Jenő
-3 °C
6 °C

Utolsó szó nélkül ítélték életfogytiglanra a Teréz körúti robbantót

LRM EXPORT 224091836895492 20180912 100100206
2018.09.12. 08:49
Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék a Teréz körúti robbantással vádolt P. László Gergelyt. A huszonéves fiatalember legkorábban 25 év múlva szabadulhat. Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett.

Az apa tiltakozásával ért véget a tárgyalás. P. László édesapja szerint kétséges a bizonyítékok begyűjtésének tisztasága, vitatható fia vallomástételkori beszámíthatósága - véleménye szerint gyógyszer hatása alatt állt - az ügy mögött, amelyben fiát ártatlannak tartja, politikai okot sejt. Hogy pontosan mi lehetett a politikai szándék, azt ő sem tudta megmondani, de mindenképp árulkodónak vélte, hogy a belügyminiszter már az ítélet előtt "kitüntetéseket osztogatott a nyomozásban részt vevőknek". "Honnan tudhatták, hogy ez lesz belőle? Nem tudom bizonyítani, de a jelek alapján gondolom azt, amit szerintem sokan mások is gondolnak" - mondta.

  • A bíró 110 millió forint megtérítésére is kötelezte a vádlottat. Kalina József bíró ezután kezdett az ítélet indoklásába.
  • P. László Gergelyre a büntetést minősített emberölési kísérletért, robbanószerrel való visszaélésért és terrorcselekmény előkészítéséért szabta ki. 

A vád szerint P. László Gergely 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt.

A rendőrnő és járőrtársa maradandó halláskárosodást szenvedett. A nő kisagyába egy szög is beállt, koponyatörése és nyílt lábszárcsonttörése is volt.  Társának belső szerve sérült a zsákba rejtett szögek miatt. Egy járókelő nő könnyebb combsérülést szenvedett.

A következmények azonban sokkal súlyosabbak is lehettek volna: a robbanószer mellett többkilónyi, 5-10 centiméteres szögek voltak. Az elkövető nem sokkal később e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, amelyben leírta, hogyan készítette a bombát. Egy másik el nem küldött, de a számítógépén megtalált e-mailben pedig – újabb halálos kimenetelű robbantásokkal fenyegetve – egymillió eurót követelt volna.

Gyakorolta a robbantást

Többször robbantott is az erdőben Zala megyei otthona közelében. Arról elfogása után a távolabb lakó szomszédok is beszéltek, hogy hallottak korábban robbanásokat, de nem tudták, honnan jött, a hatóságokhoz nem érkezett róla bejelentés.

A fiatalember először beismerő vallomást tett, később, a tárgyalás első napján ezt visszavonta. A tárgyalásokon minden alkalommal megtagadta az érdemi vallomástételt, így a bíró, Kalina József csak a nyomozáskor tett vallomásokra hagyatkozhatott. P. László Gergely több alkalommal el sem ment a tárgyalásra, védőjével sem akart érdemben beszélni, ahogy egy idő után saját édesapjával sem, aki titkosszolgálati akciót sejt a robbantás mögött, amelybe fiát bele akarják keverni. 

Szerintük nem volt megalapozott a fiú elmeállapoti vizsgálata sem, és úgy vélik, beismerő vallomása, majd későbbi passzivitása azzal magyarázható, hogy begyógyszerezték. Volt egy ezzel kapcsolatos nyilatkozat is, ezt azonban a bíróság kirekesztette az eljárásból, mondván mellékes a jelenlegi állapotokkal kapcsolatos megállapítás, ugyanis a lényeg, hogy milyen állapotban volt P. László Gergely, amikor elkövette a bűncselekményt.

P. László Gergelyt az elmeorvosi szakértő beszámíthatónak mondta. (Igaz, a hírek szerint a fiatalembert később őrjöngő rohamok, a cella megrongálása miatt egy időre orvosi megfigyelés alá helyezték letartóztatása első szakaszában.) Idén augusztusban ismét elmeorvosi megfigyelés alá került.

Anya nélkül, Uruguayban

A kétségtelenül nehéz gyerekkorú fiatalember – szülei elváltak, édesapja több évre Uruguayba szöktette őket az édesanya elől, akivel így kapcsolata végleg megszűnt – a nyomozóknak tett és a bíró által felolvasott vallomásában – amelyet a vádlott visszavont – belső hangokra, megfigyelőkre panaszkodott, amelyek rákényszerítették tettére, amelytől – a váltságdíjjal együtt – saját szabadságát remélte.

Szakértők szerint kóros elmeállapotban ugyan nem volt P. László Gergely a bűncselekmény elkövetésekor, de kiderült, hogy édesapjával kapcsolata súlyosan terhelt. 

Édesapám és a rendőrség is figyelemmel kísérte a mozgásomat. Uruguayban is, így volt, de főleg hazaköltözésünk után" 

– mondta vallomásában P. László. „Még Uruguayban volt, hogy édesapámmal elindultunk kerékpározni, de végül nem oda mentünk, ahová terveztük, hanem egy telefonfülkéhez, és azt kezdtük figyelni. Nekünk otthon nem volt telefonunk" – mesélte az írásos vallomás szerint P. László, aki szerint később is apja küldte rá azokat, akik megfigyelték őt, és ebbe bevonta a rendőrséget is. „Ez a gondolat egyre erősödött bennem." P. szerint barátnője is részese volt a megfigyelésének, de édesapja saját élettársát is megfigyeltette.

