Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Heisler András: Schmidt Mária kiírta magát a holokauszt kutatóinak sorából

2018.09.23. 14:44

Ahogy arról beszámoltunk, rövidesen megnyílhat a több mint három éve elkészült, de azóta üresen álló Sorsok Háza. A józsefvárosi pályaudvaron alakították ki 7,5 milliárd forintért a múzeumot, amely a holokauszt áldozatainak és az emberéletet mentőknek állít majd emléket.

Hogy miért állt eddig a projekt, arról szintén írtunk: a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) az első hírek után aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Schmidt Mária irányításával a magyar hatóságok felelősségét mentegető kiállítás jöhet létre. Lázár János ezért 2015-ben a Mazsihisz tiltakozására leállíttatta a beruházást, és közölte, hogy a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmát a magyarországi zsidó közösségek támogatni tudják majd.

Lázár távozásával azonban Schmidt Máriáék megoldhatták a kérdést: a Köves Slomó vezető rabbi által irányított Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel és a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal együttműködve alakíthatja ki. A Mazsihisz a koncepció és Schmidt Máriával való konfliktusai miatt már 2014-ben otthagyta a Sorsok Házát előkészítő bizottságot, de már korábban is több alkalommal kerültek szembe a kormány hivatalos történelempolitikájával.

A Sorsok Háza Schmidt Máriás, Köves Slomós bejelentése után a Mazsihisz  szokatlanul éles hangvételű közleményt adott ki. A közlemény a kormányhoz közel álló, Köves Slomó vezette EMIH elítéléséről szól, méghozzá olyan mondatokkal, mint:

A helyzet egyértelmű: az EMIH-nek nem a történelmi hitelesség, nem a magyar zsidó közösségi emlékezet és nem a magyar zsidóság a fontos, hanem a közpénzek és ingatlanok megszerzése.

A Mazsihisz szerint az EMIH törekvéseivel és a magyar zsidó közvélemény értékrendjével „szembemenő” stratégia jegyében kötött alkut a kormánnyal, és kész legitimálni a Lázár Jánostól Schmidt Mária emlékezetpolitikai portfóliójába került Sorsok Házát. 

A Szombat.org vasárnapi cikkében azt írják, a Mazsihisz most azért tartott sajtótájékoztatót, hogy ezt a közleményt tisztázzák, elmagyarázzák, kiegészítsék. A beszámoló alapján nem lett finomabb a véleményük a kialakult helyzetről, az EMIH-ről, vagy Schmidt Máriáról. Heisler elmondta, hogy a Sorsok Házáról már 2014-15-ben vitáztak, és már akkor elfogadhatatlannak nevezték a múzeum koncepcióját, tette mindezt a Jad Vasem, a Washingtoni Holokauszt Múzeum, vagy akár Randolph L. Braham, mondta. Majd hozzátette,

"minősíthetetlennek tartja, hogy Köves ehhez a koncepcióhoz tér most vissza, erre adja áldását."

Heisler szerint a Holokauszt emlékezetét ki kellene vonni az ütközőzónából és társadalmi konszenzusra van szükség:

"hiteles emberekkel, márpedig a Sorsok háza mostani gazdái nem hiteles emberek, ezért velük semmilyen konszenzusra nem törekszenek. Tovább menve leszögezte, hogy Schmidt Máriát a Holokauszt-kutató szakma diszkvalifikálta, így ő kiírta magát a Holokauszt-kutató történészek sorából"

- idézi a lap Heislert.

Robert Rozett, a Jad Vasem múzeum szakértője sincs megelégedve a Sorsok Háza koncepciójával. A Jad Vasem a világ legjelentősebb holokauszttal foglalkozó tudományos intézete, Robert Rozett pedig a következő éles megállapításokat tette:

  • A kiállítás nem helyezi általános kontextusba a magyarországi zsidóüldözéseket, csak a gyermek áldozatok személyes tragédiáira koncentrál.
  • Nem foglalkoznak a nyilas hatalomátvétel előtti zsidóüldözésekkel és nincs szó a magyar hatóságok szerepvállalásáról zsidók deportálásában.
  • Úgy állítják be, mintha a német megszállás előtt nem lett volna zsidóüldözés Magyarországon.
  • Eltúlozza a magyar zsidómentők szerepét