Középiskolás diákok mennek ma tüntetni az Országház elé

2018.01.19. 05:10

Középiskolások szerveznek tüntetést ma délutánra az Országház elé. Délután 4 órakor az Alkotmány utcában a Kossuth tér sarkán gyülekeznek. Mint korában megírtuk: a tüntetést nem valami ellen, hanem az iskolai tananyag modernizálásáért és színvonalasabbá tételéért hirdették meg. A diákok azért fognak tüntetni, hogy az iskolában csökkenjen a fölösleges terhelés, és a semmire se használható ismeretek helyett olyat tanuljanak, amire a XXI. században szükségük lehet. 

A demonstráció Facebook-oldalán azt írják: "Álljunk ki együtt egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik! (...) Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna (...) A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével. (...) Nem akarunk mind ugyanúgy viszonyulni a világhoz, mert mind mások vagyunk.

A demonstráció ötlete középiskolások Facebook-csoportjában fogalmazódott meg. A szervezésben a Független Diákparlament nevű szervezet segíti őket. A szervezet saját maga gyűjt pénzt működéséhez, de a tüntetéshez kaptak pénzt Bojár Gábortól, a Graphisoft világcég alapítójától, aki elkötelezett a magyar oktatás megújítása iránt. Korábbi cikkünkben azt is írtuk, hogy a Független Diákparlament kapott pénzt a német szociáldemokraták alapítványától, a Friedrich Ebert Alapítványtól. A szervezők külön kiemelték: a német alapítvány korábban csak két konferenciájukat támogatta, de a tüntetés megszervezéséhez semmi közük, ahhoz anyagilag nem járulnak hozzá. A szervezők azt is kérték: pártok ne jelenjenek meg a tüntetésen, szerintük ugyanis az oktatás jövője pártok felett álló, nemzeti ügy. 

A demonstrációt a "Ne menj suliba!" szlogennel hirdették meg. A szervezők azt kérték: a diákok azzal is tiltakozzanak a magyar oktatás színvonala ellen, hogy ezen a napon nem mennek iskolába. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa az Indexnek azt mondta: ha a szülő igazolást ad erre a napra gyermekének, azt az iskolában semmilyen szankció nem érheti.

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament vezetője az Indexnek azt mondta, nem lógásra akarják biztatni a diákokat. Pénteken délelőtt ezért Budapesten több helyszínen, és több vidéki városban, így E gerben, Salgótarjánban, Szekszárdon, Győrben és Szegeden is fórumokat tartanak a diákoknak. A középiskolások itt elmondhatják, mit tartanak haszontalannak a mostani tananyagban, min változtatnának. Javaslataikat összegzik és el akarják juttatni a kormánynak.  

Lassan egy éve zajlik egyébként a hazai iskolai oktatás alapjait jelentő Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata. A tervezett változtatások egyik célja épp az, hogy csökkentsék, átstrukturálják a tananyagot, azt jobban a diákok életkori sajátosságaihoz igazítsák vagy javítsák az idegennyelv-tanítást.  

Ennek a folyamatnak az elindításában fontos szerepe volt a két évvel ezelőtt kitört tanártüntetéseknek. Az ebből kinőtt egyik tanárszervezet, a Tanítanék Mozgalom bejelentette: ők is támogatják a diákok demonstrációját.  9 nappal későbbre, január 28-án 15 órára pedig ők is tüntetést hirdetnek a Kossuth térre azzal a jelmondattal, hogy "mozduljunk meg végre gyermekeink jövőjéért és jelenéért!" 

Gyetvai Viktor a héten azt mondta az Indexnek:  ha ezt a tüntetést kormányellenesnek bélyegzik, azzal a döntéshozók azt üzenik ennek a generációnak, hogy nincs szükségük rájuk. Ebben az esetben nem marad más választásuk, mint elhagyni az országot, hogy külföldön tanuljanak tovább.