2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Szél Bernadett döntött: lemond az LMP éléről

902A1275
2018.08.21. 13:05
A társelnöki és a frakcióvezetői posztról is lemondott az LMP-ben Szél Bernadett. A politikus a párt etikai bizottságának döntései miatt távozik, mert nem akar olyan "rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák."

Szél Bernadett lemondott az LMP-ben betöltött összes pozíciójáról: a társelnöki posztról, illetve a frakcióvezetőségről is. Az erről szóló hír a Borsod24 nevű oldalon jelent meg először, de az Indexnek is megerősítették az LMP-ből.

Szél Bernadettet nem értük utol egyelőre. De a hír úgy kezdett el terjedni feltehetően, hogy a Magyar Hangnak adott egy interjút, amelyben részletesen beszél a lemondás okairól.

A Borsod24 cikke szerint Szél Bernadett azt mondta, „egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival és végképp nem méltó ez a viselkedés a zöldekhez”, illetve azt:

nem akarok egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák.

Három évre eltiltották

Szél döntése annyiban nem meglepő, hogy az etikai bizottság néhány héttel ezelőtt sorozatosan olyan határozatokat hozott, amelyekkel nem értett egyet. Az egyik határozat őt is eltiltotta három évre az LMP-ben betöltött pozícióktól, mivel a kampányban a választókerületi visszalépésekről tárgyalt más pártokkal.

Bár a furcsa eltiltás azt nem jelentette, hogy le kell mondania, Szél akkor azt mondta, visszavonul gondolkodni.„A jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznom" - mondta.

Kik lehetnek az utódok?

A pártban már múlt héten is téma volt Szél lemondása, így a párt vezetői elkezdtek azon gondolkodni, ki pótolhatná a távozó politikust. A társelnöki poszton az alapszabály szerint női utód kell, itt többen Demeter Mártát tartják esélyes befutónak annak ellenére is, hogy az MSZP-ből érkezett politikus csak nemrég lett a párt tagja. Bár így legalább nincs ellene semmilyen etikai bizottsági döntés. (Schmuck Erzsébet volt frakcióvezető például két éves eltiltást kapott a párttisztségektől.)

A frakcióvezetői poszton a másik társelnök Keresztes László Lóránt lehet az utód, ám felvetődött Ungár Péter neve is. Ungárt elértük, ő nem kívánt nyilatkozni sem Szél távozásáról, se az utódlásról.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)