Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Momentum hat jelöltjét lépteti vissza a Jobbik, a DK, az LMP és az Együtt javára

2018.04.06. 15:17

Újabb visszalépéseket jelentett be a Momentum. Soproni Tamás elnökségi tag péntek délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy több párt esélyes jelöltjei javára is egyoldalú gesztust tesz a párt.

Hat momentumos lép ugyanis vissza a 2 jobbikos, 2 DK-s, ileltve egy-egy az LMP-s és Együtt-jelölt javára. Maga Soproni Tamás is visszalép a választókerületében. Ezek az érintett körzetek:

  • Oláh Lajos (DK) javára Soproni Tamás - Budapest 5. (Terézváros-Erzsébetváros)
  • Vajda Zoltán (Együtt) javára Hollai Gábor - Budapest 13. (XVI. kerület)
  • Szél Bernadett (LMP) javára Szemző Áron - Pest 2. (Budakeszi)
  • Mirkóczki Ádám (Jobbik) javára Tóth Zoltán - Heves 1. Eger
  • Ráczné Földi Judit (DK) javára Pintér András Gábor - Fejér 1. (Székesfehérvár)
  • Kiss Attila (Jobbik) javára Jakab Tamás - Csongrád 4 (Hódmezővásárhely)

Látható, hogy több olyan választókerület is van, ahol nagyon szoros eredmény várható vasárnap. És az esélyes ellenzéki jelölt az előrejelzések alapján legyőzheti a fideszes ellenfelét. Vagyis ha a Momentum itt elvisz pár százalékot, veszélyeztetheti az ellenzéki győzelmet.

Soprni Tamás azt mondta: "ütött az óra, amelyik párt tenni akar a akormányváltásért", annak most kell cselekednie. Azt kérte a választóktól, hogy 

  • egyéniben szavazzanak az esélyes jelöltre
  • listán is szavazzanak taktikusan, "szavazzanak egy új generációra", vagyis a Momentumra.

Délelőtt az LMP és a DK egy-egy jelöltje lépett vissza Pest megyében a másik párt javára.

Nagyon valószínű, hogy nem ezek az utolsó visszalépések az ellenzéki oldalon. A választási törvény szerint  szombat 11 óráig léphetnek vissza  az egyéni választókerületben induló jelöltek. Ennek az az oka, hogy az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Pauló-i, a Buenos Aires-i és a Santiago de Chile-i külképviselet nyit ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.

A lemondott jelölt nevét tehát „lehúzzák” a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.