Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyugodtan tapossatok a Facebookon, de most dolgozzunk!

6EE29A3D-2492-4FC9-9B22-09093B0D9128
2018.04.27. 09:54

A körúton túlról jelentem, a tévékben látott némethszilárdos egyszerűségű és szélbernadettes keménységű beszólogatós politikai kabaré megérkezett a kistelepülésekre, és amilyen formában például Pásztón landolt, ha nem lenne nagyon szomorú, kifejezetten mulatságosnak mondanám.

Amikor néhány hónapja a Lehet Más a Politika kampánynyitóján jártam, meglepve tapasztaltam, hogy az est házigazdája az egykori népszerű tévés műsorvezető, Dömsödi Gábor volt. Az, hogy Dömsödi LMP-s lett (nem párttag), nekem teljesen új volt, és ahogy mára kiderült, ez az elköteleződés a függetlenként megválasztott Dömsödi polgármesteri karrierjét is jelentősen befolyásolta.

Hogy Dömsödi miképpen tudott együtt dolgozni éveken keresztül a helyi fideszes képviselőtestülettel, rejtély, de az világos, hogy a választáshoz közeledve valami végleg elromlott, majd az egykori tévés és a helyi kormánypárti politikusok közötti kapcsolat finoman szólva is a bunkóságig fajuló, oda-vissza beszólogatós népszínművé alakult. Magyarul, mára teljesen megutálták egymást.

(Az április 12-iki testületi ülés).

Az elmúlt napokban többször is megnéztem például a képviselőtestület legutóbbi üléséről készült felvételt, és már akkor feltűnt, hogy a politikai ellenfelek mézesmázos, de gúnyos hangnemét felváltotta valami feszült vibrálás. Arra viszont nem számítottam, hogy a festői környezetben megbújó kisváros csütörtöki testületi ülésén durva személyeskedés fültanúja leszek.

A fenti videó egyik nagyon erős része, amikor Dömsödi szóvá teszi, hogy az operatőr nem volt hajlandó vele kezetfogni, ez a jelenet csütörtökön azonnal az eszembe jutott, amikor a képviselők és a nagy számú hallgatóság elkezdtek beszivárogni a polgármesteri hivatal nagytermébe, és a képviselők elkezdtek lekezelni mindenkivel, ami amúgy fejlett polgári demokráciákban teljesen természetes lenne, de ilyesmivel idehaza évek óta nem találkoztam.

Amikor Dömsödi is megérkezett, pontban kettőkor belekezdett a monológjába, és felevenítette a legutóbbi testületi ülést, amelyről a képviselők "voltak szívesek kivonulni". Ezzel is magyarázta, miért van harminchat napirendi pontja a mostani ülésnek. A múltkori elmaradást pótolni kell. De mielőtt erre rátértek, előrevették a legfontosabb napirendi pontot, ami miatt a vendégek és a sajtó is érkezett: a képviselők feloszlatják a testületet és lemondanak.

Ezen kicsit elvitatkozgattak, majd amikor a képviselők megpróbálkoztak azzal a vezércsellel, hogy talán nem mondana le esetleg a polgármester maga, Dömsödi észrevette a ravaszságot, és határozott nemmel felel.

Innentől Dömsödi polgármester végig úgy beszélt a többiekkel, hogy attól néha tényleg kinyílt az ember zsebében a bicska. A polgármester tudálékosan mindenkit folyamatosan helyreigazít, elmondja, hogy hogyan kellene a másiknak megszólalnia, belezavarja a felszólalókat a mondandójukba, például amikor felveti, hogy az ügyrendi bizottság elnöke (akit a körzet országgyűlési képviselőjének választottak április 8-án) nincs a teremben, és mi van ha ő időközben feladott egy levelet neki címezve, amiben bejelenti a lemondását, és akkor most mi lenne, és akkor így mindenki csak nézett ki a fejéből, hogy miről is beszél polgármester úr, aki aztán hozzáteszi, hogy persze nem adott fel ilyen levelet.

A polgármester láthatóan kitanulta a szakmát, minden megszólalásában legalább egyszer idéz valamilyen jogszabályt, de a leginkább azért, hogy ezzel pontosítsa vagy helyreigazítsa a testület más tagjait. Néha már nem is tudom, hogy ezt azért csinálja, mert ő ilyenkor Kövér Lászlót játssza, vagy a lelke mélyén jót mulat. Például amikor gúnyjainak az első számú céltáblája, Farkas Attila (lemondott alpolgármester) kifejti, hogy bár ő nem jogász, de a megválasztott képviselőnek mi a pontos jogállása, erre Dömsödi azt mondja neki, hogy "két dologban értek veled egyet: Hogy nem vagy jogász. És hogy így van".

