Gyurcsány masszív LMP-ellenes napot tart

2018.03.19. 15:05
A DK elnöke szerint az LMP veszélyeztetheti a kormányváltást azzal, ha koordináció nélkül indítja el fővárosi jelöltjeit. Az LMP-s Vágó Gábor őt részegséggel vádoló kijelentése pedig "az emberi aljasság megnyilvánulása". Gyurcsány egy olyan pártot támad, amellyel éppen meg akar állapodni az együttműködésről.

Erőteljes LMP-ellenes napot tartott hétfőn Gyurcsány Ferenc, miután vasárnap este az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP vezetői a választási koordinációról egyeztettek sikertelenül.

A DK elnöke a hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az LMP "mandátumok sorát" veheti el az ellenzéktől és veszélyeztetheti a kormányváltást azzal, ha koordináció nélkül indítja el fővárosi jelöltjeit. Gyurcsány március 15-én jelentette be, hogy visszalépteti a DK jelöltjét, Tóth Zoltán Szél Bernadett választókerületében. Az LMP-től hasonló gesztust nem kapott azóta.

Szerinte a szocialisták és a DK ki akarták szélesíteni a két párt korábbi megállapodását, az LMP viszont "konkrét javaslat nélkül érkezett és konkrét javaslat megtétele nélkül távozott".

Nem sikerült megtudni tőlük, hogy mit kérnének egy együttműködés során a Jobbiktól, illetve a szocialistáktól és a DK-tól.

Az LMP az eddigi tervek szerint ma este találkozik a Jobbik vezetésével. Kérdés, hogy a kikerült hangfelvétel, amelyen egy jobbikos képviselő ígér pénzt az LMP-snek a visszalépésért cserébe, módosítja-e a programot.

Gyurcsány szerint nem lehet attól függővé tenni az LMP megállapodási szándékát, hogy az LMP vagy a demokratikus ellenzék bármely másik pártja képes-e egyezségre jutni a Jobbikkal. Gyurcsány Ferenc szerint ez az előfeltétel indokolatlan és elfogadhatatlan. Szerinte tárgyalni kell a Jobbikkal, de a tárgyalásoknak nem választási együttműködésről vagy közös kormányzásról kell szólniuk, hanem arról, hogy hogyan működnek majd együtt a parlamentben "Orbán bűnös rendszerének lebontásában".

Gyurcsány hétfői LMP-ellenes akciói azért figyelemre méltóak, mert a DK elnöke ezzel nem a Fideszt támadja, hanem azt a pártot, amellyel az elmondása szerint koordinálni kíván.

Vágó Gábor beszólása emberi aljasság

Gyurcsány azzal indította a hétfőt, hogy a szóvivője útján bejelentette: bepereli az LMP-s Vágó Gábort, aki azzal vádolta, részeg volt a vasárnapi egyeztetésen. "Nem lehet emberi becstelenséggel tisztességes politikát építeni". Gyurcsány Ferenc a saját és Molnár Csaba DK-alelnök nevében is visszautasította

az emberi aljasságnak ezt a megnyilvánulását.

Azt mondta, hogy a tárgyalásra vidékről érkezett egy olyan autóval, amelyet ő vezetett és amelyben felesége és hároméves gyermekük is ott ült. A pártelnök a feltételezést is kikérte magának, hogy - a szabálysértés mellett - felesége és gyermeke életét veszélyeztetné.

Gyurcsány sajtótájékoztatóján emellett szó volt még a következőkről:

  • Felhívta a figyelmet arra a hírre, hogy a határon túlról érkező 438 ezer szavazási kérelemből 365 ezret már névjegyzékbe vettek. A határon túl élőket, néhány adatuk birtokában bárki regisztráltathatja a tudtukon kívül és bárki szavazhat is a nevükben, mindezt úgy, hogy a névjegyzék sem nyilvános.
  • Írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz, amelyben azt tudakolta, mit tesz a kormány annak érdekében, hogy megvédjék a magyar választást az orosz beavatkozástól. Szerinte a kormányfő nevében válaszoló Pintér Sándor belügyminiszter nem adott érdemi választ arra, hogy létezik-e ilyen kockázat és dolgoznak-e ennek elhárításán.
  • Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke alaptalannak találta a Magyar Idők főszerkesztője által ellene kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást, ezért az ügyet lezárta.
  • A pártelnököt megkérdezték a Magyar Időkben megjelent állításról, miszerint a Migration Aid illegális adatbázisokat épített a tranzitzónákban. Azt felelte, hogy a lapot nem tartja olyan hiteles forrásnak, hogy a hírt kommentálja.