Aliz
6 °C
14 °C

Kitiltották a szegedi melegeket az Új Nemzedék közösségi tereiből

2017.11.28. 19:45

Kitiltotta a kormány tulajdonában álló ifjúságpolitikai szervezet, az Új Nemzedék Nonprofit Közhasznú Kft. az LMBTQ-szervezeteket a közösségi tereiből – legalábbis ezt közölték múlt hét pénteken a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal. A szervezet Indexhez eljuttatott levele szerint a velük közölt indoklás az volt, hogy

az LMBTQ-szervezetek azonos elbírálás alá esnek a politikai pártokkal, mivel „politizálnak”,

amibe beletartozik az is, hogy szeretnének beleszólni az őket érintő közügyekbe. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport úgy tudja, a döntés nem helyi szinten született, hanem az Új Nemzedék központi vezetése hozta azt meg, de tagjaik remélik, hogy félreértésről, "információhiányról" lehet szó, mivel panaszt eddig senki nem tett tevékenységükkel kapcsolatban.

A szegedi Új Nemzedék egyik munkatársa ki- helyezi a „Biztonságos tér” matricát 2017 áp- rilisában.
A szegedi Új Nemzedék egyik munkatársa ki- helyezi a „Biztonságos tér” matricát 2017 áp- rilisában.
Fotó: Szegedi LMBT Közösségért Csoport

A lehetséges politikai természetű kifogások kötött lehet, hogy csatlakoztak a Civilizáció mozgalomhoz, ami az új civiltörvény által megbélyegzett civil szervezetek érdekeit védi, vagy hogy rendszeresen részt vesznek a Budapest Pride Felvonuláson, netán az, hogy 2016-ban demonstrációt szerveztek Ásotthalmon egy LMBTQ-embereket is diszkrimináló önkormányzati rendelet ellen. Mivel informális döntés született, ezért egyelőre nem ismerni a döntés valódi hátterét. Mi is utánaérdeklődünk a dolognak, amint valamit megtudunk, megírjuk.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport -ami informális szervezetként működik - 2017 áprilisa óta szervezett különféle, elsősorban fiataloknak szóló közösségi programokat – például gyűléseket, teaházakat, filmklubot, társasjátékos esteket – a szegedi Új Nemzedék közösségi térben. Választásuk azért is esett erre a helyszínre, mivel a 2014-től az EMMI tulajdonában álló Új Nemzedék több esélyegyenlőségi, toleranciára nevelő program gazdája, és értékrendjében is nyitottabb szellemiséget képvisel a kormányzattól megszokottnál. Áprilisban például az Új Nemzedék kihelyezte szegedi közösségi terének ajtajára a szivárványszínű, „Biztonságos tér” feliratú matricát, amellyel nyilvánosan is kifejezte, hogy biztonságos és diszkriminációmentes környezetet kíván biztosítani az LMBTQ-emberek számára.

Ezt a matricát azóta eltávolították az ajtóról,

ugyanúgy, ahogy a kecskeméti  Új Nemzedék irodájáról is eltűnt a Biztonságos tér-matrica.

Az Új Nemzedék elvileg a kormány 2012-es ifjúságpolitikai programjának megvalósításán dolgozó nonprofit közhasznú Kft., a gyakorlatban viszont eddig arról volt híres, hogy észrevehetetlen programokra kapott milliárdos összegeket, melyek felvetették a korrupció gyanúját . Azonban az Új Nemzedék valódi működését nehéz megismerni, ugyanis előfordult, hogy ellenállt az Állami Számvevőszék ellenőrzési igényének .

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?