Felszólalt a civil tüntetésen, ki is rúgták az állásából

2017.12.21. 12:26

Szombaton felszólaltam a pécsi civil tüntetésen. Kedden kirúgtak az állásomból. Mindenki vigyázzon magára

írta ki Facebookra Horváth Tamás író, aki a pécsi Református Gimnázium iskolai konyháján dolgozott szakácsként egészen keddig.

"Horváth Tamás, vagy ahogyan Pécsett mindenki ismeri, “Petőfi”, íróként lett országosan ismert, első regénye, a Tündérváros Zsolnay Miklós, illetve a Zsolnay-család több évtizedet felölelő történetét meséli el. A könyvből több ezer példányt adtak el, ami egy elsőkötetes szerző esetében komoly siker. Új könyve, az Öt torony idén jelent meg, szintén pécsi tematikájú, és szintén megjelenik benne a Zsolnay-gyár története is. A magyar szakos diplomával is rendelkező, ötgyermekes P. Horváth Tamás a hétköznapokban szakácsként kereste a kenyerét, a pécsi Református Gimnázium iskolai konyháján dolgozott" - írja róla az Átlátszó.

A városban és környékén tíz éve dolgozó Emberség Erejével Alapítvány nevű civil szervezet ellen a pécsi fideszes többségű közgyűlés elfogadott egy nyilatkozatot, Soros-szervezetként megbélyegezve őket. A pécsi civilek tüntetést szerveztek, ahol több felszólaló is elmondta, miért eszement, igazságtalan az, ami Pécsen éppen történik. Az egyik felszólaló Horváth Tamás volt, ebben a cikkben megnézheti, mit mondott, beszéde az alábbi videón 9:58-tól hallható:

Horváth a pécsi Református Gimnázium konyháján kezdett dolgozni szakácsként, három hónapos próbaideje novemberben járt le, és mivel elégedettek voltak a munkájával, határozott idejű szerződést kötöttek vele 2018 augusztusáig. Most szombaton azonban felszólalt a civil tüntetésen, majd kedden telefonon hívták az igazgatói irodába, és közölték vele, hogy ennyi volt, másnap már ne menjen be. Nem tartanak igényt a felmondási időre, "P. Horváth végül közös megegyezéssel szerződést bontott, azt mondja, nem akart pereskedni" - írja a Szabadpécs.

A lap megkereste Kádár Pétert, a Pécsi Református Kollégium főigazgatóját, aki azt mondta, nincs tartalmi összefüggés a tüntetés és a kirúgás oka között. Ami igazán furcsa, hogy azt írja a lap: "P. Horváth januárban a Magyar Szépírók Társasága tagjaként ún. rendhagyó irodalom órát tartott volna a Református Gimnázium végzős diákjainak, ahol az új könyvéről, írói módszereiről és munkásságáról beszélt volna. De most, hogy kirúgták a gimnázium lemondta a rendezvényt".

A lap megkérdezte a főigazgatót, hogy ha a szakácskodásával volt probléma, akkor a rendhagyó irodalom órát miért is kellett lemondani. Kádár pedig azt válaszolta: „a munkahelyi közösség és a várható hallgatóság egybeesése folytán, a két ügy közvetve összefügg. Ezért került sor a programváltozásra”. 

És hogy világos legyen, idézzük a Szabadpécset:

"A történet megértéséhez tudni kell, hogy a Pécsi Református Kollégium volt főigazgatója, jelenlegi igazgatótanácsi elnöke az a Hoppál Péter, pécsi Fidesz-elnök és országgyűlési képviselő, aki a civileket vegzáló, Soros-ellenes pécsi képviselőtestületi nyilatkozatot kezdeményezte, mintegy megfenyegetve a pécsieket, hogy senki ne merjen ingatlant biztosítani a célkeresztbe állított Emberség Erejével Alapítványnak".