Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Egyre rejtélyesebb a Kállósemjénnél talált "migránscsempész" ukrán repülő

2018.01.17. 12:13

Egy repülőgépet találtak a szántásban kedden Kállósemjénnél. A rendőrség szerint a gépen bevándorlókat csempésztek Magyarországra. "Az An-2-es leszállási helyétől nem messze lévő község templomkertjében nyolc vietnami állampolgárra bukkantak, valamint az egyik helyközi autóbuszjáraton további három, magát afgán állampolgárnak valló külföldit fogtak el", mondta Fedor Rita, a megyei rendőrkapitányság szóvivője.

DSCN1012

Így tálalta a média is a "migránscsempész" gép ügyét, amiről szerdán az MTI azt írta, hogy ukrán lajstromjelű és valószínűleg keleti irányból érkezhetett az országba. „Az An-2-es típusú repülőgép a településtől nagyjából egy-két kilométerre, mezőgazdasági területen áll. A lefoglalt kisrepülőt a katasztrófavédelem munkatársai és a nyíregyházi Tréner Kft. szakemberei szétszedik, darabjait daruval trélerre emelik és a nyíregyházi repülőtérre szállítják."

A szóvivő elmondta, egy szabadnapos rendőr riasztotta kollégáit hétfő este, hogy kállósemjéni háza fölött egy alacsonyan szálló kisrepülőt látott. A rendőrség kutyákkal és hőkamerákkal átkutatta a terepet. 

Az MTI azt írja, hogy a repülőgép landolás után valószínűleg elakadhatott a szántásban, ezért nem tudott ismét felszállni, a gépet így elhagyta a személyzet és valamennyi utas. A kisgép személyzetét továbbra is nagy erőkkel keresi a rendőrség. A rendőrség azt is vizsgálja, hogy a gép korábban beléphetett-e az ország légterébe.

A migránsokat amúgy őrizetbe vették, a rendőrség embercsempészés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomoz.

A gép hatótávolsága 845 kilométer, legnagyobb sebessége 258 kilométer/óra, legnagyobb repülési magassága 4500 méter.