Azt is kétségbe vonta a vádlott, hogy szülei valóban a szülei volnának.

A vádlottat több, a robbantás helyszínén járt szemtanú is felismerte. Az édesapa szerint azonban a kamerákon látható fiatalember alacsonyabb, mint fia, így azt is kétségesnek mondja, hogy egyáltalán ő van a felvételeken.

A bírói indoklás szerint azonban a szakértő előzetes becslése értelemszerűen becslés volt, később 170 centiméteres becslését 168-182-re tágította a felvételek alapján, ami már egybeesik a vádlott magasságával.

Védője szerint az ügyészség a kabáthoz varrja a gombot, a vádlott érintettsége vitatható, így felmentését kérte a legutóbbi tárgyaláson, amelyen P. László Gergely már szintén nem kívánt megjelenni.

A helyszín a robbantás után
A helyszín a robbantás után
Fotó: Olvasónk, László / Index

Alaposan felkészült a merénylő 

A bíró indoklásában elmondta: bebizonyosodott, hogy a merényletet P. László követte el, a robbanószereket otthonában is megtalálták. A 2016 októberében őrizetbe vett fiatalember 2017 februárjában döntött úgy, hogy részletesen beszél a történtekről a nyomozóknak.  Járt a helyszínen, ő tette le az általa készített robbanószert a hátizsákba rejtve.

Fedezékből, rádiófrekvenciás távirányítóval hozta működésbe a robbanószerkezetet, amikor a két rendőr elhaladt a szögekkel teli bomba mellett.

Sérülésük nem csak maradandó volt, de szakszerű ellátásuk elmaradása esetén halált is okozhattak volna. A szögek mindenképp alkalmasak voltak halálos sérülések okozására is – mondta a bíró.

P. László Gergely ekkor beszélt a robbanószerek iránti érdeklődéséről és az egyre inkább erősödő megfigyeléséről, amelyet már Uruguayban megérzett. Elmondta a robbanószerkezet és a beindításához használt távirányító beszerzésének körülményeit is. Részletesen beszámolt a menekülési útvonal eltervezéséről és arról, hogyan haladt rajta végig a merénylet után.

Beismerő vallomás olyan részletes volt, amilyen részleteiben a merénylet előkészítését és végrehajtását más nem ismerte. A vallomások egybevágtak a bizonyítékokkal.

A távirányítón a hátizsákon, és több bűnjelen is megtalálták P. László Gergely DNS-mintáit.

A vádlott édesapja szerint ügynökök szórhatták szét a bizonyításra felhasznált mintákat.

De ép elméjű?

A vallomását P. László visszavonta, a tárgyaláson semmi érdemi magyarázatot nem adott erre, így arra sem, miért tett korábban ilyen részletes beismerő vallomást. Kalina is elismeri, hogy a tárgyalás során a vádlott infantilisen viselkedett, hol lefeküdt a padlóra, hol azt mondta, csak a Hold energiáiról vagy a lélekvándorlásáról kész beszélni.

Ugyanakkor, a szakértők szerint a bűncselekmény elkövetésekor P. László Gergely beszámítható volt.

Személyiségzavara van, de ez meg sem közelíti a kóros elmeállapotot

 

- vallotta korábban két pszichológus és négy elmeorvosi szakértő.

A Google is P. László ellen vallott

Az tudható, hogy a merénylő a robbanószerkezethez szükséges összetevőket interneten keresztül szerezte be, egy gyorsétkezde parkolójából. A felhasznált "kistibor" nevet használó e-mailcímről mindig ugyanazon az IP-címen keresztül érkezett üzenet. A bíró indoklásában elmondottak szerint a magyar fél az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumát is megkereste, amelynek nyomán

a Google is közölte az e-mailcímhez kapcsolódó személyi adatokat. Az óriáscég vállalta azt is, hogy két évig nem közli az érintettel az adatok hatósági kikérésének tényét.

Kísérletért életfogytiglan?

A bíróság, ellentétben az ügyészséggel nem csak az emberölést, de a terrorcselekményt is csak előkészületben lévőnek, nem pedig befejezettnek tartja. Kalina elismerte, hogy nem szokás kísérleti szakaszban maradt bűncselekményekért életfogytiglant kiszabni. Tekintettel azonban az elkövetés "gátlástalan módjára, a bűncselekménnyel veszélyeztetettek nagy számára", és arra, hogy  "olyan időszakban került sor a bűncselekményre, amely politikai szempontú találgatásra ad okot", indokolt az életfogytiglani fegyházbüntetés.

  • Az első fokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, kérve, hogy a feltételes szabadságra bocsátás 25 évnél később merülhessen fel.
  • P. László Gergely ügyvédje felmentésért fellebbezett. Az ügyvéd szerint téves az ügy minősítése, ezért bűnössége esetén is az ítélet lényeges enyhítését kérte a bíróságtól.

P. László Gergely előzetes letartóztatásban marad a jogerős ítéletig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?