Árpád
-2 °C
3 °C

A Soros-zsoldosokat listázó Figyelő tulajdonosa három évig élt Soros ösztöndíjából

2018.04.18. 12:58 Módosítva: 2018-04-18 14:25:58

A Nemgogol blognak sikerült megtalálnia a világhálón a „Soros-zsoldosokat” listázó Figyelő tulajdonosának, Schmidt Máriának egy archív, mára a XX. Század Intézet honlapjáról eltüntetett, de archív változatban fellelhető változatát, melyből kiderül, hogy 

Schmidt Mária 1985-ben hároméves kutatói ösztöndíjat kapott az MTA és Soros György közös alapítványától „a zsidó történelem kutatására”.

sm

Az önéletrajzból azóta eltűntek a Sorosra utaló részek. 

A Figyelő egyébként copy-paste szintű igényességgel állította össze a listáját, ami  érinti a CEU-n oktató tanárokat, vezetőket, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársait, az Amnesty Internationalt, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezetet, a Transparency Internationalt, amely a korrupcióra hívja fel a figyelmet, az Eötvös Károly Intézetet, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület munkatársait, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány és a K-Monitor vezetőit, a Direkt 36 oknyomozó portál és a Romaversitas munkatársait. Rajtuk kívül a Közös Ország Mozgalom alapítóját, Gulyás Mártont, a Migration Aid-es Siewert Andrást, Demszky Gábort és Magyar Bálintot.

Jogsegélyt ajánlanak a listán szereplőknek

A rossz időket idéző, az állítólagos Soros-zsoldosokat listázó cikk miatt két jogvédő szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ingyenes jogi segítséget ajánl azoknak, akik jogi úton szeretnének elégtételt venni a listázás miatt. Aki szeretne élni a felajánlott lehetőséggel, a listazottak@gmail.com email címen jelentkezhet május 2-ig - közölte az Index-szel a Helsinki Bizottság. "Az eset megítélése jogilag nem egyszerű, és a listán szereplők egyéni körülményei alapján eltérő lehet a sikeres perlés esélye. Más egy közszereplő és más egy irodai alkalmazott esete, ahogy más a már elhunyt személyek örököseinek jogérvényesítési lehetősége is" - írják. Még több info itt

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?