Árpád
-2 °C
4 °C

Nem mond igazat a főváros vezetése, több milliárd forintot fizettünk ki a bedőlt e-jegyrendszerre

DBZOL20170718007
2018.11.30. 08:01

„A Fővárost anyagi kár nem érte" – szögezte le tegnapi közleményében Bagdy Gábor, Budapest egyik főpolgármester-helyettese. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nem mond igazat a főváros vezetése, több milliárd forintot fizettünk ki a bedőlt e-jegyrendszerre

Az sem lehet igaz, hogy Tarlós István ne tudott volna az indulás előtt becsődölő projekt állásáról.

323 · Nov 30, 2018 08:01am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Gyorsan kiderült, hogy a politikus nem mondott igazat, a főváros eddig már több milliárd forintot kifizetett a bedőlt e-jegyrendszerre - írta a 444. Az állítást maga a BKK közölte Gál József LMP-s képviselővel a politikus adatigénylésére válaszolva.

A dokumentumból kiderül, hogy a szerződés értékének felét (körülbelül 6,3 milliárd forintot) már ki is fizették a rendszerért. Ezenkívül a portál még 3,7 milliárd forint olyan költséget talált, amely a projekt előkészítéséhez, ügyvédi költségekhez kapcsolódik, ezeket a 444 szerint „vélhetően teljes egészében kifizették már".

A lap szerint az is kizárt, hogy Tarlós István és helyettese nem tudtak a projekt állásáról. Néhány állítás, amely alátámasztja, hogy Tarlósék nem mondanak igazat: 

  • tavaly a projekthez kapcsolódó szerződést módosítottak a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyásával;
  • ez Budapest legnagyobb projektje a 3-as metró felújítása mellett;
  • Bagdy Gábor tárgyalta le a főváros és a BKK részéről a 17 milliárdos EBRD-hitel felvételét;
  • Tarlós István havonta beszámolót kap a BKK ügyeiről a BKK igazgatóságának elnökétől;
  • az e-jegyrendszer a BKK legnagyobb projektje, a társaság vezérigazgatójának havonta kellett beszámolnia róla a társaság igazgatóságának 

Bagdy tegnapi közleményében egyébként azt írta, hogy "az elektronikus jegyrendszer projekt (AFC) a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által leszerződött és menedzselt projekt, amellyel kapcsolatos problémákról se Tarlós István főpolgármesternek, se nekem nem voltak információim". Ehhez képest Tarlós István októberben a következőket mondta a projektről az Indexnek: 

A 2014-es választások előtt kötöttek egy hiányosnak mondott szerződést, és 2014 után a projektet a jelenlegi BKK-vezetés is rosszul menedzselte. Ezen nincs mit szépíteni.

Update: Cikkünk megjelenése után Tarlós István bejelentette, hogy kezdeményezi a BKK vezérigazgatójának menesztését, valamint a jövőben Bagdy Gábor feladatai is változnak. Erről itt írtunk bővebben

Update2: Szintén cikkünk megjelenését követően közleményt adott ki Szegvári Péter, a BKK igazgatóságának elnöke. Állítása szerint "a fővárosi elektronikus jegyrendszer projekt az EBRD hitelszerződéses feltételei alapján tovább folytatódik, s az eddig kifizetett összegek alapján elvégzett fejlesztési elemek felhasználhatók a projekt továbbfejlesztése során". Hozzátette: "Az Igazgatóság egyúttal kezdeményezte az EBRD-vel való konzultációt a projekt tovább folytatása érdekében új szállítói szerződés megkötésére a továbbra is hatályban lévő hitelszerződés keretei között". Szegvári szerint egyébként nem igaz, hogy ő közvetlenül jelentett volna az e-jegyrendszer projekt állásáról Tarlósnak. 

(Borítókép: Egy utas elektronikus bérletét ellenőrzi a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegyellenőre Budapesten a Deák téri metrómegállóban 2017. július 18-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?