Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Vádat emeltek az M5-ösön rendőröket gázoló kamionossal szemben

D  MI20170213001
2018.01.03. 10:54

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emeltek vádat egy kamionsofőrrel szemben, aki az M5-ös autópálya leállósávjában éppen igazoltatást végző rendőröket sodort el tavaly februárban.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség közleménye szerint a kamionos „2017. február 13-án 9 óra előtt az M5 autópályán haladt Budapestről Szeged felé közel 83-85 km/h sebességgel. Amikor járművel az autópálya 23 kilométerszelvényéhez ért, a férfi nem az útra, a vezetésre figyelt, hanem a rádiót próbálta új frekvenciára hangolni. Emiatt nem tartotta az út vonalvezetését, hanem a leállósávba hajtott, ahol éppen rendőri intézkedés folyt”.

Az M5-ös autópályán halálos balesetet okozó 47 éves román állampolgárságú kamionsofőr a Budakörnyéki Járásbíróság folyosóján 2017. február 15-én.
Az M5-ös autópályán halálos balesetet okozó 47 éves román állampolgárságú kamionsofőr a Budakörnyéki Járásbíróság folyosóján 2017. február 15-én.
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

A leállósávban tehát egy civil, de megkülönböztető fényjelzését működtető szolgálati gépkocsi és egy másik személygépkocsi állt. Az ellenőrzött jármű utasa az autóban ült, a biztonsági öve be volt kapcsolva. Az intézkedő rendőrök a járművek mellett álltak. A vádlott a kamionnal hátulról nekiütközött a leállósávban álló személygépkocsinak, az pedig a rendőrök szolgálati gépkocsijának. A személygépkocsi megpördült, majd az árokban megállt.

A kamion a szolgálati járművet még maga előtt tolta, ami aztán a vadvédő hálónak ütközve állt meg. A kamion a járművek mellett álló rendőröket elsodorta. A balesetben egy rendőrnő olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, az igazoltatott jármű vezetője, és a másik rendőr pedig súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A vádlott bűnösségéről a Dabasi Járásbíróság fog dönteni.

Nyitókép: a baleset helyszíne (Mihádák Zoltán / MTI)