Vona fáklyás tüntetést hirdetett Orbán sötét diktatúrája ellen

2017.12.11. 12:13
Diktatúra építésével vádolta Orbán Viktort Vona Gábor napirend előtt a parlamentben. Szél Bernadett pedig azt mondta: a Fidesznek olyan a korrupció, mint az embereknek a levegő. Kunhalmi Ágnes pedig azt mondta, kormányra kerülve kikiáltják a negyedik köztársaságot. Dömötör Csaba államtitkár simicskázással és werberezéssel válaszolt.

A parlamentben is szó volt természetesen arról az ÁSZ-vizsgálatról, amely a Jobbik kampányköltéseire irányult, és amely a Jobbik 662 milliós megbüntetésével végződött. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta: ez is jelzi, hogy Orbán Viktor „sötét diktatúrát” épít, „korrupt zsarnok”, aki a „demokrácia redőnyét kívánja lehúzni", és ez ellen a párt pénteken az utcán is tiltakozni fog.

Vona péntek délután öt órára fáklyás demonstrációt hirdetett Budapestre.

A Jobbik elnöke azt mondta: annak ellenére is megtartják, hogy biztos abban, hogy a kormány „provokátorokat fog küldeni” a helyszínre. Vona szerint az ÁSZ-büntetés olyan súlyos ügy, hogy Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének le kellene mondania, Orbán Viktornak pedig azt üzente, hogy vonja vissza ezt az akciót.

Vona arról is beszélt, hogy

2018 a lázadás éve lesz,

és el fogja söpörni a fideszes kormányt. A Jobbik pedig hat területen kezdi el az ország újjáépítését (a biztonság erősítése, a demokrácia helyreállítása, a versenyképesség erősítése, a nemzetközi elszigeteltség mérséklése, az elvándorlás mérséklése, a korrupció megszüntetése).

Dömötör: Akassza ki Simicska Lajos portréját

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Dömötör Csaba úgy reagált: meglepő, hogy Vona Gábor beszél a korrupcióról, amikor a pártja „csúnya korrupciós botrányba került". A Jobbikot ugyanis szerinte "cakk-pakk felvásárolták kilóra, összegabalyodtak egy oligarchával, és nem tartották be a törvényeket". 

Szerinte a Jobbik identitásválsággal küzd, Vona pedig „a nemzeti színeket cicás képekre cserélte, nemzeti pártból kétfarkú cicapártot csinált". Dömötör utalt arra, hogy az egykori 56-os Pongrátz Gergely testvére felszólította Vonát, hogy vegye le az irodája faláról Pongrátz Gergely képét. Dömötör azt mondta Vonának, hogy miután levette, „ragassza ki Havas Henrik, Heller Ágnes és Simicska Lajos portréját".

Szél: Fideszes tettestársak a korrupcióban

Erősen nekiment a kormánytagoknak Szél Bernadett. Az LMP frakcióvezetője a korrupció témáját hozta fel, és kijelentette:

A korrupció olyan a Fidesznek, mint a magyar embernek a levegő.

Szerinte a fideszesek „mindenkinek tudatára adják, milyen feltételekkel nyerhetnek zsíros bizniszeket. Nagy bajban lennének, ha nem tudnák kifizetni az oligarcháikat.” Az LMP ezzel szemben viszont a Fidesz ellentéte: „Az LMP-kormány lesz Magyarország első korrupciómentes kormánya."

Szél a kormánypárti képviselők felé fordulva azt mondta, „a korrupció nem láthatatlan szörny, van arca, neve, itt ülnek velem szemben a parlamentben". Kormányra kerülve elszámoltatják a mostani vezetőket, el is készítették a vádiratot: a többi között Orbán Viktor, Rogán Antal, Polt Péter, Andy Vajna, Habony Árpád lesznek az elsők, akiket felelősségre vonnak. 

Szerinte a fideszesek „tettestársak, akik miatt nincs elég ct, nincs elég iskola, akik miatt vacak bérért robotolnak ebben az országban". A „Szél-kormány azonban egytől egyig vissza fogja venni a pénzeket, és el fog számoltatni mindenkit.

Dömötör: Ez Werber keze munkája

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Dömötör Csaba erre úgy reagált, hogy a kommunizmusban volt jellemző, hogy a pártok végeznek igazságszolgáltatási tevékenységet, az LMP ezt az időszakot hozná vissza" . Dömötör egyetértett azzal, hogy a korrupcióellenes küzdelem közös érdek, ezért a mostani Fidesz–KDNP-s többség visszaszorította az áfacsalásokat, szigorú közbeszerzési törvényt, és átlátható a cégstruktúra az állami megrendeléseknél. Szerinte ha az LMP-nek valóban fontos lenne a korrupció, szót ejteni Czeglédy Csaba ügyéről is.

Dömötör Csaba Szél felszólalását Ron Werber tanácsadónak tulajdonította,

érezzük a felszólalásain Ron Werber keze munkáját.

És azt kérte Széltől, ne hallgasson mindenben Werberre, például a külhoni magyarokat ne támadja majd úgy, ahogy szerinte korábban Werber tette.

Kunhalmi: Kikiáltják a negyedik köztársaságot

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes (MSZP) azt kérdezte napirend előtt, hogy az egy erős, büszke nemzetállamnak számít-e, ahol minden harmadik gyerek éhezik, hét év alatt duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma, 50 ezer gyereket raktak ki az iskolából és az ország fele nettó százezer forint alatt keres.

Ha ez az Isten kegyelméből történő jobboldali kormányzás mérlege, akkor sürgősen kongassák meg a vészharangokat.

Demokráciában nem Isten kegyelméből, hanem a nép akaratából kormányoznak - mondta. Szerinte azonban még a nép akaratára sem hivatkozhatna a nagyobbik kormánypárt, mert 2014-ben az ország több mint 55 százaléka nem a Fideszre szavazott. Azt mondta, ha kormányra kerülnek, kikiáltják a negyedik köztársaságot.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a baloldal korábbi tettei hosszú árnyékot vetnek mostani javaslataikra, hiszen korábban eladósították az országot, a devizahiteleket szabadítottak rá az országra, megduplázták a munkanélküliséget. Szerinte az MSZP a totális szétesés állapotában van: pozícióharc folyik, a listás helyeken marakodnak és még miniszterelnök-jelöltjük sincs. Hozzátette, amikor káosz telepszik a baloldalra, az egyet jelent: hogy még mindig Gyurcsány Ferenc "az úr a házban".