Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Középiskolás diákok mennek ma tüntetni az Országház elé

2018.01.19. 05:10

Középiskolások szerveznek tüntetést ma délutánra az Országház elé. Délután 4 órakor az Alkotmány utcában a Kossuth tér sarkán gyülekeznek. Mint korában megírtuk: a tüntetést nem valami ellen, hanem az iskolai tananyag modernizálásáért és színvonalasabbá tételéért hirdették meg. A diákok azért fognak tüntetni, hogy az iskolában csökkenjen a fölösleges terhelés, és a semmire se használható ismeretek helyett olyat tanuljanak, amire a XXI. században szükségük lehet. 

A demonstráció Facebook-oldalán azt írják: "Álljunk ki együtt egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik! (...) Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna (...) A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével. (...) Nem akarunk mind ugyanúgy viszonyulni a világhoz, mert mind mások vagyunk.

A demonstráció ötlete középiskolások Facebook-csoportjában fogalmazódott meg. A szervezésben a Független Diákparlament nevű szervezet segíti őket. A szervezet saját maga gyűjt pénzt működéséhez, de a tüntetéshez kaptak pénzt Bojár Gábortól, a Graphisoft világcég alapítójától, aki elkötelezett a magyar oktatás megújítása iránt. Korábbi cikkünkben azt is írtuk, hogy a Független Diákparlament kapott pénzt a német szociáldemokraták alapítványától, a Friedrich Ebert Alapítványtól. A szervezők külön kiemelték: a német alapítvány korábban csak két konferenciájukat támogatta, de a tüntetés megszervezéséhez semmi közük, ahhoz anyagilag nem járulnak hozzá. A szervezők azt is kérték: pártok ne jelenjenek meg a tüntetésen, szerintük ugyanis az oktatás jövője pártok felett álló, nemzeti ügy. 

A demonstrációt a "Ne menj suliba!" szlogennel hirdették meg. A szervezők azt kérték: a diákok azzal is tiltakozzanak a magyar oktatás színvonala ellen, hogy ezen a napon nem mennek iskolába. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa az Indexnek azt mondta: ha a szülő igazolást ad erre a napra gyermekének, azt az iskolában semmilyen szankció nem érheti.

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament vezetője az Indexnek azt mondta, nem lógásra akarják biztatni a diákokat. Pénteken délelőtt ezért Budapesten több helyszínen, és több vidéki városban, így E gerben, Salgótarjánban, Szekszárdon, Győrben és Szegeden is fórumokat tartanak a diákoknak. A középiskolások itt elmondhatják, mit tartanak haszontalannak a mostani tananyagban, min változtatnának. Javaslataikat összegzik és el akarják juttatni a kormánynak.  

Lassan egy éve zajlik egyébként a hazai iskolai oktatás alapjait jelentő Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata. A tervezett változtatások egyik célja épp az, hogy csökkentsék, átstrukturálják a tananyagot, azt jobban a diákok életkori sajátosságaihoz igazítsák vagy javítsák az idegennyelv-tanítást.  

Ennek a folyamatnak az elindításában fontos szerepe volt a két évvel ezelőtt kitört tanártüntetéseknek. Az ebből kinőtt egyik tanárszervezet, a Tanítanék Mozgalom bejelentette: ők is támogatják a diákok demonstrációját.  9 nappal későbbre, január 28-án 15 órára pedig ők is tüntetést hirdetnek a Kossuth térre azzal a jelmondattal, hogy "mozduljunk meg végre gyermekeink jövőjéért és jelenéért!" 

Gyetvai Viktor a héten azt mondta az Indexnek:  ha ezt a tüntetést kormányellenesnek bélyegzik, azzal a döntéshozók azt üzenik ennek a generációnak, hogy nincs szükségük rájuk. Ebben az esetben nem marad más választásuk, mint elhagyni az országot, hogy külföldön tanuljanak tovább.