Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz íveiről másolták át az aláírásokat a volt szocialista íveire

2018.03.08. 14:45 Módosítva: 2018-03-26 13:09:56
Nem lehet jelölt Lévai Katalin Zuglóban, miután a helyi választási bizottság elutasította a nyilvántartásba vételét. Lévai ajánlóíveit összevetették a Fidesz jelöltjének íveivel, és sok esetben teljes volt az egyezőség.

Visszautasította Lévai Katalin volt MSZP-s politikus és miniszter egyéni jelölti nyilvántartásba vételét a XIV. kerületi helyi választási bizottság. Vagyis a nemrég pártot alapító Lévai nem lehet egyéni jelölt Zuglóban, értesült az Index.

A döntésben a legérdekesebb az indoklás: a választási iroda ugyanis megállapította, hogy Lévai ajánlóívein több esetben ugyanazok a választók ugyanolyan sorrendben szerepelnek, mint a Fidesz jelöltjének ívein.

Az ügy előzménye, hogy Lévai maga jelezte a helyi választási irodánál, hogy alaposan nézzék át az ajánlásokat, mert manipulációra gyanakszik. Kiderült, hogy a leadott több mint 600 ajánlás között magas a duplikációk aránya, a kettős aláírások száma.

Többször írtak alá neki például fideszes önkormányzati képviselők. Egyikük Bihary Zoltán szerdán elismerte az Indexnek, hogy ő - bár fideszes képviselő - ajánlotta jelöltnek Lévait, de csak egyszer, szabálysértést nem követett el.

D  FO20090328023
Fotó: Földi Imre / MTI

Ezt követően a választási iroda szúrópróbaszerűen ellenőrizte a jelölőszervezetek ajánlóíveit, és összevetette Lévai aláírásaival. A zuglói honlapra is feltöltött határozat indoklása szerint azt találták, hogy

27 esetben tételesen egyezik az ajánlások sorrendje a Fidesz-KDNP-s jelölt és Lévai Katalin ajánlóívein.

A határozatban tételesen felsorolják, hogy egyes íveken teljes az egyezőség, vagyis ugyanazok a választók, ugyanabban a sorrendben szerepelnek. A határozat ezután utal arra, hogy ezek a választók nem saját kezűleg írták alá Lévai íveit. A határozat azt nem teszi hozzá, de ebből egyértelműnek tűnik, hogy ezeket az aláírásokat egyszerűen átmásolták egyik papírról a másikra, az aláírásokat pedig ráhamisították. Kérdés persze, hogy kerültek Lévaihoz a Fidesz ajánlásai, vagy fordítva: a Fideszhez Lévai Katalin ajánlóívei. 

Mivel Lévai eredetileg 505 ajánlással rendelkezett, és 27 ajánlást érvénytelennek talált a választási iroda, a jelöltnek nem jött össze az 500 érvényes aláírás. Vagyis Lévai ezért nem lehet jelölt. Lévai Katalint keressük, egyelőre nem értük el.

A Fidesz közleményben reagált:

Amennyiben a kerületben az országgyűlési képviselői jelöltállításokkal kapcsolatban bármilyen szabálytalanság merült fel, azt azonnal vizsgálják ki. Ez a választási szervek feladata.

A Fidesz és Lévai lebukásáról beszél az ellenzék

Szávay István, a Jobbik zuglói jelöltje már közleményt is kiadott az ügyben. Ő úgy értelmezi, hogy a Fidesz bukott le. "Kimondható tehát, hogy a zuglói Fidesz és annak képviselőjelöltje visszaélt a választók bizalmával, az őket támogató polgárok adatait átadták Lévai Katalinnak, az aláírásokat pedig odahamisították, hogy így segítsék - az ellenzéki szavazatok megoszlásában reménykedve - az egykori MSZP-s miniszter indulását a választásokon." Szávay szerint "Orbán Viktor bukás felé tántorgó pártjának semmi sem drága, hogy hatalmát megőrizze, még az őket támogató és bennük bízó polgárok elárulására és a személyes adataikkal való üzérkedésre is képesek."

A DK felszólítja a Lendülettel Magyarországért párt összes jelöltjét, hogy lépjen vissza. "Maga az elnök lepleződött le, hogy csalással és a Fidesz segítségével akart elindulni, ezek után az összes jelöltnek vissza kell lépnie." - írta közleményében Gréczy Zsolt, a DK szóvivője. "Beigazolódott, hogy ténylegesen a Fidesz ügynökéről van szó." A DK-Szolidaritás egyben felszólítja a választási szerveket, hogy haladéktalanul kezdjék meg a Lendülettel párt ajánlásainak tételes ellenőrzését.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.