Olivér
4 °C
8 °C

A bíró szerint jogtalanul bilincseltek meg és fojtogattak egy idős hajdúszoboszlóit

hsz
2018.05.03. 14:27

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megváltoztatta a Hajdú-Bihar megyei rendőrkapitányság döntését, új eljárás lefolytatására kötelezte a hatóságot a következő ügyben. Az eset még 2015. október 29-én történt, a 67 éves János a járdán biciklizve haladt Hajdúszoboszlón, a 4-es főút mellett. Azért a járdán, mert a főút áthalad Hajdúszoboszlón, ez a város legforgalmasabb útja, a rettentő forgalom miatt a helyiek nem szeretnek rajta kerékpározni.

Jánost azonban megállította két rendőr, igazoltatták, megadta az adatait, majd miközben a rendőrök rádión egyeztették az adatokat, a nyugdíjas, állítása szerint csak azért, hogy a forgalmat ne akadályozza, a rendőrautótól öt méterre lévő kerítésig tolta a biciklit, hogy ott letámassza. A Helsinki Bizottság közleménye szerint ezt a két rendőr ellenszegülésnek és szökési kísérletnek tekintette, János a rendőrök feltételezésén és hangnemén felháborodott, és vitázni kezdett a rendőrökkel. Ennek a rendőrök vetettek véget, akik a férfi kezét hátrabilincselték, és betuszkolták a rendőrautóba. Hátul a biztonsági övvel be is kötötték, majd egyik rendőr a nyakánál fogva nekinyomta a hátsó ülésnek.

Amikor bevitték a kapitányságra, tovább folytatódott a tortúra, a rendőrök újra testi kényszert alkalmaztak, mert szerintük János ellenállt. Ő viszont úgy emlékezik, hogy a rendőrségen a földre kényszerítették, és az egyik rendőr a hasába térdelt. Hogy mi is történt pontosan, nem lehetett bizonyítani, mert

bár napi 24 órában kamera rögzíti, mi történik a folyosón, valahogy éppen akkor állt le a rendszer, és ha készült is videófelvétel, azt nem mentették el.

János ekkor már erősen panaszkodott a bilincselés és testi kényszer okozta fájdalmakra. Így a rendőrök anélkül, hogy előállították volna, átszállították az orvosi rendelőbe, és csak a doktor előtt vették le róla a bilincset.

A férfi aztán a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságon megpanaszolta a szükségtelenül brutális intézkedést, de a rendőrség többször is mindenben jogszerűnek és szakszerűnek találta azt.

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság minapi jogerős ítélete azonban igazat adott a Helsinki Bizottság büntetlen előéletű ügyfelének. Az ítélet leszögezi: a bilincshasználat legkésőbb az orvosi rendelőbe szállítás idején már jogszerűtlen volt, mivel akkor a férfi ekkor már nem állt rendőri intézkedés hatálya alatt. Ahogyan aránytalan és szükségtelen volt az idős, megbilincselt, biztonsági övvel bekötött férfivel szemben az autóban alkalmazott testi kényszer is (amit a bíróság szerint a férfi „fojtogatásnak élhetett meg”). Maguk a rendőrök is elmondták: „Koránál fogva azért bennünket, fiatalabbakat nem tudott volna kellő hatékonysággal megtámadni.”

A bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatait, és új eljárásra kötelezte az illetékes megyei főkapitányságot. A bírói döntés kitér arra is, hogy a megismételt eljárás során János panaszának az ítéletben foglalt indoklás figyelembevétele mellett kell helyt adni.

(Borítókép: A  Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság épülete a Google Street View képén)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?