Gulyás: A rendőrök vigyék el a hajléktalanokat a közterületekről

2018.06.14. 10:39

Varga Mihály benyújtotta a költségvetés-tervezetet szerdán, amiről most Gulyás Gergely azt mondta: a kormány szerint a tervezet reális helyzetértékelésből indul ki. A kormány szerint a növekedési kilátások nagyon jók. A tervezetről itt írtunk részletesen.

Gulyás szerint igaz, hogy rengeteg kritikájuk van Brüsszellel szemben, de leszögezte, hogy Magyarország jövőjét csakis az EU-ban képzelik el. Ezért vannak rendszeresen olyan kormányülések is, amelyeken kifejezetten uniós ügyekkel foglalkoznak. Szerdán is volt ilyen EU-s kormányülés, amin az unió költségvetés-tervezete volt a téma. Merthogy a migráció mellett a hétéves uniós költségvetés szintén kulcsfontosságú ügy. 

az uniós költségvetés-tervezet a magyar kormány számára elfogadhatatlan.

Gulyás szerint a tervezet azokat a tagállamokat büntetné, amelyek az elmúlt években rengeteget tettek azért, hogy betartsák a költségvetési fegyelmet. Azokat a tagállamokat pedig jutalmazná, amelyek az eddigi forrásokat rosszul kezelték, és nem mutattak fejlődést. A kormány tisztában van azzal, hogy a brexit miatt az EU költségvetése – bevételi oldalon – csökken, de ha így van, akkor a veszteségeket is korrekt módon kell elosztani, azaz minden tagállam azonos arányban osztja el egymás között a veszteségeket. 

Ez a szegényektől vesz el és a gazdagoknak ad

– mondta Gulyás a tervezetről. Példaként említette, hogy az eurózóna számára plusz forrásokat tartalmazna a költségvetés.  A kormány szerint az sem működhet, hogy az unió polgáraitól elvett pénzt migránsoknak adják. Gulyás szerint politikai döntés áll ennek a hátterében, szerinte az OLAF is szándékosan azokra a tagállamokra szállt rá, amelyek nem akarnak csatlakozni a közös uniós ügyészséghez. (Az uniós költségvetés tervezetéről és annak hátteréről itt írtunk bővebben.)

Gulyás beszélt a migrációról is. A kormány azt reméli, hogy a bolgárok javaslatát a kötelező kvótáról nem fogják az EU-ban elfogadni, a legtöbb tagállam ellenzi. Szerinte most sokkal több szövetségese van a magyar kormánynak ebben a kérdésben, mint hónapokkal vagy évekkel korábban.

Aztán jöttek az újságírói kérdések és válaszok a különféle témákban Stop Sorostól a balatoni nyárig:

  • Stop Soros: eddig még nem kapta meg a Velencei Bizottság véleményét a kormány a Stop Sorosról. A Velencei Bizottság jövő hét pénteken dönt a törvényjavaslatról. 
  • Hollik István matricás akciózása. Gulyás szerint ebben a kormánynak szerinte nem kell állást foglalnia. Hollik egy szervezetet bélyegzett meg matricázással, ami olyan menekülteknek segít, akiknek a magyar állam adott menedékjogot. Gulyás nem akarta ezt kommentálni, láthatóan nem nagyon tudott érdemben reagálni erre a témára. 
  • A hajléktalanságról: Gulyás szerint mindenkinek lenne rendelkezésre álló férőhely az átmeneti szálláson, melegedőhelyeken. „Az nem állapot, hogy ma Budapesten bizonyos közterületek használhatatlanok, mert életvitelszerűen laknak – mondta Gulyás. Ezzel indokolta, hogy az alkotmányban rögzítenék, tilos közterületen életvitelszerűen lakni. Később egy kérdésre, ami azt feszegette, hogy mindezt a gyakorlatban mégis hogyan tudna kivitelezné a kormány, azt mondta: a rendőröknek be kell vinnie a hajléktalanokat a közterületekről a hajléktalanszállásokra. 
  • Munkaerőhiány: a kormány elismeri, hogy van ez a probléma. Eddig bevezették a duális szakképzést, de amíg még van munkanélküliség, addig azt reméli a kormány, hogy a munkavállalók és a munkaadók egymásra találnak. 
  • Orbán és Merkel: találkozhat-e a közeljövőben Orbán Merkellel? Gulyás ezt a kérdést azzal „hárította el”, hogy majd a megfelelő időben adnak tájékoztatást a kormányfő külföldi programjáról. 
  • Alaptörvény-módosítás. Hogyan valósul meg a keresztény kultúra védelme? – kérdezte az RTL Gulyást, merthogy ez is bekerülne az alaptörvénybe. Gulyás azt válaszolta, hogy ahogy eddig is, merthogy szerinte eddig is megvédték a keresztény kultúrát. 
  • Miért este fél 8-kor, titokban kell benyújtani az alaptörvény-módosítást? – kérdezte az ATV. Gulyás azt mondta, hogy azt, hogy titok, azt csak Harangozó Tamás MSZP-s képviselő nevezte titoknak. De arra már nem tudott mit mondani, hogy a módosítás szövege a parlament honlapjára sem került fel aznap este. 
  • Költségvetés. Mi indokolja, hogy jövőre emelkedhet a kormányzati kommunikációra költött pénz? – kérdezte az RTL, de Gulyás szerint nem nő majd az összeg.
  • Red Bull-ügy. Kovács Zoltán szerint a Red Bull rendezvényéből több milliárd forintos adóbevétele származik a kormánynak (a vendéglátáson és a turizmuson keresztül), ezért éri meg ezeknek a rendezvényeknek helyt adni, akárcsak a Forma–1-nek.
  • A Golgota-ügyről: a 3 milliárd forint a kormány szerint kiindulási árnak jó.   
  • Nyári szünet. Az iskolai tanév meghosszabbodik, lesz kötelező nyári táboroztatás – írta a Népszava nemrég. Az Emmi ezt cáfolta. Gulyás erre azt mondta, hogy jó és fontos a hosszú nyári szünet. Ami most felvetődött, hogy mindenkinek legyen lehetősége két hét táborozásra, de ez semmiképpen sem lenne kötelező.  
  • Mészáros Lőrinc gigabankot kaphat. Erről kérdezték Gulyást, aki azt mondta: nincs erről tudomása, és nincs ilyen kormányzati szándék. Szerinte ez csak a gigabankról hírt adó 24.hu képzelgése. 
  • Balatoni nyár. Egy újságíró azt kérdezte, támogatná-e a kormány, hogy minden Balatoni településen lehessen ingyenes, szabad strand. Gulyás szerint ez nem a kormány hatásköre, hanem az önkormányzatoké, mivel ezek a strandok önkormányzati fenntartásúak. Azt is kérdezte az újságíró, hogy várható-e, hogy elszabadulnak-e az árak a Balatonon. Gulyás szerint valóban elszabadultak, de ennek az oka szerinte az, hogy nőttek a bérek Magyarországon, merthogy a balatoni turisták nagy része magyar.