Lemondott Patyi András az NVB-tagságáról

2018.09.03. 17:02

Lemondott a Nemzeti Választási Bizottságban betöltött tagságáról is Patyi András, a testület korábbi elnöke, írja az MTI. A testületbe az utolsó megválasztott póttag, Lugossy-Sági Krisztina került.

Patyi András a testület 2013-as megalakulása óta volt elnök, azonban augusztus 14-én lemondott elnöki megbízatásáról, majd szeptember 1-jén átadta lemondó nyilatkozatát bizottsági tagságról is. 

Az Országgyűlés 2013 szeptemberében választotta meg kilenc évre az NVB hét tagját és három póttagját, sorrendben Rádi Pétert, Bodnár Esztert és Lugossy-Sági Krisztinát. 

Rádi Péter 2015 szeptembere óta a bizottság rendes tagja, ő az elhunyt Csenterics Ferenc helyett ült be a testületbe, majd Patyi András lemondását követően a tagok őt választották elnöknek. Bodnár Eszter június végén írásban lemondott tagságáról, így a bizottságnak már csak egy póttagja maradt, Lugossy-Sági Krisztina. 

Mivel Patyi András megbízatása a lemondás átadásával megszűnt, megnyílt a póttag belépésének lehetősége, így a hétfői ülésen Lugossy-Sági Krisztina már részt vehetett.  Az NVB elnöke csak az Országgyűlés által választott tag lehet, pártdelegált nem.

Patyi nyáron mondott le az NVB-ben betöltött elnöki pozíciójáról, korábbi pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori pozíciójáról is, de valószínűleg mindenki onnan ismeri legjobban, amikor a választási bizottság elnökeként az általa kiszabott kormányközeli bírságokkal kapcsolatban esedezett bocsánatért Orbán Viktornál.  • Tippek
  • Árfolyam