Ez azért is volt Dömsödi részéről kifejezetten pozitív megjegyzés, mert előtte rekordszámban oktatta ki egykori beosztottját, a volt alpolgármestert, hogy nem ismeri a törvényt. De akkor se fogta magát vissza, amikor azt vágta Farkas fejéhez, hogy többet keresett alpolgármesterként mint ő. De ennek vége, tette hozzá. 

Persze Dömsödi nincs könnyű helyzetben. A kilencvenes évekből kikászálódva az egykori tévés a Pásztóhoz közeli Bokorban vett házat, majd többedik próbálkozásra 2014-ben, ötven szavazatnyi különbséggel, őt választották Pásztó polgármesterének. Az első konfliktus Farkas Attila fideszes alpolgármester szerint 2016-ban történt, amikor egy városi cég személyi kérdésében ellentmondott a polgármesternek. Azután néhány hét nemszólokhozzád után a politikusok kibékültek, majd eljött 2017 ősze, amikor Dömsödi bejelentette, hogy LMP-s támogatással országgyűlési képviselőjelölt lesz.

Idáig tartott a barátság, azóta – hogy Dömsödit idézzem – arra a mocskolódásra, amit kapott, nincs mentség.

Dömsödi szerint azóta a helyi fideszes médiában és a Facebookon megvádolták azzal, hogy:

  • kilövetné a tüntetők szemét,
  • hogy idegbeteg,
  • többször részeg, mint józan
  • és hogy nincs is diplomája.

Ez utóbbi amúgy ott helyben, a testületi ülésen meg lett cáfolva, mert Dömsödi behozta a diplomáit, és megmutatta Farkasnak. Dömsödi szerint bár biztos nem így van, de azért ő Orbán beígért elszámoltatásának az első áldozata lehet. 

Aztán azon is eléggé kiakadt a polgármester, hogy azt kérdezték tőle, hogy miért jár ilyen sokat autóval, mire a négy évvel ezelőtti polgármester akkori, első negyedéves gépkocsihasználati adatait kezdte sorolni, azt állítva, hogy ahhoz képest ő kevesebbet használta, úgy, hogy ő az akkori polgármesterrel szemben nem is Pásztón lakik. És ő sokat jár a médiába is, és azóta

Pásztó felkerült a térképre.

De eközben folyamatosan tesztelte a képviselőket olyanokat mondott a mellette ülőkhöz fordulva, hogy te biztos tudod, hogy mennyi pénz van most a város számláján, meg hogy mennyi a költségvetés egyik másik tétele.

Így vánszorogtak a percek, amikor is szót kértek ketten is a vendégek közül. Az egyik férfi például, mint kiderült, éppen az volt, akit Dömsödi többször is felemlegetett, mert az beperelte őt rágalmazásért. Valamilyen hulladék elhelyezése volt a téma, amire végre válaszolhatott az úriember. De abban se volt köszönet, ledömsödizte, gáborozta a polgármestert, aki ezt nem is hagyta ezt szó nélkül:

Neked én Dömsödi Gábor, vagy polgármester úr vagyok.

Majd hozzátette, hogy régebben az É. úr még az ő barátságát kereste, és ha annak idején enged a kérésének, most barátkozna vele, és sétarepülni hívogatná. A másik úr viszont veszélyes közelségbe csoszogott előre, én már azt hittem, valakinek bántódása lesz, de végül megállt, és a képviselőknek azt mondta, hogy szégyelljék magukat.

Aztán a testület megszavazta, hogy feloszlatja magát. Legkésőbb három hónapon belül időközi önkormányzati választást tartanak, de addig is marad mindenki, mert szavazni kell.

Ebbe kapaszkodott Dömsödi is, aki a szavazás után kijelentette, "nyugodtan tapossatok tovább a Facebookon, de most dolgozzunk". Ezzel rátértek a második napirendi pont megtárgyalására. És mintha csak elvágták volna a vitát, megindult a képviselői munka, és amíg ott maradtam, láthattam, minden előterjesztést egyhangúlag megszavaztak. Az élet így megy tovább. 

(Borítókép: Plecskó Péter, Farkas Attila alpogármester, Dömsödi Gàbor polgármester, Gajdics Gábor és Volek György (b-J) a pásztói képviselő testületi ülésen. Fotó: Ajpek Orsi / Index)