Gál
3 °C
16 °C

Előkerültek a Teréz körúti robbantó Belügyminisztériumnak írt levelei

2018.09.28. 09:58

A 24.hu azt írja, megszerezték a Teréz körúti robbantás miatt életfogytiglanra ítélt P. László levelét, amit a Belügyminisztériumnak írt. A levélben leírja, hogy pontosan hogyan robbantott. De a lap megszerezte a merevlemezén talált, el nem küldött levelet is, amiben az egymillió eurót akarta követelni. Ebben azt írta volna, ha nem kapja meg a pénzt, újabb robbantásokat követ el.

A robbantás nem a célunk. A robbantás csak egy eszköz a célunk eléréséhez. Ebből a trágyából akár több tonnásat is össze lehet gyúrni. Több kockázatot, hogy mások ne sérüljenek, nem fogunk vállalni. Időzítőt fogunk használni. Reméljük, erre nem kerül sor. Mindössze egymillió eurót kérünk. Ha fizettek, ígérjük, hogy legalább 2022-ig visszavonulunk

- áll a megszerzett levélben, amiből az is kiderül, hogy a férfi többesszámban ír.

A 2016. szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás vádlottja
A 2016. szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás vádlottja
Fotó: Huszti István / Index

Ahogy arról beszámoltunk, életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék a Teréz körúti robbantással vádolt P. László Gergelyt. A huszonéves fiatalember legkorábban 25 év múlva szabadulhat. 

A 24 azt írja, az első levelében - ami tele volt helyesírási hibával -, P. László leírta, milyen alapanyagból és pontosan mennyi kell a robbanószerkezet elkészítéséhez, de még arra is kitért, hogyan kell tárolni a különböző anyagokból összeállított szerkezetet

Az egészet többször celluxszal teljesen lezárjuk, több zacskóba tesszük. Idővel jól összekeményedik és fixen áll. Drótból és kötélből fogantyút készítünk. Végül kiragasztjuk a szegeket, az alját és a hátulját kivéve

- idézi a levélből a lap. A másik levél, amit már a letartóztatása miatt nem tudott elküldeni a követelésről szól és konkrét fenyegetést is tartalmaz:

Ne feledjétek: nem sérült civil, meg nem vagyunk őrültek. Szerintem ez bizonyítja, hogy a szavunkat be fogjuk tartani. Ha úgy döntötök, hogy nem fizettek, a ti felelősségetek lesz az, ami történni fog. Ha elhitetitek velünk, hogy fizetni fogtok, és mégsem, akkor különösen nagy robbanás lesz.

A lap megkereste P. László húgát is, mit szól ezekhez a levelekhez. Ő a következő választ küldte a lapnak:

Tudom, hogy a testvérem nem küldhette el a levelet, mert az elküldés időpontjában Zala megyében, Karmacson tartózkodott és épp az apámmal vacsorázott. Az IP-cím, amiről a levél állítólag elment a belügynek, az a nagymamám wifijének az IP-címe, aki Taksonyban él. Szóval lehetetlen, hogy a bátyám 200 km-es távolságból elküldött volna egy emailt. (...) De azt sem értem, hogy miért nem készült éles kép az állítólagosan elküldött levélről, csak egy homályos, kivehetetlen valami. Ezen kívül a belügyhöz megérkező levelet sem mutatták be. Ráadásul, ez a levél magyartalanul van, és teli van fogalmazási hibákkal. Ez pedig nem a testvéremre utal, aki értelmes, tanult ember. És felteszem a kérdést, hogy miért csak fél évvel a letartóztatása után derült fény arra, hogy állítólag megtalálták a gépén az egész levelet.