100 Intercity-vonatra nem fértek fel az utasok az ünnepek alatt

2018.12.29. 16:53

Száz Intercity-vonatra ismét nem fértek fel az utasok az ünnepek kezdete óta, állítja a  Közlekedő Tömeg Egyesület. Az egyesület ezért a MÁV-Start vezérigazgatójának azonnali lemondását követeli. Állításuk szerint december 21. óta száz Intercity-vonatra fogytak el a helyjegyek.

"A Győr, Nyíregyháza, Miskolc, Szeged, Pécs, Zalaegerszeg, Kelebia, Lőkösháza és Biharkeresztes felé közlekedő járatok is megteltek. Bár a vasúttársaság előzetesen azt ígérte, hogy növelik a vonatok kapacitását, valójában számos járatra feleannyi kocsit sem kapcsoltak, mint amennyi szükséges lett volna. Több tucat vonatról hiányoztak az első osztályú kocsik is", írják.

Az egyesület eddig háromszor hívta fel a MÁV-Start figyelmét a megtelt Intercity-k problémájára: a szeptember 1-jei iskolakezdés alkalmával, az október 23-i hosszú hétvégén, illetve a november elsejei hosszú hétvégén. Minden alkalommal elmondták, hogy szerintük megoldást csak a forgalomból kivont kocsik üzembe helyezése, új járművek vásárlása, illetve a csúcsidőszakon kívüli vonatok jegyárainak további csökkentése adhat.

Az egyesület szerint a probléma gyökere az IC+ kocsik építése. "2016-ra 50 ilyen vasúti kocsinak kellett volna elkészülnie, ebből azonban ma mindössze 3 darab szállít utasokat. A projekt nem halad, és mivel „a MÁV-Start valamennyi erőforrása ezen dolgozik”, nem marad elég kapacitás a meglévő járművek karbantartására, így egyre kevesebb az üzemképes kocsi. Emiatt fordul elő egyre gyakrabban, hogy nincs elég férőhely a vonatokon, és nem férnek fel rájuk az utasok".

A Közlekedő Tömeg Egyesület a megtelt, illetve első osztályú kocsik nélkül közlekedő vonatokról minden esetben screenshotot készített a MÁV hivatalos alkalmazásában. Ezeket és a vonatok részletes listáját, melyekre az egyesület tájékoztatása szerint nem fértek fel az utasok, itt lehet megnézni

Az ügyben kerestük a MÁV-ot is, ha a válaszuk megérkezik, frissítjük a cikket.