Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Politico: Az AH már január óta tudja, hogy megfigyelik a magyar civileket

4O5A5289
2018.03.27. 13:04

A befolyásos brüsszeli portál, a Politico hétfő esti cikkében alapos eligazítást tartott az európai olvasóknak a magyar választási kampány állásáról. A Politico szerint a kampányt Orbán Viktor és egykori pénztárnoka, Simicska Lajos „elkeseredett küzdelme” határozza meg. Simicska az általa ellenőrzött lapokon keresztül sorra hozza nyilvánosságra az olyan ügyeket, melyek az Orbán-rendszer korruptságát hivatottak illusztrálni. A szerző szerint amennyiben a részleteiben ismertetett botrányok beigazolódnak, komoly meglepetést eredményezhetnek a választáson, és egy esetleges Orbán-vereség után büntetőeljárásokhoz vezethetnek.

A cikk a Fidesz választási esélyeinek szempontjából kedvezőtlen fejlemények ellenére – a Medián március eleji adatai alapján – leszögezi, hogy a kormánypárt a választás toronymagas esélyese.

A cikk érdekesebb része a civilek elleni kormányzati hadviselés mélységeit érzékelteti. A Politico kiemeli, hogy a kormány kampánya Hódmezővásárhely ellenére nem változott, és a Soros Györgyhöz kötődő szervezetekre és személyekre összpontosít, de

biztonsági szakértők figyelmét felkeltette, hogy a kormány illegális tevékenységekbe bocsátkozhatott, külföldi csoportokkal vagy titkosszolgálatokkal működhetett együtt, hogy a civilek ellen felhasználható anyagokhoz juthasson.

A Politicónak egy név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati forrás szerint

az Alkotmányvédelmi Hivatalnak már januárban tudomására jutott, hogy külföldi állampolgárok próbálnak adatokat gyűjteni a magyar civilekről.

A lap arról is beszámol, hogy legalább négy szervezet, a Nyílt Társadalom Alapítvány, a Migration Aid, a Magyar Helsinki Bizottság és a berlini székhelyű Civil Liberties Union for Europe munkatársairól próbáltak terhelő felvételeket készíteni – ez utóbbi magyar vezetőjénél, Dénes Balázsnál sikerrel is jártak. Az érintettek szerint a befeketítésre vállalkozó, de támogatóként vagy segítségkérőként fellépő emberek emailben keresték meg őket, és komplett bahreini, macedón, finn vagy francia inkognitókat építettek ki maguknak hamis vállalatokkal, honlapokkal, LinkedIn-oldalakkal. Néhány jogvédőt sikerült is személyes találkozóra hívni New Yorkban, Bécsben és Amszterdamban, ekkor kiderült, hogy az „érdeklődők” francia vagy izraeli akcentussal beszélő emberek.

A beszélgetések részleteiről a lap sajnos nem ír, de Siewert András, a Migration Aid vezetője korábban már beszámolt egy ilyen esetről

(Borítókép: A Migration Aid segélyközpontja a Keletiben, 2015 nyarán. Fotó: Ajpek Orsi / Index)