Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rejtély, miért zuhant le a magyar fejlesztésű e-repülő

DSOKI20180530017
2018.08.01. 10:04

Nem emberi hibák vezettek a magyar kísérleti elektromos repülő lezuhanásához, de a vizsgálat nem tudta megállapítani, pontosan miért is gyulladt ki és zuhant le május végén kétfős személyzetével a Magnus Aircraft egyik kisrepülőgépe az 58-as főút mellett, Pogány és Szalánta között félúton. A cég szerdán osztotta meg a sajtóval a Közlekedésbiztonsági Szervezet 2018. július 24-én kelt hivatalos közleményét, ami megállapította, hogy:

Az igazságügyi-orvosszakértői vizsgálat alapján nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy fiziológiai tényezők, vagy egyéb akadályoztatás befolyásolta volna a hajózószemélyzet cselekvőképességét.

De műszaki hiba nyomát sem találták, "a vizsgálat során nem merült fel arra vonatkozó bizonyíték, hogy a légijármű szerkezete vagy valamely rendszere az eset előtt meghibásodott volna", a légijármű rendelkezett érvényes, az illetékes hatóság által kiadott Repülési Engedéllyel.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Rejtély, miért zuhant le a magyar fejlesztésű e-repülő

Sem műszaki, sem emberi hibákat nem találtak, a katasztrófának két halálos áldozata volt.

155 · Aug 01, 2018 10:04am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Sőt, más, a balesetet előidéző tényezőket is ki lehet zárni, mint a rossz látási viszonyok, vagy a fedélzeten keletkezett tűz.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a balesetet semmiképpen nem lehetett túlélni, a személyzet életét "az azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg" .

A cég a baleset ellenére folytatni kívánja az eFusion projektet. A Magnus Aircraft 2014-ben kezdte a Fusion 212-es benzinmotoros kisgép átalakítását a Siemens elektromos rendszereire alapozva - és 5 milliárd forintnyi középénzzel megtámogatva. Az eFusion 2016. április 11-én repült először, idén május 31-én a Pécs-Pogány repülőtérről szállt fel tíz óra után nem sokkal, és pár perccel később, a repülőtértől körülbelül másfél kilométerre, az 58-as főút mellett, Pogány és Szalánta között félúton a kukoricatáblába csapódott. A könnyű, kétüléses repülőgép kigyulladt, és a pilóta valamint utasa nem tudták elhagyni a kabint, a két férfi (egyikük 42, a másik 61 éves volt) életüket vesztették a tűzben.

(Borítókép: Sóki Tamás / MTI )