Jenő
-3 °C
6 °C

Az MTA válaszolt a Figyelő listázóinak: Büszkék vagyunk a kutatóinkra!

DSC 6287
2018.06.20. 11:46

Rudas Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója az intézmény honlapján válaszolt a kormányközeli Figyelő hetilap - név nélkül jegyzett - újabb listázására, ami az alapján emel ki társadalomkutatókat, hogy vajon eleget publikálnak-e, és hogy mennyire foglalkoztatják őket "liberális", azaz a homoszexualitás, a bevándorlás, vagy a kisebbségekkel kapcsolatos témák. A lista - a "Soros-zsoldosok"-ról szóló összeállításhoz hasonlóan - ezúttal sem csak alantas, hanem hanyagságtól és módszertani hibáktól hemzseg - például egy szülési szabadságon lévő kutatón is számon kéri a gyér publikálást.

Rudas nyílt levelét érdemes teljes egészében elolvasni:

"Büszkék vagyunk a kutatóinkra. Büszkék vagyunk rájuk, függetlenül attól, hogy a határon túli magyarok helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, speciális helyzetű társadalmi csoportok, a közpolitika intézményeibe vetett bizalom vagy a sajtószabadság érvényesülése terén folytatnak felfedező kutatást. A Társadalomtudományi Kutatóközpontban a témaválasztás szabad, mert csak a szabad, kíváncsiság által vezérelt témaválasztásból származik igazi innováció. A kiválóság egyetlen - igaz, nagyon szigorú - mércéje a kutatásban a tudományosság nemzetközileg elfogadott módszereinek alkalmazása, az eredmények rangos folyóiratokban és kiadóknál való publikálása, a sikerességet egy objektív teljesítményértékelési rendszer minősíti minden évben.

A társadalomtudományi kutatás haszna az, hogy az egyéni sorsok mögött feltárja a társadalmi törvényszerűségeket és ezzel higgadt és kiegyensúlyozott gondolkodási alapot teremt.

A társadalomtudományi kutatás természeténél fogva kritikai jellegű,

azaz a társadalom működésében, az emberek egymás közötti kapcsolataiban jelentkező problémák feltárására, ezek okainak megismerésére törekszik. Ezt a feladatát csak akkor tudja ellátni, ha ellentmondásos jelenségek vizsgálatától sem riad vissza. Az így feltárt és közzétett ismeretekre építve mindenki kialakíthatja a saját véleményét és segítséget kaphat a világban való eligazodáshoz."

Az MTA-TK igazgatója a nyílt levélhez mellékeli az intézet kutatóinak 2018. január-májusa között neves nemzetközi lapokban és kiadóknál megjelent 29, ún. "magas hatástényezőjű" tanulmányának listáját, és azok impakt faktorát is.

Borítókép: Bődey János / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?