Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felszólalt a civil tüntetésen, ki is rúgták az állásából

2017.12.21. 12:26

Szombaton felszólaltam a pécsi civil tüntetésen. Kedden kirúgtak az állásomból. Mindenki vigyázzon magára

írta ki Facebookra Horváth Tamás író, aki a pécsi Református Gimnázium iskolai konyháján dolgozott szakácsként egészen keddig.

"Horváth Tamás, vagy ahogyan Pécsett mindenki ismeri, “Petőfi”, íróként lett országosan ismert, első regénye, a Tündérváros Zsolnay Miklós, illetve a Zsolnay-család több évtizedet felölelő történetét meséli el. A könyvből több ezer példányt adtak el, ami egy elsőkötetes szerző esetében komoly siker. Új könyve, az Öt torony idén jelent meg, szintén pécsi tematikájú, és szintén megjelenik benne a Zsolnay-gyár története is. A magyar szakos diplomával is rendelkező, ötgyermekes P. Horváth Tamás a hétköznapokban szakácsként kereste a kenyerét, a pécsi Református Gimnázium iskolai konyháján dolgozott" - írja róla az Átlátszó.

A városban és környékén tíz éve dolgozó Emberség Erejével Alapítvány nevű civil szervezet ellen a pécsi fideszes többségű közgyűlés elfogadott egy nyilatkozatot, Soros-szervezetként megbélyegezve őket. A pécsi civilek tüntetést szerveztek, ahol több felszólaló is elmondta, miért eszement, igazságtalan az, ami Pécsen éppen történik. Az egyik felszólaló Horváth Tamás volt, ebben a cikkben megnézheti, mit mondott, beszéde az alábbi videón 9:58-tól hallható:

Horváth a pécsi Református Gimnázium konyháján kezdett dolgozni szakácsként, három hónapos próbaideje novemberben járt le, és mivel elégedettek voltak a munkájával, határozott idejű szerződést kötöttek vele 2018 augusztusáig. Most szombaton azonban felszólalt a civil tüntetésen, majd kedden telefonon hívták az igazgatói irodába, és közölték vele, hogy ennyi volt, másnap már ne menjen be. Nem tartanak igényt a felmondási időre, "P. Horváth végül közös megegyezéssel szerződést bontott, azt mondja, nem akart pereskedni" - írja a Szabadpécs.

A lap megkereste Kádár Pétert, a Pécsi Református Kollégium főigazgatóját, aki azt mondta, nincs tartalmi összefüggés a tüntetés és a kirúgás oka között. Ami igazán furcsa, hogy azt írja a lap: "P. Horváth januárban a Magyar Szépírók Társasága tagjaként ún. rendhagyó irodalom órát tartott volna a Református Gimnázium végzős diákjainak, ahol az új könyvéről, írói módszereiről és munkásságáról beszélt volna. De most, hogy kirúgták a gimnázium lemondta a rendezvényt".

A lap megkérdezte a főigazgatót, hogy ha a szakácskodásával volt probléma, akkor a rendhagyó irodalom órát miért is kellett lemondani. Kádár pedig azt válaszolta: „a munkahelyi közösség és a várható hallgatóság egybeesése folytán, a két ügy közvetve összefügg. Ezért került sor a programváltozásra”. 

És hogy világos legyen, idézzük a Szabadpécset:

"A történet megértéséhez tudni kell, hogy a Pécsi Református Kollégium volt főigazgatója, jelenlegi igazgatótanácsi elnöke az a Hoppál Péter, pécsi Fidesz-elnök és országgyűlési képviselő, aki a civileket vegzáló, Soros-ellenes pécsi képviselőtestületi nyilatkozatot kezdeményezte, mintegy megfenyegetve a pécsieket, hogy senki ne merjen ingatlant biztosítani a célkeresztbe állított Emberség Erejével Alapítványnak".