Gusztáv
3 °C
7 °C

Dízelvonat váltja a HÉV-et a soroksári vonalon?

2018.05.31. 13:40

Az iho.hu vasúti szaklap szerint az esztergomi vonal villamosításának befejeztével felszabaduló dízel Siemens Desiro motorvonatok kerülhetnek a Soroksári HÉV vonalára. Megkérdeztük a MÁV-ot, ahol azt mondták, hogy egyelőre csak próbajáratról van szó.

MZS 6574
Fotó: A Siemens Desiro

Mint arról a napokban beszámoltunk, egyre jobban feszíti a MÁV-ot a budapesti HÉV-ek helyzete. A BKV-ból kivált, előbb önálló BHÉV-ként működő, majd a MÁV által bekebelezett (MÁV-HÉV-vé avanzsált) vonalakon 41 év átlagéletkorú NDK-s szerelvények közlekednek. A csepeli a múzeumvonal: itt zakatol néhány 52-53 éves példány is.

Ezért nem is csoda, hogy múlt hét csütörtöktől csúcsidőben megritkult az egyébként is zsúfolt csepeli HÉV, a járművek sorozatos meghibásodása miatt ugyanis harmadával kevesebb hadra fogható szerelvény állt rendelkezésre.

Az iho.hu szerint a Desirók beállításának ötletét a kényszer szülte: a soroksári vonalról kell szerelvényeket átcsoportosítani Csepelre, hogy ne legyen fennakadás. 

Dorner Lajos, a VEKE elnöke szerint a Desirók beállítása nem rossz ötlet. A főváros eredeti terve a soroksári vonal felszabdalása lenne: Peszterzsébetig metró szárnyvonalként, onnan a Soroksárig villamosként, majd a városhatáron túl nagyvasútként működhetne a HÉV a jövőben.

Frissítés: A MÁV válaszolt

Eszerint június elsején a H6-os (ráckevei) HÉV-vonalon egy Siemens Desiro típusú dízelmotorvonat közlekedik tesztjelleggel. A MÁV-HÉV és a MÁV-START által kidolgozott és hatóságilag engedélyezett próbameneten a szerelvény utasokat nem szállít.

A hatóságok által is engedélyezett próbamenetre induló, két egységből álló Desiro motorvonat a Budapest–Kunszentmiklós-Tass vasútvonalról Soroksári út állomásnál halad át a HÉV-pályára. A próbamenet során vizsgálják a jármű, a vasúti pálya és annak környezetének a kapcsolatát, kölcsönhatását. A csúcsidőn kívüli próbamenet nem befolyásolja sem a vasúti, sem a HÉV-járatok menetrendjét.

Egyelőre nincs tervben, hogy a – főként a lajosmizsei, az észak-balatoni és (a villamosítás előtt) az esztergomi vonalon megszokott – dízelmotorvonatok rendszeresen utasokat szállítsanak a HÉV-vonalakon. A teszteléssel az a cél, hogy a tapasztalatok révén gyorsan élesíthető technológiai terveket, megoldásokat dolgozzanak ki olyan rendkívüli helyzetekre, amikor esetleg motorvonatokkal kell pótolni a HÉV-eket. A szakemberek rugalmasan és gyorsan elő tudták készíteni a próbajáratot, ami annak is köszönhető, hogy a HÉV tavaly óta a MÁV-csoport tagjaként működik, írta a MÁV.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!