Aliz
6 °C
14 °C

Egyszer már kirúgták miatta, most megint ugyanazt csinálhatja

2018.08.22. 14:49
Érthetetlennek tűnő vezércsere zajlott le augusztusban a BKK számára elektronikus jegyrendszert építő Scheidt & Bachmann-nál: Lakatos András lett az új igazgató, akit véletlenül pont egy éve rúgtak ki a T-Systemstől, az úszóvébé idejére időzített, BKK-s online jegyértékesítési rendszer sikertelensége után.

A német Scheidt&Bachmann mintegy 27 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg 2014-ben a BKK e-jegy-tenderét. Az eredeti terv szerint a cég 2015 és 2017 között építette volna ki az ehhez szükséges 800 kaput, 10 450 érvényesítő automatát és a számítógépes központot, valamint felállította volna a teljes rendszert, majd üzemeltette volna 5 évig. Csakhogy a befejezés először 2018-ra, majd 2019-re csúszott.

A több száz beléptetőkapu helyett csak egy tucatnyi áll, azok sem teljes üzemmódban működnek; a 11 ezer jegyérvényesítő készülékből csak néhányat szereltek fel három buszra; csipkártyákból pedig még egyet se adtak ki, még tesztelni sem

– írtuk idén májusban. Azóta annyit változott a helyzet, hogy ebben a hónapban fel kellett függeszteni az elektronikus jegyrendszer bevezetéséhez szükséges munkákat (az érvényesítő készülékek járművekbe szerelését), mert a közlekedési hatóság hiánypótlást kért a kivitelezőtől.

Az e-jegy tehát nem egy BKK sikertörténet.

Ezt érzékelte a BKK is, ezért tavaly az úszóvébé idejére időzítve kijöttek volna egy egyszerűsített online jegyértékesítési rendszerrel, aminek elkészítését a BKK-automatákat üzemeltető T-Systemsre bízták, közbeszerzés kiírása nélkül. Sajnos, ez a fejlesztés még nagyobb botrány lett.

Mint arról beszámoltunk, számos súlyos biztonsági hibát találtak abban az online jegyértékesítési rendszerben, amit a T-Systems a vizes vébé kezdetére szállított le a BKK-nak. Az ügy kipattanása után villámgyorsan megszervezett sajtótájékoztatón a két később kirúgott vezető képviselte hivatalosan a T-Systemset. 

Az egyikük, Lakatos András a cég közszféráért felelős üzletági igazgatója volt, ebben a szerepében ő írta például alá a T-Systems részéről a BKK-val kötött új szerződést. Lakatos eredetileg is a közlekedési informatikai részleget vitte a cégen belül, innen léptették elő 2016 januárjában a teljes kormányzati üzletág élére.

Aztán a botrány nem maradt személyi következmények nélkül: a Magyar Telekom kirúgta a BKK megbukott online jegyértékesítési rendszeréért felelős Lakatost, és Takács Józsefet, a T-Systems informatikai biztonságért felelős igazgatóját.

Lakatos Andrásnak egy évet kellett várnia, és most LinkedIn profilja szerint ő a Scheidt & Bachmann új igazgatója (managing director). Azaz az e-jegy botrány miatt kirúgott T-Systems-vezető most azt a céget vezeti, amely a BKK-nak dolgozik az e-jegyrendszeren.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?