Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Tömegnyomor, káosz volt reggel a Vác-Budapest vasútvonalon

2018.09.10. 15:26 Módosítva: 2018.09.10. 18:38
Reggel a Vác-Budapest vonalon utazók megtapasztalták, milyen lehet Indiában vonatozni. Az egyik olvasónk küldte azt a felvételt, ami megörökítette a tömegnyomort.

Emiatt járnak sokan autóval a lezárt M2 szakaszon, ettől hal meg Pest megye, ettől fullad meg Budapest.

– írta olvasónk, amikor elküldte a videót, amely a hétfő reggeli állapotokat mutatja meg a váci vasútvonalon.

A Dunakeszi Repülőtérért Facebook-oldalon közzétett felvételen látható, hogy a Dunakeszi alsó vasútállomáson a túlzsúfolt vonatokra reggel alig, vagy egyáltalán nem fértek fel a Budapest felé tartó utasok, ha mégis, akkor sem számíthattak túl sok komfortra. Az már mellékes, hogy a hét óra után munkába vagy iskolába tartó embereknek valószínűleg fogalmuk sem volt arról, hogy melyik vonattal utaznak épp. 

A videó szerint 25 percen belül öt vonat érkezett, az első 7 óra 25 perckor, ott a kalauz megtett minden tőle telhetőt, tájékoztatta az utasokat, és adott némi reményt is:

Körülbelül 10 perc múlva jön a következő mögöttünk, erre nem fognak tudni felférni.

“‘És arra fel fogunk férni?” - kérdezte az egyik utas.

“Nagyon remélem, uram! Mert ez három vonat, az előttem levő utasait szedem össze.”

A remény hamar szertefoszlott, mert a 7 óra 27 perckor érkező vonatra szintén csak páran fértek fel. A 7 óra 31 perckor érkező vonat ugyancsak tele volt. Majd jött egy gyorsvonat, ami nem állt meg. A 7 óra 42-es és 48-as járat viszont szinte üresen érkezett.

Nyilván a kalauzt nem lehet hibáztatni, mert nem sokat tud tenni ebben a helyzetben. A  MÁV online utastájékoztató rendszere szerint voltak késések a reggeli órákban, két vonat valóban egy órás késéssel érkezett, a cégcsoport honlapján pedig ez a tájékoztatás olvasható: 

A váci állomásról műszaki hiba miatt a vonatok később indultak. Emiatt a Budapest-Vác vonalon közlekedő vonatok menetideje 30-40 perccel is meghosszabbodhat. A vasúttársaság az utasok elnézését kéri.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük a MÁV-ot is, amely arról tájékoztattak minket, hogy egy tehervonat zárta el a forgalmat: 

Egy tehervonat ma reggel, az angyalföldi körvasúti elágazás és Rákospalota-Újpest állomás között műszaki okok miatt, részben elzárta a vasúti pályát. Az előre nem látható esemény következtében a reggeli csúcsforgalomban közlekedő vonatok feltorlódtak és hosszabb menetidővel közlekedtek a Budapest–Vác–Szob vonalon. Ez okozta az utasforgalom aránytalan eloszlását a járatokon. A vasúttársaság az esetről tájékoztatta az utasokat a vonatokon és az állomásokon, felhívták a figyelmet a következő vonat érkezésére is. A MÁVINFORM a MÁV-csoport honlapján és a Vonatinfó applikáción is elhelyezte az erről szóló hírt. A MÁV-START ezúton is az utazók elnézését kéri a kényelmetlenségekért.

A vasúttársaság továbbá ezúton is arra szeretné kérni a vonattal utazókat, "hogy amennyiben van hely a kocsik belsejében, ne állják el az utat az ajtóknál, húzódjanak beljebb, ezzel is segítve a felszállásban utastársaikat".

Jövőre pedig jönnek az emeletes vonatok, amik az ígéretük szerint majd enyhítést hoznak:

A Budapest–Vác–Szob vonal az egyik legforgalmasabb, éppen ezért jövő ősztől ezen és a ceglédi vonalon áll forgalomba 11 darab nagykapacitású, emeletes motorvonat, amelyet tavaly rendelt meg a vasúttársaság. Hamarosan pedig további 8 db emeletes motorvonat megrendelésére is lehetőségünk lesz. Így tovább enyhülhet a zsúfoltság a csúcsidőszakokban.