Szilvia
5 °C
16 °C

Az MSZP a Kossuth térre vitetné a szemetet

2018.10.27. 14:45

Ahogy arról beszámoltunk, 116 településen odáig fajult a hulladékelszállítás megoldatlansága, hogy végül a katasztrófavédelem felmérte a helyzetet, hogy hétfőtől átvegye a szemétszállítás megoldását

Az ellenzék is szeretné felhívni a figyelmet erre a nonszensz helyzetre, amiben az államosított hulladékgazdálkodás gyakorlatilag csődöt mond, és tényleg felmerül lassan, hogy a tűzoltók álljanak neki elvinni a szemetet.

Liberálisok: privatizáció

"A rendszerváltáskor, az államszocialista rendszer bukásakor végérvényesen bebizonyosodott, hogy a liberális piacgazdaságnak nincs tartósan életképes alternatívája. Az állam piaci szerepvállalása, legfőképpen pedig monopolhelyzete nem kívánatos, hiszen újra és újra bebizonyosodik, hogy az állam - szemben a piacból élő versenyszféra szereplőivel - rossz gazda. A Liberálisok szerint a hazai hulladékgazdálkodási szektor mielőbbi privatizációja volna szükséges" - írják a Liberálisok.

MSZP: polgári engedetlenség

Az MSZP polgári engedetlenségi mozgalmat indít, ha a kormány szerdáig nem talál megoldást az országos hulladékgazdálkodási problémákra, írja az MTI. Szaniszló Sándor, a szocialisták fővárosi képviselője szombaton az Országház mellett tartott sajtótájékoztatón azt mondta, amennyiben a kabinet nem gondoskodik a zökkenőmentes hulladékszállításról, akkor arra kérik az elégedetlen állampolgárokat, hogy hozzák el a Kossuth Lajos térre az időben el nem szállított, szelektíven gyűjtött hulladékukat.

Jobbik: szemét a székház elé

A jobbikos Varga Zoltán Péter és Szalontai Boldizsár a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. székháza előtt tartottak sajtótájékoztatót. Arról beszéltek, hogy az embereket nem érdekli, hogy ki hibázott, az állami cég, vagy a kormány, csak az a lényeg, a kormány tegye a dolgát, és oldja meg, hogy a szemét el legyen szállítva. A sajtótájékoztató végén pedig "a több mint 100 település jelképes ajándékát" adták át a cégnek: az épület elé pakoltak több zsák szemetet, legalábbis több tömött szemeteszsákot.

szemét.PNG
Kép: Youtube / Jobbik Info

DK: befürdés kukaholdinggal

A Demokratikus Koalíció nem hirdetett akciót, csak közleményben követelte, hogy a kormány "azonnal lásson neki ésszerű megoldást találni a szemétkérdésre, ne sehova sem vezető központosítással vagy a katasztrófavédelem ugráltatásával fedjék el a bajt." Szerintük elég egyértelmű, hogy a kormány csúnyán befürdött a "Kukaholdinggal".

Azt, hogy hasonló esetben a katasztrófavédelemnek kell átvennie a szemétszállítás feladatát, jogszabály rögzíti. Ilyenkor kétféle eshetőség van, az első, hogy ideiglenes a probléma, ilyenkor a katasztrófavédelem feladata csak addig terjed, hogy kijelöl egy vagy több másik szolgáltatót az országban, amelynek van szabad kapacitása, és át tudja venni egy időre a területet. A második a szükséghelyzet esete, ennek elrendeléséhez az kell, hogy közegészségügyi veszélyt állapítsanak meg. Mostanáig szemétügyben nem volt példa ilyesmire Magyarországon, valószínűbb, hogy az első opció válik valósággá most is.

A kukakáosz okairól, következményeiről és a várható folytatásról itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?