Burány: A szopófantom pontosan megmutatja, mi van ma Magyarországon

2018.09.30. 10:23

Nem azért foglalkozunk a szopófantommal, mert Magyarország bűntörténetének talán legbizarrabb nyilvánosságra került szexuális zaklatásáról van szó, hanem azért, mert ez az egy történet pontosan jelzi, milyen a droghelyzet és a közbiztonság ma Magyarországon

- mondta Burány Sándor szocialista politikus vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet pár száz méterre tartott Kőbánya központjától, ahol az említett eset történt. Burány a héten a parlamentben is a szopófantomon keresztül kritizálta a közbiztonsági állapotokat. 

Ez a helyzet egészen egyszerűen tragikus - folytatta a Párbeszéd frakciójának parlamenti képviselője, aki szerint sem a rendőrség, sem a kormány, sem az önkormányzat nem talált megoldást a droghelyzetre. A politikus szerint nem a rendőség a hibás, mert ők többnyire elkapják az elkövetőket (ahogy történt most is), viszont a kormány drogstratégiája megbukott, köszönhetően annak, hogy nem találtak megoldást a dizájnerdrogok problémájára. (A Fidesz drogstratégiájáról itt írtunk bővebben.)

Burány szerint az jelzi a helyzet súlyosságát, hogy Kőbánya ezen részének az ország legbiztonságosabb területének kellene lennie, mert itt van a Nemzetvédelmi Egyetem és a TEK központja, ehhez képest "ez ma Magyarország legismertebb nogo zónája, ahol áldatlan állapotok uralkodnak".

A politikus arról is beszélt, hogy hiába a több száz rendőr a környéken, a hatóság tehetetlen. "Azért, mert a társadalom kettészakadt: kevés számú, de jól kereső gazdagokra, akik húzzák fel az átlagfizetést, és nagy létszámú rosszul vagy nagyon rosszul kereső emberekre, ahol a kilátástalanság vagy a nincstelenség előbb utóbb bűnelkövetéshez, droghasználathoz vezet."

Kizárólag kriminalizációval nem lehet kezelni a helyzetet, hogy mennyire nem, azt éppen a szopófantom mutatta meg legvilágosabban

- jelentette ki Burány.