Lehet, hogy egy sima örökösödési ügyvédi megbízást turbózott fel propagandává a kormány?

2018.03.28. 14:23 Módosítva: 2018.03.28. 14:51
Már a harmadik kormánypárti politikus állítja, hogy a Helsinki Bizottság üres budapesti lakásokba költöztetne migránsokat. A Helsinki kitartóan tagad, fogalmuk sincs, miről beszélnek a Fidesz-KDNP-sek.

Frissítés 17.42: Úgy néz ki, tényleg a cikk alján lévő lehetséges forgatókönyv lesz a megoldás a rejtélyre, a Facebookra az alábbiakat írta ki Kárpáti József ügyvéd:

Zsigó Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője két nap alatt harmadik kormánypárti politikusként tartott sajtótájékoztatót egy egészen furcsa ügyben. Zsigó is elmondta - ahogy kedden Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, majd a KDNP-s Hollik István is -, hogy "Soros emberei már gőzerővel keresik a lakásokat a migránsok elhelyezésére". 

Rejtély 1.

És hogy miért furcsa ez az ügy? Eddig ez történt:

  • Kedden reggel 9 körül Tuzson Bence szólt, hogy 11.30-kor sajtótájékoztatót fog tartani arról, hogy a  „A kormány nem adja ki a Helsinki Bizottságnak az üres állami tulajdonú lakások listáját” címmel.
  • Kedden 10 óra körül a Helsinki Bizottság, még Tuzson Bence (Fidesz) 11.30-as sajtótájékoztatója előtt kiadott egy közleményt, hogy ők soha nem kértek ilyen listát.
  • 11.30-kor a sajtótájékoztatón Tuzson Bence államtitkár bemutatott egy közérdekű adatkérésről szóló dokumentumot, amiben állítása szerint a Helsinki Bizottság egyik munkatársa az üresen álló, állami tulajdonba került budapesti lakások listáját kérte ki. Nem árulta el, ki kérte ki a listát, csak annyit mondott, hogy "egy olyan ügyvéd, aki nagyon szorosan kötődik a Helsinki Bizottsághoz."
  • A keddi Tuzson-sajtótájékoztató után a Helsinki Bizottság sajtósa, Zádori Zsolt az Indexnek újra megerősítette, soha nem kértek ki ilyen listát. Egészen pontosan azt mondta, hogy 

    Egyszerűen fogalmunk sincs, miről beszél Tuzson Bence. Egyik jelenlegi és volt kollégánk sem adott be ilyen közérdekű adatigénylést. Sőt, a Helsinki Bizottság soha nem kért ki ilyesfajta adatot. Most partnerszervezeteinknél is érdeklődtünk, például a lakhatási szegényekkel foglalkozó A Város Mindenkié (AVM) csoportnál, de azt mondják, ők sem adtak be ilyet márciusban. 

  • Kicsivel később még kedden Hollik István (KDNP) is tartott egy sajtótájékoztatót, amin szintén ellmondta, hogy a Helsinki Bizottság kikérte az üresen álló fővárosi lakások listáját, mert oda migránsokat akar telepíteni.
  • Egy nappal később Zsigó Róbert pedig azt mondta szerdán, hogy a Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy adja ki azt a dokumentumot, amely igazolja, hogy a Magyar Helsinki Bizottság embereihez köthető a lakáslistáról szóló közadatkérés.
  • Zsigó nyilatkozata után egyszer csak a Magyarország Kormánya Facebook-oldalon megjelent egy dokumentum, ami elvileg az adatkérést bizonyítja. A dokumentumon nem látszik az adatkikérő, fekete satírral kihúztak minden adatot, ami bizonyítaná az adatkérő személyét:

Rejtély 2.

További rejtély, hogy miért állítja a Fidesz, hogy a kormánynak van az üres lakásokról listája, ugyanis ilyen nyilvántartása csak az egyes önkormányzatoknak van. Így ha valaki ilyen adatot kér(ne), azt nem a kormánytól, hanem az önkormányzatoktól kérné, és szoktak is kérni. Például az Index is kért már ilyen adatokat az önkormányzatoktól – hasonlóan az AVM-hez –, ki is szokták adni az önkormányzatok, tekintve, hogy közadatról van szó. A Vagyonkezelőre akkor száll lakás, ha örökös nélkül hal meg valaki.

Egyelőre nincs tanulság. A kormány állítja, hogy a Helsinki kérte ki a listát, a Helsinki állítja, hogy soha nem tett ilyet.

Megoldás?

Egy olvasónk jelezte, hogy szerinte mi történhetett valójában. Szerinte arra, hogy 

  1. egy ügyvéd
  2. öröklés útján
  3. az államhoz
  4. az elmúlt egy évben került

lakásokról érdeklődik, a következő sztori lehet magyarázat:

"Az van ugyanis (Ptk.), hogy ha valaki meghal, és egyáltalán nincs örököse, és nincs végrendelete, akkor az állam örököl. Az ügyvédnek valószínűleg van egy ügyfele (gondolom külföldön élő), aki örökös lehet, de nem tudja, hogy örökhagyó nevén milyen lakások voltak, és volt-e egyáltalán, ezért át akarja nézni, hogy egy adott időtartamon belül mik mentek át Budapesten állami tulajdonba (azért egy év, mert ennyi idő alatt egy hagyatéki eljárás lezajlik és a tulajdonjogot be lehet az állam javára jegyezni). Tehát kutat, hogy az ügyfele örökölhessen."

Vagyis lehet, hogy

egy sima ügyvédi megkeresésből lett lakáskeresés migránsok részére.

Frissítés:

Újabb forgatókönyv egy másik olvasótól: Eszerint "ha ezt tényleg olyan ember kérte le, aki valamilyen úton köthető civil szervezethez (inkább oknyomozó segítőjére tippelek) akkor találhatott egy olyan halálesetet aminél az örökös lemondhatott nagy értékű ingatlan(ok)ról. Ha tippelnem kellene, akkor az elmúlt években történt egy olyan haláleset amikor is az elhunyt valakinek a strómanja volt, de az örökös jobbnak látta emiatt lemondani az örökségről."