Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy képviselővel bővülhet az LMP frakciója

2018.04.20. 19:55

Pénteken vette át megbízólevelét Szabó Szabolcs, aki az Együtt jelöltjeként legyőzte Németh Szilárd Fidesz-alelnököt Budapest 17. választókerületében (Csepel-Soroksár).

Szabó erről egy hosszú közleményt adott ki, amelyben a jövőjéről is ejt néhány szót. Mivel az Együtt nem jutott be a parlamentbe, sőt, a szervezete ebben a formában megszűnik, kérdés, hogy Szabó függetlenként folytatja a parlamentben, esetleg csatlakozik egy frakcióhoz.

"Az Együtt elnökségének tudtával és a véleményük kikérésével nekem most egy olyan frakciót kell találnom, amely befogad, és amely részeként erősen és határozottan tudom képviselni a jövőben is a választóim érdekeit, egyben pedig küzdeni tudok a NER ellen" - írta Szabó. A képviselő a kétségét is megosztja: "bármelyik frakcióba is ülök be, a többi párt szimpatizánsai felteszik majd a kérdést: miért nem a mi pártunk frakciójába ültél?"

A képviselő ugyanakkor tisztázza, hogy csak olyan párt frakciójának lesz a tagja lenni, amelyik visszaléptette a jelöltjét a javára, "hiszem mi közösen nyertük meg a választást Csepelen és Soroksáron.

Olyan párt frakcióját tudom csak választani, amelyik tagjaként hozzájárulhatok annak az új pólusnak a kiépítéséhez, ami az Együtt célja volt hosszú ideje.

Szabó javára visszalépett először a Momentum jelöltje, de a Momentumnak nincsen frakciója. Pár nappal a választás előtt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP-Párbeszéd jelöltje jelentette be a visszalépését, ám ő nyomatékosan nem jelezte Szabó támogatását az ezt deklaráló Facebook-posztjában, az MSZP-Párbeszéd vezetése viszont Szabót támogatta. Végül az LMP-s Tenk András is jelezte, hogy visszalép Szabó javára.

És ez utóbbinak azért van jelentősége, mert minden arra mutat, hogy Szabó az LMP-frakcióban fogja folytatni. Szabó ugyanis új pólus építéséről ír a közleményében, és ugyanezt a tervet említette Szél Bernadett LMP-társelnök is az Indexnek adott interjújában. Szél azt is megjegyezte, hogy az Együtt egyes politikusai felé is nyitni szeretne az LMP.

Szabó azt írta: "engem nem mozgat sem a fizetés, sem a pozíció. Csak a csepeli és a soroksári választók, meg az ország sorsa érdekel. Kis türelmet kérek még mindenkitől, amíg a jövőmről felelősen nyilatkozni tudok."

Vagyis bár Szabó közleményében nincs kimondva a szándéka egyenesen, némi politikai logikával kimondhatjuk: Szabó a jövőben az LMP-frakcióhoz csatlakozik, amely így 9 főre bővülhet majd.