A fideszes Sára Botond lett Józsefváros polgármestere

DSC 5150
2018.07.08. 20:00

Három önkormányzati választást tartottak ma: Budapest VIII. kerületében és Árpáson polgármestert, a főváros V. kerületében pedig egyéni képviselőt választottak. A legnagyobb figyelmet a józsefvárosi polgármester-választás kapta, napok óta masszív kampány folyt.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Dr. Sára Botond nyert a józsefvárosi időközi polgármester-választáson. 100%-os feldolgozottságnál a szavazatok 62,85%-ával nyert. Az új polgármester csak egy rövid ideig, a 2019-es őszi önkormányzati választásig tölti be a tisztséget.

Sára kihívója, az összellenzéki Győri Péter a szavazatok 36,39%-át kapta. 

Józsefvárosban azért kellett polgármestert választani, mert az eddigi polgármester, Kocsis Máté parlamenti mandátumot szerzett. A Fidesz jelöltje a jelenlegi alpolgármester Sára Botond volt, kihívója a teljes baloldali ellenzék (LMP, Momentum, Párbeszéd, MSZP, DK, Liberálisok, Szolidaritás) és a helyi civilek által támogatott, de hivatalosan független Győri Péter volt.

Rajtuk kívül indult még egy munkáspárti jelölt, Fehérvári Zsolt István, illetve egy májusig még jobbikos, majd erre a választásra már függetlenként bejelentkező Pintér Attila, aki az utolsó pillanatban mégis visszalépett.

Kocsis Máté verhetetlen volt 2009 novembere óta Józsefvárosban. Az akkori polgármester, az SZDSZ-es Csécsei Béla lemondása miatti választáson nyert fölényesen, aztán 2010-ben 58, a legutóbbi, 2014-es polgármester-választáson pedig ismét nagy többséggel, 57,17 százalékkal választották újra. 

Így kérdés volt, hogy az alpolgármestere be tudja-e húzni a kerületet. Ami biztos: az ingyenes kiadványokkal, a naponta jelentkező interjúkkal, a Kocsissal közös rendezvényekkel, az összes lehetséges állami médiafelületen való megjelenéssel biztosan nem volt probléma. Ahogy a szinte összellenzéki kihívó lejáratásával sem.

Végül gond nélkül sikerült megnyernie az időközit Sárának.

A választók annyira nem pörögtek rá a vasárnapi voksolásra, két órával az urnazárás előtt a választásra jogosultaknak kevesebb, mint 19%-a, 30 perccel előtte is csak 21%-a jelent meg. A választáson 57 és félezren szavazhattak, a részvétel végül csak 23%-os lett. A megjelent 13 ezer szavazóból több mint 8 ezren Sára Botondra szavaztak, míg Győrire valamivel több mint négy és félezren.

A Fidesz napközben, valamikor egy körül már jelentkezett egy közleménnyel, amiben azt állította, hogy Győri Péter aktivistái választási törvényt sértenek, egy hajléktalan pedig arról nyilatkozott állítólag, hogy szervezetten szavaztatják az embereket egy hajléktalanszállón. Mindenesetre feljelentést tettek.

Szintén polgármestert választottak a Győr-Moson-Sopron megyei Árpáson, ahol a 2014-ben megválasztott polgármester, Szabó András (független) március végén egészségi okokra hivatkozva lemondott posztjáról. A településvezetői tisztségért négy független jelölt indul, a választáson 216 helybéli adhatta le szavazatát. Végül 146-an éltek is a lehetőséggel, ami a másik két időközihez képest kiugróan magas részvételi arányt, 67,59%-ot eredményezett.

Végül Szabóné Kovács Alice Mária 66,67%-kal megnyerte a választást. 

Az V. kerületben, Belváros-Lipótvárosban pedig azért kellett időközi választást tartani, mert a 4. számú egyéni választókerületben Böröcz László (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő a tavaszi parlamenti választáson országgyűlési mandátumot szerzett és a két tisztség összeférhetetlen. A választáson hárman indultak: Balla Valéria Emese, a Fidesz-KDNP színeiben,  ketten pedig függetlenként, Nagy Béla, és Schmuck Andor, a tőle megszokott lendülettel.

A 2321 szavazóból 470-en mentek el, ami így kicsivel több mint 20%-os részvételt jelent. Végül Dr. Balla Valéria Emese, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a választást 67,24%-kal.