Pongrác
11 °C
27 °C

Az MTA válaszolt a Figyelő listázóinak: Büszkék vagyunk a kutatóinkra!

DSC 6287
2018.06.20. 11:46

Rudas Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója az intézmény honlapján válaszolt a kormányközeli Figyelő hetilap - név nélkül jegyzett - újabb listázására, ami az alapján emel ki társadalomkutatókat, hogy vajon eleget publikálnak-e, és hogy mennyire foglalkoztatják őket "liberális", azaz a homoszexualitás, a bevándorlás, vagy a kisebbségekkel kapcsolatos témák. A lista - a "Soros-zsoldosok"-ról szóló összeállításhoz hasonlóan - ezúttal sem csak alantas, hanem hanyagságtól és módszertani hibáktól hemzseg - például egy szülési szabadságon lévő kutatón is számon kéri a gyér publikálást.

Rudas nyílt levelét érdemes teljes egészében elolvasni:

"Büszkék vagyunk a kutatóinkra. Büszkék vagyunk rájuk, függetlenül attól, hogy a határon túli magyarok helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, speciális helyzetű társadalmi csoportok, a közpolitika intézményeibe vetett bizalom vagy a sajtószabadság érvényesülése terén folytatnak felfedező kutatást. A Társadalomtudományi Kutatóközpontban a témaválasztás szabad, mert csak a szabad, kíváncsiság által vezérelt témaválasztásból származik igazi innováció. A kiválóság egyetlen - igaz, nagyon szigorú - mércéje a kutatásban a tudományosság nemzetközileg elfogadott módszereinek alkalmazása, az eredmények rangos folyóiratokban és kiadóknál való publikálása, a sikerességet egy objektív teljesítményértékelési rendszer minősíti minden évben.

A társadalomtudományi kutatás haszna az, hogy az egyéni sorsok mögött feltárja a társadalmi törvényszerűségeket és ezzel higgadt és kiegyensúlyozott gondolkodási alapot teremt.

A társadalomtudományi kutatás természeténél fogva kritikai jellegű,

azaz a társadalom működésében, az emberek egymás közötti kapcsolataiban jelentkező problémák feltárására, ezek okainak megismerésére törekszik. Ezt a feladatát csak akkor tudja ellátni, ha ellentmondásos jelenségek vizsgálatától sem riad vissza. Az így feltárt és közzétett ismeretekre építve mindenki kialakíthatja a saját véleményét és segítséget kaphat a világban való eligazodáshoz."

Az MTA-TK igazgatója a nyílt levélhez mellékeli az intézet kutatóinak 2018. január-májusa között neves nemzetközi lapokban és kiadóknál megjelent 29, ún. "magas hatástényezőjű" tanulmányának listáját, és azok impakt faktorát is.

Borítókép: Bődey János / Index.