Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Kunhalmi: Miért van az, hogy a két cicim miatt kevesebb a bérem?

2018.08.13. 15:08

A genderképzés esetleges megszüntetése ugyanannak a kultúrharcnak a része, mint a közoktatás átalakítása – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke az ATV Start című műsorában. A kormány múlt héten tájékoztatta az ELTE-t, hogy megszünteti a gender szakot. Vagyis a mostani hallgatók még befejezhetik a tanulmányaikat, de újabb évfolyamokat nem indíthat az egyetem.

Kunhalmi szerint a kormány negligálja például azt a problémát, hogy egy nő ugyanolyan diplomával kevesebbet keres, mint egy férfi. És egyebek mellett ennek az okait is kutatják a gendertudományok. Kunhalmi Kárász Róbert műsorvezetőnek így magyarázta ezt el:

A gendertudományok azzal foglalkoznak, hogy miért van az még mindig, hogy ugyanolyan diplomát végez ön is, én is, ugyanannyi éve dolgozunk egy adott munkakörben, de énnekem, mert két cicim van és nő vagyok, kevesebb a bérem. Tetszik érteni?

Kárász erre úgy reagált: „Értem. Ezt egyébként most mindenki megértette."

Kunhalmi Ágnes szerint a Fidesz direkt összemossa a társadalmi szerepeket és a társadalmi nemeket, tudatosan összekeveri azokat a szexualitással és a szexuális nemekkel.

Jelenleg két egyetemen, az ELTE-n és a CEU-n folyik genderképzés itthon. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ezekre a mesterszakokra viszont nincs igény, gazdaságilag ugyanis nem térül meg a képzés. „A képzés más szakoktól vesz el erőforrásokat, rontja az egyetemek gazdasági stabilitását. Az állami közfinanszírozású egyetemeknek mindezt figyelembe kell vennie, mivel ezen felsőoktatási intézmények célja a társadalmi és munkaerőpiaci valós igényeknek való megfelelés."

Az ELTE több közleményt is kiadott, az első közleményben még a döntés elfogadásáról írt az egyetem, a hétfői közleményükben viszont kritikával illetik a lépést. „Az Egyetem egyértelműen és kifejezetten rögzítette, hogy szakmailag indokolatlanak tartja, hogy szakmai egyeztetés nélkül egy olyan, az összes szakmai szűrőn megfelelt mesterszak kerülne megszüntetésre, amely hosszútávon biztosíthatja olyan szakemberek utánpótlását, akik a férfiak és nők közötti társadalmi viszonyokkal és egyenlőtlenségekkel, így a család és a népesedés kérdésével, mindezek magyarországi és globális gazdasági és kulturális okaival és következményeivel foglalkoznak." A CEU jelezte, hogy elutasítja az oktatásba történő durva beavatkozást és a cenzúrát.