Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véglegesítették a fővárosi szuperkórházak tervét, kedden jelenik meg a pályázat

2018.07.30. 16:12

Július 31-én, kedden jelenik meg a három budapesti centrumkórház tervezésére kiírt pályázat – jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői sajtótájékoztatóján.

Ez az az egészségügyi program, ami sokáig a levegőben lógott, nem lehetett tudni, hogy mennyire gondolja komolyan a kormány, egészen addig, amíg július elején Orbán magához nem vette. Most úgy tűnik, sínen van a projekt, nagyon-nagyon sok pénzt költünk majd rá a következő években, és az ígéret szerint alapjaiban változtatja meg és korszerűsíti a budapesti kórházi ellátási rendszert.

Kásler Miklós hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a nyílt közbeszerzési kiírások az új elektronikus közbeszerzési rendszeren belül jelennek meg és bonyolódnak, két lépcsőben. A dokumentációhoz nemcsak tervkoncepciót, hanem már beárazott kiviteli terveket is várnak, Kásler szerint így lehet minimálisra csökkenteni a költségtúllépést.

Az MTI beszámolója szerint a miniszter úgy fogalmazott, hogy a kormány az egészségügy szisztematikus fejlesztésének újabb mérföldkövéhez ért, hiszen az elmúlt évek vidéki, 500 milliárd forintból megvalósuló fejlesztései után az elkövetkező években 700 milliárd forintot fordít a főváros és a központi régió egészségügyi fejlesztésére.

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében megvalósuló beruházások és fejlesztések révén a jövőben három centrumkórház jön létre a fővárosban, és további 25 kórház és 32 szakrendelő fejlesztéséről döntött korábban a kormány. A beruházás legnagyobb elemei a centrumkórházak lesznek, amelyből egy teljesen új építésű lesz.

Dél-Buda

Dél-Budán "új komplex, szuperkórházat" építenek, egy nem túl előnyös, tömegközlekedéssel nehezen elérhető helyszínen, az M1-M7-es autópálya közös szakasza mellett fekvő, Dobogó nevű területen lesz. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ez lesz elmúlt száz év legnagyobb egészségügyi beruházása, "a legmagasabb színvonalat fogja képviselni mind orvostechnológiában, mind az informatika területén", és zöldmezős beruházásként valósul meg. A tervek szerint a betegek egyágyas kórtermekben gyógyulnak majd, a papír alapú kórlapok helyett digitális eszközökön vezetik a betegadatokat, mentőállomás kap helyet, valamint két mentőhelikopter leszállására alkalmas les is kialakítanak majd.

Dél-Pest

Dél-Pesten centrummá alakul az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és a közelében lévő Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet. Itt is épül majd egy teljesen új kórházi tömb. Később aztán más osztályok mellett ide költözik a Fiumei úti Baleseti Központ is. Ezek az egységek a miniszter szerint jelenleg elég rossz körülmények között működnek, az intézményt megfelelő, 21. századi színvonalra kívánják fejleszteni. Ennél a kórháznál 190 ezer négyzetméter megépítéséről, átépítéséről van szó, és az intézmény a tervek szerint a sürgősségi betegellátás egyik vezető központja lesz. Jelezte, hogy a dél-pesti centrum a jövőben szorosan együttműködik több országos intézettel, így az Országos Traumatológiai és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel. Ezen kívül a dél-pesti centrumkórházzal szorosan, de attól függetlenül gyógyít továbbra is a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet is. A tervpályázat célja és feladata, hogy a mostani, korszerűtlen pavilon rendszerű elhelyezkedést megszüntetve egy korszerű intézmény jöjjön létre a Szent István Kórház helyén.

Észak-Pest

Észak-Pesten pedig tovább bővítik a Honvédkórházat. Ezt is új épületszárnnyal bővítik, ahová a Podmaniczky úti volt MÁV-kórház osztályai költöznek. A centrumba itt is építenek helikopterleszállót és parkolóházat is. Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára az észak-pesti centrumkórház megújításáról elmondta, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) jelenlegi két telephelyéből egy lesz, a Podmaniczky úti telephelyet integrálják. Az EBP-n belül a kórház fejlesztésére 9,3 milliárd forint jut, amiből megszüntetik a Róbert Károly körúti telephelyen a pavilonos rendszert és kiürítik a Podmaniczky utcai telephelyet. A két telephely összevonásával egy 1500 ágyas kórház jön létre, és bővítik a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumát. Az államtitkár szerint jelenleg a centrum kapacitása naponta 60-80 beteg ellátását teszi lehetővé, az átalakítás után ez a szám 250-re emelkedik.

A budapesti és Pest megyei egészségügyi fejlesztéseket összefogó EBP-re a kormány 2017-ben 40 milliárd forintot fordított, ebből 21,7 milliárdot orvostechnikai eszközök beszerzésére, 18,3 milliárdot pedig az építészeti tervezés megkezdésére. A jövő évi költségvetésben további 41,9 milliárd forint tervez a kormány az EBP fejlesztéseire fordítani. A centrumkórházak megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás két részből fog állni. Az első etapban a nyertes pályázóktól az állam megvásárolja a pályázatokat, majd ezekből a következő körben kerülhet sor a tárgyalásos közbeszerzési eljárásra.

A kórházfejlesztés elég zűrösen indult, onnantól kezdve, hogy a könnyen megközelíthető Kelenföld központja helyett egy elzártabb mocsaras telket szemelt ki hozzá a kormány, odáig, hogy egységes budapesti kórházátalakítási terv helyett sokáig azok a kórházak kaptak alkalmanként milliárdokat, akik épp jól feküdtek a kormánynál. A szuperkórházak ötletéről, az átszervezési kihívásokról, korrupciógyanús telekvásárlásról és a különböző fideszes lobbikról ebben a cikkben írtunk részletesen.