Judit
3 °C
7 °C

A szakszervezeti tüntetők hétfőtől útlezárásokat ígértek

MicrosoftTeams-image (3).png
2018.12.08. 11:12 Módosítva: 2018-12-08 14:52:46

Szakszervezetek szerveztek tüntetést szombatra a túlóratörvény ellen az Alkotmány utcába. Az esemény szervezői szerint tízezren is lehettek, helyszíni tudósítónk szerint több ezren voltak, a tömeg a Szemere utcáig ért. A szakszervezeti felszólalók egyöntetűen elutasítják a túlóratörvényt, és azt is mondják, ők nem tüntetni akarnak, hanem párbeszédet és élhető béreket. Hétfőtől pedig országos útlezárásokat ígérnek.

A szakszervezeti beszédek végén a tömeg megpróbált előrenyomulni a Kossuth térre, rendőri sorfal állta útjukat, így kisebb tülekedés alakult ki. A tüntetők aztán benyomultak a térre a parlament épületéhez. Délután kettőre nagyjából 100-200 ember maradt, ők farkasszemet néznek a lépcsőkön dupla sorfalban álló rendőrökkel. Időnként felhangzott a „Bűnözőket védtek" skandálás, de aztán fél három körül szétszéledt a tömeg.

Mindenre van pénz, csak a bérünkre nincs

A tüntetésen több szakszervezet is felszólalt. Elsőként Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke beszélt, aki úgy köszöntötte a részvevőket: „Szevasztok, dolgozó magyarok!"

Magyarországon mi cipeljük a hátunkon a legnagyobb terhet, cserébe ezért Európa legkisebb bérét kapjuk. Közben elvették a magánnyugdíjat, cafeteriát, most pedig még több munkára, rabszolgamunkára kötelezik a magyart. Persze, önkéntesen. Ebben az országban mindenre van pénz, csak a bérünkre nincs.

A szakszervezeti szövetség elnökének célja 2019 januárjától kétszámjegyű béremelés és a cafeteria visszaállítása. Azt is mondta,

HÉTFŐTŐL ORSZÁGOS ÚTLEZÁRÁSOKAT SZERVEZNEK,

és arra kérte a tüntető tömeget, hogy minél többen vegyenek ebben részt.

Dr. Szilágyi József, a LIGA Szakszervezetek társelnöke
Dr. Szilágyi József, a LIGA Szakszervezetek társelnöke
Fotó: Huszti István / Index

Dr. Szilágyi József, a LIGA Szakszervezetek társelnöke és EVDSZ elnöke beszédében felrótta a kormánynak, hogy „mégis hogy képzelik, hogy a dolgozó emberek és családjának életéről szóló törvényt képviselői indítványként hozzák meg, kikerülve ezzel minden egyeztetést? 

Értsék meg a gazdasági és politikai vezetők: nem vagyunk robotok! Senki nem halhat meg rossz jogi normák, vagy a hiányuk miatt. Mi nem tüntetni akarunk, hanem párbeszédet, megfelelő életet, élhető béreket! 

A Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Mezei Tibor beszédében azt mondta, „ez a törvény növeli a munkaterheket, de csökkenti a munkahely biztonságát. Növeli a munkaidőt, csökkenti az éves szabadságot. A rabszolgatörvénynek pusztulnia kell!"

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Székely Tamás szólalt fel utoljára.

Hatalmas gépek között, halálos vegyszerekkel, üvöltöző zajjal, hűtőkamrák hidege mellett is termelni kell. Télen, nyáron, ünnepnap a gép forog. A mi kollégáink betegségben élnek, és korán halnak meg. Nem úgy, mint a közpénzen, benzinkártyákkal tankoló, luxusautókkal parkoló politikus urak. Itt tüntetnek velünk az Audi kiváló dolgozói. Ők gyártják azt az autót, amiből nem hajlandó kiszállni a politikus, hogy szóba álljon velünk, dolgozókkal.

A beszédek végén a szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy vonuljanak el békésen, a tömeg egy része viszont megpróbált előrenyomulni a Kossuth térre és a Parlamenthez, a rendőrök csoportosan rohantak sorfalat tartani, és senkit nem engedtek beljebb. A tömeg a villamossíneken állva „Orbán, gyere ki, vár a tömeg idekint" skandálással válaszolt. „Itt van a Gruevszki, azt féltitek?", kiabált valaki. Az ezres tömeg végül félórás dulakodás után áttörte a sorfalat, a rendőrök hátraszorultak a Parlament lépcsőjére. 

A Jászai Mari tértől vonultak át

A tiltakozó tömeg szombat délelőtt 11 körül indult el a Jászai Mari térről, a vonulókat a „Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen" felirattal vezették a színpadhoz. A tüntetők is több transzparenst hoztak magukkal, például „A fideszes is áldozat" és „Ez itt már nem a NER, hanem a tökéletes aljasság rendszere" szövegekkel.

Egymást követték a szakszervezetek, a Vasasok, a VDSZ, pedagógusok szakszervezetei, de az Audi Hungária szakszervezet is vonult. Kilakoltatás ellenes mozgalmak, például a Város mindenkiért is ott volt a tömegben. Egyetemistáknál a CEU melletti transzparensek is voltak, és „Szabad Egyetem", „Nem vagyok áru" feliratú táblákat is látni lehetett.

Minden ellenzéki párt képviseltette magát, kint volt például a DK-s Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, Mesterházy Attila, Molnár Gyula, de PM-es, momentumos, jobbikos és LMP-s politikusok is kimentek. Széll Bernadett egy „Nem leszünk Európa Kínája" felirattal jött, Karácsony Gergely is kint volt.

A demonstráció eredetileg a Jászai Mari térről a Kossuth térre tartott volna. Két nappal a tüntetés bejelentése után viszont a rendőrség elrendelte a teljes Kossuth tér, valamint a tértől északra található Balassi utca részleges lezárását reggel 6 és délután fél 3 között.

A Kossuth tér lezárása miatt valamivel előrébb hozták a színpadot az Alkotmány utcában. A Jászai Mari tértől a körúton át a Nyugati térre vonultak, onnan a Bajcsy-Zsilinszky útra fordultak, és azon érkeztek meg az Alkotmány utcába, ahonnan a tüntetés végén sokan benyomultak a lezárt térre.

Elfogadhatatlannak tartják a túlóratörvényt

Az Országgyűlés akár már a jövő héten elfogadhatja a munka törvénykönyvének módosítását, ami jelentősen megváltoztatja, hogy a munkáltatók mennyit dolgoztathatják a dolgozóikat, mennyi túlórát várhatnak el tőlük, és ezt hogyan számolják el. 

Jelenleg a Munka törvénykönyve azt mondja, hogy naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, ami kollektív szerződés alapján legfeljebb háromszáz órára növelhető. Ezt végül úgy módosítanák, hogy általános szabályként marad a 250 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra, de a munkáltató és a munkavállaló külön, írásbeli megállapodása esetén ez lehet 400 óra is. A 3 éves munkaidőkeret maradt a javaslatban, eszerint 3 éven belül is elég elszámolni és kifizetni a túlórákat.

A módosítást elfogadhatatlannak tartják a szakszervezetek, a kormány szerintük csak a multinacionális cégeknek akarja kiszolgáltatni a magyar dolgozókat (azt a Fidesz vezető politikusai  sem tagadják , hogy a multiknak kedveznének a törvénnyel), miközben családok szakadnak szét a túlóra miatt, vélik.

(Borítókép: Huszti István / Index)  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?