Seszták érdekeltségébe tartozó cég telephelye gyulladt ki Budapesten

20302914 d4c994fc8683dea9fd34dfd06e2b5c22 o
2018.06.13. 14:02 Módosítva: 2018.06.13. 14:31

Ritka nagy tűz ütött ki szerdán a XIII. kerületi Frangepán utcában. Minden jel szerint egy számítástechnikai cég raktára gyulladt ki. Mivel valószínűleg más techcégnek nincs több száz négyzetméteres raktára az utcában, a Ramiris Europe Kft. nevű vállalkozás telephelye borult lángokba.

A cég elektronikai nagykereskedelemmel foglalkozik, a raktárukban keletkező kár akár milliárdos is lehet. A cég honlapja nem működik (nem kizárt, hogy a tűz a szervereiket is elérte), de a Google archívumából itt megnézheti, mivel kereskedtek. Gyakorlatilag mindennel, aminek köze van a számítástechnológiához. 

Ha a Ramiris a tűz miatt kénytelen lenne lehúzni a rolót, annak komoly piacátrendező hatása lehet. A cég ugyanis itthon az egyik legnagyobb elektronikai beszállítónak számít, fontos állami megrendeléseik voltak. Legutóbb például a vizes világbajnokságnak voltak a hardverbeszállítói

A cég tavaly majdnem a duplájára nőtt az előző évhez képest. Árbevételük 23,8 milliárdról majdnem 43,8 milliárdra emelkedett.

A CÉGBŐL 1,2 MILLIÁRD FORINT OSZTALÉKOT VETTEK KI, MÍG A KORÁBBI ÉVBEN EZ AZ ÖSSZEG 400 MILLIÓ VOLT.

A kifizetett osztalék valamivel még több is annál, mint amit nyereségként megtermelt a cég. 

Teljes szimbiózisban offshore-lovagokkal

A Ramiris cégcsoportot Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszterhez szokás kötni, nem véletlenül. A politikus egy céghálón keresztül kapcsolódik a többször kétes ügyletekbe keveredett vállalkozáshoz. 

A Ramiris jelenleg egy ciprusi cég és Fabó György tulajdona, de a cégalapításkor jelen volt egy Sándor Kornél nevű férfi is, aki Seszták osztálytársa volt a 80-as években Kisvárdán. 

Seszták Miklós volt nemzeti fejlesztési miniszter
Seszták Miklós volt nemzeti fejlesztési miniszter
Fotó: Koszticsák Szilárd

„Sándor Kornél már többször felbukkant a Seszták Miklós ügyeit boncolgató cikkekben. Sándor Kornél több, a Ramiris cégcsoporthoz tartozó társaságban töltött be cégjegyzésre jogosító vezető tisztséget (Ramiris Europe Kft., Ramiris Rent Kft., Ramiris Mobil Kft., M3 Invest Kft.), és résztulajdonosa volt az Oxygen Wellness Befektetési és Ingatlanhasznosító Kft.-nek, amelynek a cégnyilvántartás szerint nemcsak a fővárosban, hanem Kisvárdán is van telephelye" – írtuk korábbi cikkünkben

2014-ben arról is írtunk, hogy Sesztáknak is van ilyen nevű cége, a Ramiris Autó Kft. Ez a Kisvárdán autókereskedéssel foglalkozó cég akkor száz százalékban Sesztáké volt. 

A Ramirist egyébként Fabó a Bestbyte Kft.-n keresztül tulajdonolja, ez a Ramiris kiskereskedő hálózata. „Seszták Miklóst először a '90-es években bíztuk meg ügyvédi feladatokkal, azóta számos jogi eljárásban képviselt bennünket, az általunk vezetett magyar cégek külföldi anyavállalataihoz azonban sem tulajdonosként, sem irányítóként nem volt köze, ez faktum"–- nyilatkozta Fabó a Heti Válasznak

A lap hozzátette, hogy Seszták nemcsak ügyvédileg kapcsolódott a Fabó–Sándor körhöz, hanem üzletileg is. „A Fabó–Sándor-féle Oxygen-csoport Árpád úti és naphegyi wellnessközpontjának avatásán Seszták Miklós a működtetők nevében állt ki a nyilvánosság elé" – írták. 

A Heti Válasz azt is megjegyezte, hogy a Seszták vezette Magyar Sakkszövetség testületi ülései rendszeresen a Frangepán utcai székházban voltak. A szövetséget egyébként az Oxygen-csoport szponzorálta, ezek után már nem is meglepő, hogy a szövetség elnökségi tagja egyébként Fabó György. 

A Fabó–Sándor üzleti kör egyébként 2013-ban négy offshore cégen keresztül tehermentesítette a hazai vállalkozásaikból befolyó bevételeiket. Emiatt 2014-ben a Fideszhez húzó Professzorok Batthyányi Köre is nyilatkozott: „Túl hangosak azok a rémhírek, amelyek a miniszter offshore-lovagi múltjáról és a bábáskodásával létrejött cégek viselt dolgairól szólnak, és túl halkak ezek cáfolatai. Vajon csak az erőterek okozta akusztikai zavarok miatt halljuk így, vagy valóban gyengék a miniszter önmentő érvei?"

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép: Hatalmas füsttel égett a Ramiris telephelye Angyalföldön. Fotó: Olvasónk, Horváth András)