Ödön
2 °C
11 °C

Márki-Zay kitette mind a 106 körzet legesélyesebb ellenzéki jelöltjét

image uploaded from ios (4)
2018.04.03. 14:41 Módosítva: 2018-04-03 15:53:38

A friss hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter éppen azon van, hogy országos szintű legyen a koordináció, de legalábbis tiszta legyen, hol ki a legerősebb jelölt a Fidesszel szemben. Erről itt írtunk bővebben. A projekt érdekében egy oldalt is indított, ahol eddig 53 jelölt volt feltüntetve a 106-ból, azokat március 21-én jelentették be egy nagy közös sajtótájékoztatón több, a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kereső szervezettel közösen.

Most a Közös Ország Mozgalom irodájában tartottak sajtótájékoztatót a taktikai szavazást népszerűsítő és saját ajánlásokat tevő szervezetek, ahol bejelentették: egységesítették ezeket a listákat. A mostani sajtótájékoztatón a jelöltek nyilvánosságra hozatalán túl egy újabb oldalt és egy ahhoz kapcsolódó online kampányt is bejelentettek: az orbannakmenniekell.hu nevű oldalon be lehet írni az irányítószámot, ami feldobja a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. (ahogy látjuk, az oldal éppen nem elérhető, de ugyanazt a névsort találják Márki-Zay rendszervaltas2018.hu oldalán is)

Márki-Zay arra biztat mindenkit, hogy egyéniben rájuk adják le a szavazataikat, amennyiben le akarják váltani a Fideszt, a listás szavazatukról pedig pártszimpátiájuk alapján döntsenek. A jelöltek nevét az oldalán lehet megtalálni, de Márki-Zay legutóbb azt is elmondta, hogy aki regisztrál az oldalon, az hírlevélben is megkapja majd, hogy az ő körzetében ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt. 

Márki-Zay online jelentkezett be Hódmezővásárhelyről. Arról beszélt, hogy a civil szervezetek munkájának követésére buzdít mindenkit. Komoly eredmény, hogy több szervezet, amely eddig egymástól némileg eltérő listát mutatott, megegyezett, harmonizálta listáját. Egyéni jelölteknél mindenkit a taktikai szavazásra buzdít ő maga is, „csak így lehet a korrupciót és megfélemlítést megdönteni” – mondta.

És volt egy konkrét kérése is: azt mondta, aki a nemzetiségi listán ad le szavazatot, azt kéri, hogy iratkozzon le a német nemzetiségi listáról, mert ott van egy fideszes jelölt:

"Ha arról elegen leiratkozunk, egy jelöltet elvehetünk a korrupt Fidesztől"

– mondta. Ahogy arról mi is írtunk, a mostani választás lesz az első alkalom, hogy egy nemzetiségi mandátumot is kiosztanak. Parlamenti képviselő lesz jó eséllyel a német nemzetiség listavezetője, Ritter Imre, aki történetesen a Fidesz tagja.

A sajtótájékoztatón minden civil szervezet mondott néhány mondatot, minden szervezet, amelyek most egységesítették listáikat. Nem mindegyik szervezetnek van 106 helyen jelöltajánlása, 53 biztosan van mindenhol, de Márki-Zay oldalán 106 ajánlása van. Most három lista jelentős körű szinkronizálása történt meg: Márky-Zay Péter és a civilek (Viszlát, léthatmad, 1 jelölt a Változásért) listája; taktikaiszavazas.hu és a V18 listája.

A Taktikai Szavazástól Sanyó Ádám azt mondta, legalább 70%-os részvétel és legalább 500 ezer átszavazó kell a Fidesz leváltásához, mindenkinek ajánlja, hogy a legesélyesebb jelöltre szavazzon, pártállástól függetlenül. L. László János, a Nyomtass te is!-től azt mondta, van egy kiadványuk, amit szeretnének minden választókerületbe eljuttatni, több százezret nyomtatnak maguk is. Ebből szinténkiderül, kik a legesélyesebb ellenzéki jelöltek. 

Balázs Péter a V18-tól azt mondta, 2014-ben 10 körzetet hozott el az ellenzék, ők most már az elején 25 körzetben láttak jó esélyt a fideszes jelölt legyőzésére, végül mostanra 53 körzetben mondják biztosan, hogy jó szívvel lehet ajánlani a szavazóknak, hogy szavazzanak a legesélyesebb ellenzéki jelölre. Ebből 20 MSZP-s, 16 jobbikos, 9 DK-s , 4 LMP-s, 2 együttes, 2 független jelölt van

Pápai György, a Viszlát kétharmadtól azt mondta, nagyon jó, hogy összehangolták a listákat, mert más-más szavazókat szólítottak meg ezek a civil szervezetek, de már az elején látszott, hogy sok egyezés van a különböző ajánlások között. Márki-Zay listája  106 körzetre ad ajánlást, míg a V18 csak 53-ra. Végül Igaz Katalin, az Orbánnak mennie kell! mozgalom vezetője beszélt arról, hogy csináltak egy oldalt, ahol egységesítették a listákat: be kell írni az irányítószámot, és kiadja a legesélyesebb ellenzéki jelöltet.

(Borítókép: Márki-Zay Péter Bod Péter Ákossal, Elek Istvánnal és Lányi Andrással “A változás esélye"  címmel sajtótájékoztatót tart a 2018-as választás legesélyesebb ellenzéki jelöltjeiről 2018. március 31-én. Fotó: Huszti István / Index)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?