Még meg sem alakult az új parlament, egy indexest máris kitiltottak

2018.05.04. 17:46

Az új Országgyűlés csak kedden alakul meg, de a sajtó megrendszabályozása a jelek szerint máris megkezdődött. Kollégánk, Fábián Tamás szerette volna regisztrálni magát a keddi alakuló ülésre, ezért pénteken negyed egykor ezt a szokásos módon, emailben kérte a parlament sajtóirodájától.

A regisztráció határideje 14.00 volt. A sajtóiroda 17.05-kor válaszolt:

Sajnálattal értesítjük, hogy sajtóakkreditációs kérelmét az Országgyűlés 2018. május 8-i alakuló ülésére nem áll módunkban teljesíteni.

Az alakuló ülés kiemelt jellegére, ünnepélyességére valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel csak azoknak az újságíróknak a kérését tudjuk figyelembe venni, akik a 2014-2018-as ciklus ülésein betartották az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat.

Azt, hogy a parlamenti sajtótudósítás 2010 óta fokozatosan szigorodó rendje mennyire életszerűtlen és nyilvánosságellenes, például ebben a videóban magyaráztuk el.

Fábián kollégát (és a szintén indexes Bakró-Nagy Ferencet) először 2016-ban, majd 2017-ben tiltotta ki Kövér László házelnök, amiért a kijelölt, lehetetlenül kicsi területen kívül próbálták a politikusokat nyilatkoztatni.

2017-es kitiltásuk az őszi ülésszak végéig szólt. Amihez most, a rend kedvéért hozzácsapták az új ülésszak első napját.

Persze ha azt nézzük, hogy Kövér László példás önmérséklettel csak az utolsó ciklus alatt elkövetett bűnökért csap most oda még egyet, akár örülhetünk is. Ha az elmúlt nyolc év bűneiért kéne vezekelnünk, egyáltalán nem mehetnénk a nyitó ülésre, Kövér ugyanis 2011-ben a teljes Indexet tiltotta ki hónapokra.

Szintén a korábbi kitiltásokra hivatkozva nem engedik be Botos Tamást, a 444.hu, illetve Kaufmann Balázst, a hvg.hu újságíróit.  • Hírek
  • Személyi kölcsön