSZP azon kevés politikusának egyikét vesztette el, aki egyéniben is képes volt megverni a Fidesz-t.

Az LMP felkészült arra, hogy akár Újpesten, akár az országban senki ne maradjon képviselet nélkül, aki hisz a társadalmi igazságosságban, és elfogadhatatlannak tartja a Fidesz csak és kizárólag a gazdagokat támogató politikáját.

Az LMP ezért továbbra is mindent megtesz azért, hogy minden egyéni körzetben a legjobb jelöltet találjuk meg, és azt javasoljuk a többi ellenzéki pártnak, hogy ők is ezt tegyék."