M. Richárdnak elvileg decemberig nem lenne szabad elhagynia a lakását

2018.08.22. 09:33

Meghosszabbították M. Richárd bűnügyi felügyeletét, írja közleményében a Fővárosi Törvényszék. M. Richárd így 2018. december 21-ig marad bűnügyi felügyelet alatt, ami azt jelenti a közlemény szerint, hogy a „gyanúsított továbbra sem hagyhatja el a tartózkodási helyeként szolgáló ingatlant, ennek betartását a rendőrség a gyanúsított mozgását nyomon követő technikai eszközzel ellenőrzi”.

M. Richárd beszáll egy gépjármûbe a Budai Központi Kerületi Bíróság Fõ utcai épületénél 2017. augusztus 21-én.
M. Richárd beszáll egy gépjármûbe a Budai Központi Kerületi Bíróság Fõ utcai épületénél 2017. augusztus 21-én.
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A férfi azért áll felügyelet alatt, mert tavaly májusban ő vezette nagy sebességgel azt a Mercedest, amely egy szabálytalanul elé kanyarodó Citroënnel ütközött a Dózsa György úton. A kocsiban ketten meghaltak, többen megsérültek.

A férfi már kapott arra engedélyt, hogy a házi őrizetét elhagyja. A bíróság most a védő ismételt indítványa ellenére sem látta megszüntethetőnek a kényszerintézkedést, ahogy az enyhébb, a gyanúsítottnak nagyobb mozgásszabadságot biztosító magatartási szabályok előírásának sem adott helyt.

A kerületi bíróság döntését azzal indokolta, hogy a gyanúsított továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpárossal szemben, akit ezt követően még bántalmazott is. 2017. május 15-én Budapesten, a Dózsa György úton a megengedett sebességet jelentősen meghaladva összeütközött a szabálytalanul elé beforduló másik gépjárművel.

A gyanú szerint az is megállapítható, hogy 2017. május 15-ét megelőzően M. Richárd kábítószert fogyasztott, bár ez a vezetési képességére nem volt kihatással. A bűnügyi felügyelet meghosszabbításának indoka, hogy a korábbi bűncselekmény miatti gyanúsítotti kihallgatását követően a gyanú szerinti újabb bűncselekményt követett el, másrészről a gyanúsított büntetett előéletére, korábbi közlekedési kihágásaira is figyelemmel a bíróság szerint alappal lehet tartani attól, hogy szabadon bocsátása vagy a mozgási szabadságát kevésbé korlátozó magatartási szabályok előírása esetén újabb bűncselekményt követne el. A kerületi bíróság végzése ellen fellebbezésnek van helye.