Jenő
-3 °C
6 °C

A Mazsihisz hadat üzent Köves Slomóéknak

DMOHA20180907001
2018.09.14. 14:32

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szokatlanul éles hangvételű közleményt küldött el szerkesztőségünknek csütörtök késő este. A közlemény a kormányhoz közel álló, Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Zsidó Hitközség (EMIH) elítéléséről szól, méghozzá olyan mondatokkal, mint:

 A helyzet egyértelmű: az EMIH-nek nem a történelmi hitelesség, nem a magyar zsidó közösségi emlékezet és nem a magyar zsidóság a fontos, hanem a közpénzek és ingatlanok megszerzése.

A Mazsihisz szerint az EMIH törekvéseivel és a magyar zsidó közvélemény értékrendjével „szembemenő” stratégia jegyében kötött alkut a kormánnyal, és kész legitimálni a Lázár Jánostól Schmidt Mária emlékezetpolitikai portfóliójába került Sorsok Házát. A Mazsihisz

a Sorsok Háza néven Köves Slomó és Schmidt Mária által most meghirdetett koncepciót elutasítja és attól elhatárolódik.

A szervezet a Sorsok Háza történelemszemlélete mellett azt is kifogásolja, hogy lényegében feleslegesen öltek 7,5 milliárd forintot egy olyan intézménybe, melynek szerepe lényegében megegyezik a már több mint száz éve működő (csakhogy nem egy, a kormányhoz feltétlenül lojális szervezet kezelésében álló) Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral, ami „a legjelentősebb holokauszttal foglalkozó nemzetközi intézmények természetes partnere". A párhuzamos intézmények közé sorolható egyébként a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ is.

A Mazsihisz közleményében azt is tudatja, hogy „a közösségi emlékezet és a hiteles történelmi kutatások megerősítésére, bátorítására" 10 millió forintos induló összeggel pályázati keretet különít el, hogy segítse a kutatók, intézmények, civil szervezetek munkáját.

A Mazsihisz egyébként a koncepció és Schmidt Máriával való konfliktusai miatt már 2014-ben otthagyta a Sorsok Házát előkészítő bizottságot, és annak ellenére, hogy mindig is kerülte a kormánnyal való közvetlen konfliktust, a budapesti Szabadság térre épített német megszállási emlékmű, illetve Szakály Sándornak, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának a kamenyec-podolszki vérengzésekről tett kijelentése miatt is szembekerült a kormány hivatalos történelempolitikájával. 

A kormány ezért a zsidósággal és a holokauszttal kapcsolatos elképzeléseihez inkább a Köves Slomó által 2004-ben a hászid Chábád Lubavics mozgalmat követő szervezetet, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget emelte partnerévé. Az kormány az EMIH-nek milliárdos ingatlanokat juttatott, és bőkezűen támogatta az EMIH által alapított kóser vágóhidat is. A korábban a zsidó vallási felekezetek között monopolhelyzetet élvező Mazsihisz és az EMIH viszonya azonban nem írható le a nem fideszes vs. fideszes ellentéttel, a konfliktus bonyolult háttérről itt olvashat részletesen.

(Borítókép: Köves Slomó rabbi, Schmidt Mária történész, Fürjes Balázs államtitkár és Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?