Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Ahogy előre megmondták, Noll Tamás tervezheti a budai szuperkórházat

2018.12.18. 15:42 Módosítva: 2018.12.18. 15:50

December 14-én hirdették ki a budai centrumkórházak tervezésére kiírt pályázatok eredményét, írja a Hvg.hu

  • a teljesen új, zöldmezős beruházás keretében épülő dél-budai kórházat Noll Tamás építészirodája, az M-Teampannon Építészmérnöki Kft.,
  • az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, illetve Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet bázisára alapuló dél-pesti kórház bővítését Zoboki Gábor építészirodája, a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft.,
  • a Honvédkórház bővítésével létrejövő észak-pesti centrumkórházat a korábban Mérték Építészstúdióként ismertté vált, az Állatkert biodómját és a Ligetbeli Magyar Innováció Házát is tervező Paulinyi-Reith and Partners Zrt. tervezheti.

A legkevésbé meglepő az első eredmény, ugyanis Lázár János már 2016 októberében bejelentette egy Kormányinfón, hogy a dél-budai szuperkórház tervezésével Noll Tamás irodáját bízzák meg. Noll Tamás neve később egy erről szóló kormányhatározatba is bekerült.

Eredetileg még pályázatról sem volt szó, idén nyáron azonban mégiscsak kiírtak egyet a három centrumkórház tervezésére. A Hvg.hu azt írja: a pályázaton egy budapesti építésziroda is érdeklődött, de megüzenték neki, hogy kár is törnie magát, mert már márciusban eldőlt, hogy kik lesznek a nyertesek.

A hatalmas beruházásokra az  augusztus 1-jén kiírt  pályázaton rendkívül rövid, alig több mint 2 hónapos határidőt adtak. Október 8-ig, lehetetlenül rövid idő alatt kellett volna leadni a tervkoncepciót és a beárazott kiviteli terveket. Az építész a Hvg.hu-nak azt mondta:  egy pár ezer négyzetméteres művelődési házra vagy könyvtárra is legalább 3-4 hónapot hagynak a tervpályázatok, itt viszont a 155 ezer négyzetméteres budai kórházat kellett volna ilyen rövid idő alatt megtervezni. 

A két győztes, Noll Tamás és Zoboki Gábor irodája ráadásul részt vett a tervpályázatot megelőző vázlattervek elkészítésében is. Ezek határozzák meg, hogy hogyan legyen megközelíthető az épület autóval, gyalogosan, mentővel, hány ágyas legyen, milyen műszaki paramétereknek kell a végleges kiírásban szerepelnie.

A lap szerint az etikai szempontokon túl mindez a hatályos közbeszerzési törvénybe is ütközhet. Annak 25. paragrafusa értelmében ugyanis összeférhetetlen és nem vehet részt az eljárásban ajánlattevőként, részvételre jelentkezőként vagy alvállalkozóként az, aki az eljárás előkészítésében is részt vett.

A pályázat eredménye elvileg megtámadható a Közbeszerzési Hatóságnál, de a Hvg.hu-nak egy építész azt mondta: négy évvel ezelőtt megtámadta a kormánynak fontos egyik presztízsberuházás tervpályázatát, két nap múlva viszont mobilon hívták a Miniszterelnökségről, hogy ha még egyszer megpróbál keresztbe tenni egy kormányzati beruházásnak, "soha a büdös életben nem nyer majd többet semmilyen pályázaton".