Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Tömegnyomor, káosz volt reggel a Vác-Budapest vasútvonalon

2018.09.10. 15:26 Módosítva: 2018-09-10 18:38:41
Reggel a Vác-Budapest vonalon utazók megtapasztalták, milyen lehet Indiában vonatozni. Az egyik olvasónk küldte azt a felvételt, ami megörökítette a tömegnyomort.

Emiatt járnak sokan autóval a lezárt M2 szakaszon, ettől hal meg Pest megye, ettől fullad meg Budapest.

– írta olvasónk, amikor elküldte a videót, amely a hétfő reggeli állapotokat mutatja meg a váci vasútvonalon.

A Dunakeszi Repülőtérért Facebook-oldalon közzétett felvételen látható, hogy a Dunakeszi alsó vasútállomáson a túlzsúfolt vonatokra reggel alig, vagy egyáltalán nem fértek fel a Budapest felé tartó utasok, ha mégis, akkor sem számíthattak túl sok komfortra. Az már mellékes, hogy a hét óra után munkába vagy iskolába tartó embereknek valószínűleg fogalmuk sem volt arról, hogy melyik vonattal utaznak épp. 

A videó szerint 25 percen belül öt vonat érkezett, az első 7 óra 25 perckor, ott a kalauz megtett minden tőle telhetőt, tájékoztatta az utasokat, és adott némi reményt is:

Körülbelül 10 perc múlva jön a következő mögöttünk, erre nem fognak tudni felférni.

“‘És arra fel fogunk férni?” - kérdezte az egyik utas.

“Nagyon remélem, uram! Mert ez három vonat, az előttem levő utasait szedem össze.”

A remény hamar szertefoszlott, mert a 7 óra 27 perckor érkező vonatra szintén csak páran fértek fel. A 7 óra 31 perckor érkező vonat ugyancsak tele volt. Majd jött egy gyorsvonat, ami nem állt meg. A 7 óra 42-es és 48-as járat viszont szinte üresen érkezett.

Nyilván a kalauzt nem lehet hibáztatni, mert nem sokat tud tenni ebben a helyzetben. A  MÁV online utastájékoztató rendszere szerint voltak késések a reggeli órákban, két vonat valóban egy órás késéssel érkezett, a cégcsoport honlapján pedig ez a tájékoztatás olvasható: 

A váci állomásról műszaki hiba miatt a vonatok később indultak. Emiatt a Budapest-Vác vonalon közlekedő vonatok menetideje 30-40 perccel is meghosszabbodhat. A vasúttársaság az utasok elnézését kéri.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük a MÁV-ot is, amely arról tájékoztattak minket, hogy egy tehervonat zárta el a forgalmat: 

Egy tehervonat ma reggel, az angyalföldi körvasúti elágazás és Rákospalota-Újpest állomás között műszaki okok miatt, részben elzárta a vasúti pályát. Az előre nem látható esemény következtében a reggeli csúcsforgalomban közlekedő vonatok feltorlódtak és hosszabb menetidővel közlekedtek a Budapest–Vác–Szob vonalon. Ez okozta az utasforgalom aránytalan eloszlását a járatokon. A vasúttársaság az esetről tájékoztatta az utasokat a vonatokon és az állomásokon, felhívták a figyelmet a következő vonat érkezésére is. A MÁVINFORM a MÁV-csoport honlapján és a Vonatinfó applikáción is elhelyezte az erről szóló hírt. A MÁV-START ezúton is az utazók elnézését kéri a kényelmetlenségekért.

A vasúttársaság továbbá ezúton is arra szeretné kérni a vonattal utazókat, "hogy amennyiben van hely a kocsik belsejében, ne állják el az utat az ajtóknál, húzódjanak beljebb, ezzel is segítve a felszállásban utastársaikat".

Jövőre pedig jönnek az emeletes vonatok, amik az ígéretük szerint majd enyhítést hoznak:

A Budapest–Vác–Szob vonal az egyik legforgalmasabb, éppen ezért jövő ősztől ezen és a ceglédi vonalon áll forgalomba 11 darab nagykapacitású, emeletes motorvonat, amelyet tavaly rendelt meg a vasúttársaság. Hamarosan pedig további 8 db emeletes motorvonat megrendelésére is lehetőségünk lesz. Így tovább enyhülhet a zsúfoltság a csúcsidőszakokban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?