Natália
1 °C
7 °C

Oktatási békéért és szabadságért tüntettek a Kossuth téren

DSC 0089
2018.01.28. 17:04

Vasárnap megtartotta a Kossuth téren a 10 nappal korábban meghirdetett tüntetését a Tanítanék Mozgalom. A tüntetést azért hirdették meg, mert ahogy írták "újabb, embertelen intézkedéssel nehezíti a kormány az oktatás helyzetét, és mindenkiét, aki kénytelen ebben a rendszerben (akár diákként, akár szülőként, vagy tanárként, technikai dolgozóként) részt venni."

1000-1500 fő gyűlt össze a Kossuth téren a parlament előtt vasárnap a Tanítanék Mozgalom által megrendezett demonstráción, amelynek jelmondat az volt:"Legyen béke és szabadság az oktatásban". A tüntetésen a kormánypártokon kívül minden párt képviseltette magát, és bejelentették, hogy a Tanítanék Mozgalom a megjelent ellenzéki pártoknak a szakértőivel közösen elkészítették az "oktatási minimumot". A Tanítanék Mozgalom képviselői arról beszéltek, hogy

a félelemben tartás a kormány egyetlen kampánya, ebből pedig az óvodákat és iskolákat sem hagyják ki. A fenntartó engedélye nélkül nem nyilatkozhat senki, a bólogató csinovnyikoké a pálya az oktatásban is. 

A tüntetésen felszólalt egy diáklány, aki a január 19-én szintén a Kossuth téren tartott diáktüntetésre visszautalva arról beszélt, hogy egyesek szerint azért vannak itt a diákok, mert nincs jobb dolguk. De ez nem igaz: azért vannak itt, mert olyan oktatási rendszer szeretnének, ahol a diákoknak és a tanároknak is ki szabad mondaniuk a véleményüket retorziók nélkül. Arra figyelmeztette az embereket a diák, hogy a jövő kormányait is a mostani generáció fogja alkotni, ezért nem mindegy, hogy mennyire szabad az oktatás, amelyben részt vesznek. Szent-Györgyi Albertet idézve azt mondta,  olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája, majd feltette a kérdést: vajon Szent-Györgyit is Soros bérelte föl? 

A diáklány emellett emlékeztette a kormány arra, hogy a diáktüntetés szervezői január 31-ig adtak ultimátumot a kormánynak, hogy jogszabályba foglalja a tüntetők 12 pontba foglalt követeléseit, vagyis még három napja van a kormánynak arra, hogy ezt megtegye. 

A rendezvényen felszólaltak a három nagy oktatási szakszervezet képviselői is. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője arról beszélt, hogy a kormány propagandája nem hamis, hiszen minden, amit a kormány kitalált, azt megvalósította, például államosították a közoktatást szőrőstül-bőröstül.

"Mi ez, ha nem siker? Az országnak kudarc, bukás és jövővesztés".

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője arról beszélt, hogy 28 éve minden párt azt mondja, mennyire fontos stratégiai ágazat az oktatás, de az ígéretekből soha nem lett semmi, majd feltette a kérdést: "28 évvel a rendszerváltás után hogy jutottunk el oda, hogy a békéért és a szabadságért kell felemelnünk a szavunkat?" Szerinte nem lesz béke és szabadság, ha a kormány és az ellenzéki pártok között nincs párbeszéd, legalább a legfontosabb területeket illetően.

A Tanítanék Mozgalom egyik vezetője a tüntetésen bejelentette, hogy elkészült az oktatási minimum program, amelynek kidolgozásában a kormánypártokon és a Jobbikon kívül minden párt részt vett. Az őszi szünetben döntötte el a mozgalom, hogy megkeresik az összes pártot, hogy vegyenek részt ennek a programnak a kidolgozásában, a felhívásra az MSZP, az LMP, a DK, az Új Kezdet, a Momentum, a Liberálisok, az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért reagált. A programmal most szerdán készültek el. A készítők szerint

Ez az oktatási minimum egy olyan közös alap, amely a bölcsödétől a felnőttképzésig kínál kilábalási lehetőséget az oktatás problémáiból.

Hogy mit tartalmaz, abból felsorolt néhány példát: az oktatási minimum

  • radikálisan csökkenti a kötelező tanórák számát,
  • a bemagolás helyett a készségek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt,
  • a lexikális tudás helyett a használható tudásra, a kritikus gondolkodásra nevelésre fókuszál,
  • nem eltagadja, hanem segíti a különleges bánásmódot igénylő gyerekeket,
  • az intézmények önállóságát és szabadságát támogatja, ahogy a tankönyvválasztás szabadságát is.
  • Az oktatási rendszert átjárhatóvá teszi, hogy a gyerekek iskolát válthassanak, ha akarnak
  • csökkenti a pedagógusok leterheltségét és növeli az anyagi megbecsülését.
  • Az oktatásra fordított összköltséget pedig a GDP 6 százalékára növeli. 

A tüntetés végén a színpadra hívták az oktatási minimum kidolgozásában részt vevő összes párt szakértőjét vagy szakpolitikusát, és hangsúlyozták, hogy ennek a kidolgozásánál úgy működtek, mint egy normális országban: kölcsönös tisztelettel egymás iránt, meghallgatva és inspirálva egymást. A Tanítanék Mozgalom egyik vezetője úgy fogalmazott:

Én választóként ezt várnám el a mindenkori kormánytól, a jelenlegi kormány viszont nem így működik. 

A mozgalom egyik vezetője azt mondta: ha újra örömet akarunk lelni a munkánkban, akkor nekünk is le kell tenni a voksunkat, majd egy másik felszólaló hozzátette: van választási lehetőség, vannak pártok, amelyek képesek a párbeszédre. 

Borítókép: Bődey János / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?