Pont a kampányban vádolnak korrupcióval egy visszavonult és egy halott MSZP-st

2018.02.12. 14:55 Módosítva: 2018.03.26. 14:32
Szatyorban vitte el a milliókat Botka László és Toller László 14 évvel ezelőtt – ezzel az állítással jött elő múlt csütörtökön egy titokzatos férfi, akit amúgy éppen egy áfacsalásos bűncselekménnyel vádolnak. Ma írásban is leadta erről szóló vallomását. A történetben leginkább az az érthetetlen, miért most jött elő a szocialista korrupciós váddal. Az ügyvédje egy volt fideszes képviselő, aki épp múlt héten került bele a történetbe.

Kemény korrupciós vádak jelentek meg MSZP-s politikusok ellen múlt héten a Szegedma.hu nevű oldalon, majd ezt a jobboldali sajtó jó része át is vette, pörgette napokig.

Egy titokzatos férfi, F. Attila ugyanis azzal a bombahírnek szánt vallomással jött elő, hogy összesen 250 millió forintot kért zsebbe 2004-ben Botka László szegedi MSZP-s polgármester és Toller László azóta elhunyt volt pécsi MSZP-s polgármester azért, hogy tető alá hozzon egy pécsi ingatlanüzletet. A területet aztán megszerezték, de a tervezett fejlesztés később nem valósult meg.)

A különös, sok ködös pontot tartalmazó nyilatkozat szerint, amelyet az Origótól kezdve a Lokálon át az Echo Tv-ig a kormányhoz közel álló médiumok leadtak, a férfi személyesen is vitt egyszer reklámszatyorban 50 milliót Botkának és Tollernek a Parlament melletti Biarritz étterembe. Ezt a politikusok állítólag el is rakták, pontosabban az egyikük sofőrje maga vitte el.

F. Attila, aki egy folyamatban lévő áfacsalásos ügy elsőrendű vádlottja, mindezt csütörtökön kívánta – mintegy mellesleg – bevallani a bíróságon. A jobbos média olyan jól értesült volt, hogy állítólag több médium a helyszínen várta, hogy rögzíthesse a vallomást. Ám a bíró áprilisra halasztotta az ügyet. Így a férfi végül az Echo Tv-nek olvasta feltanúvallomását, és most hétfőre ígérte benyújtani írásban a bíróságon.

Botka László még csütörtökön reagált, szemenszedett hazugságnak nevezte a vádakat, és feljelentést ígért a cikkek miatt. Toller László, aki 2006 nyarán szenvedett súlyos balesetet, már nem tudott reagálni, ugyanis 2010-ben meghalt.

Érdemes megvizsgálni egy kicsit közelebbről a fenti (néhol zavaros) történetet, amelyről már messziről bűzlik, hogy nem véletlenül találkozhattunk vele a kormányközeli lapok hasábjain. A Fidesznek nem is jöhetne jobbkor, mint a kampányban, hogy arról van szó a nyilvánosságban, hogy az egyik MSZP-s politikusnak van egy szatyros korrupciós sztorija.

Ám a történetben van pár nehezen érthető furcsaság:

  • F. Attilának éppen 2018 februárjában jutott eszébe feleleveníteni egy 2004-es sztorit. Amely a nyilatkozata szerint ráadásul 2000-ben kezdődött.
  • F. Attilát éppen egy bűncselekménnyel vádolják, áfacsalás kísérletével. Ehhez eddigi tudomásunk szerint semmi köze ennek a pécsi ingatlanügynek, úgyhogy nem tiszta, miért ezt és miért most foglalta a vallomásába a férfi.
  • F. Attila Botkát (a szocialista miniszterelnök-jelöltségtől októberben visszalépett politikust) vádolja korrupcióval, bár nem teljesen érthető, hogy egy pécsi ingatlanfejlesztés miatt a szegedi polgármestert miért kellett volna megvesztegetni.
  • A célkeresztben az a Botka László áll, akiről sokáig úgy nézett ki, hogy a Fidesz egyik legfőbb ellenfele lesz ebben a kampányban. Csak aztán októberben Botka visszalépett, most pedig nem indul a választáson.
  • A másik korrupcióval megvádolt szocialista az a Toller László, aki védekezni sem tud, hiszen 8 éve halott.
  • A korrupciónak a vallomás szerint volt még egy szemtanúja, résztvevője, „az egyik politikus sofőrje". Ha Toller sofőrjéről van szó, ő a 2006-os balesetben meghalt.

Ráadásul: bármi is történt 2004-ben, a vesztegetési bűncselekmény elévült. 

A régi, akkor érvényes Btk. szerint minősítéstől függően vesztegetés esetén legkevesebb 3, legfeljebb 10 év volt az elévülési határidő.

Mindez azt jelenti, hogy ha az ügyészség eljárást is indít az ügyben, vádat emelni aligha tud Botka László ellen, hiszen az elévülés megszünteti a büntethetőséget. De addig is lehet persze arról beszélni, hogy Botkának vesztegetési ügye van. Nem kell magyarázni, mennyire ideális ez a kampányban a kormánypártoknak.

Az ügyvédje egy volt fideszes képviselő

És hogy mi köze lehet a Fidesznek ehhez az egész ügyhöz? Nem olyan nehéz kapcsolatot találni F. Attila és a Fidesz között.

F. Attila ügyvédje ugyanis nem más, mint Varga István volt fideszes képviselő. Vargának volt 2012-ben az a nagy vihart kavart felszólalása, amely szerint a nők előbb szüljenek három-négy gyereket, és csak utána foglalkozzanak a karrierjükkel. Vargát a Fidesz akkor megvédte, 2014-ben azonban nem lett újra képviselő, ügyvédként dolgozik.

Varga István azt mondta az Indexnek, hogy ebbe az ügybe most került bele, múlt héten kezdte védeni F. Attilát. Múlt csütörtökön viszont védence nem tudott vallomást tenni, mert a bírónő elhalasztotta a tárgyalást. Ezért döntöttek úgy, hogy írásban beadja. Ez hétfőn reggel meg is történt a Fővárosi Törvényszéken. A vallomásról Varga annyit mondott, hogy az Echo Tv-ben ismertetett történetet fejti ki részletesen, többet nem kívánt nyilatkozni.

Tehát a helyzetet röviden összefoglalva: van egy titokzatos, áfacsalás kísérletével gyanúsított vállalkozó egy volt fideszes képviselő-ügyvéddel, egy elévült korrupciós ügy, amely egy halott MSZP-st és egy miniszterelnök-jelöltségtől visszalépett, választási listán nem szereplő MSZP-s polgármestert érint.

Az eddig megismert információkból nagyon úgy tűnik, ez a történet nem egy régi ügy tisztázását, hanem a jelenlegi választási kampány politikai céljait szolgálja úgy, hogy nagy valószínűséggel sem a férfi állítása, sem Botka ellenállítása nem fog soha kétséget kizáróan bebizonyosodni.