A Momentum hat jelöltjét lépteti vissza a Jobbik, a DK, az LMP és az Együtt javára

2018.04.06. 15:17

Újabb visszalépéseket jelentett be a Momentum. Soproni Tamás elnökségi tag péntek délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy több párt esélyes jelöltjei javára is egyoldalú gesztust tesz a párt.

Hat momentumos lép ugyanis vissza a 2 jobbikos, 2 DK-s, ileltve egy-egy az LMP-s és Együtt-jelölt javára. Maga Soproni Tamás is visszalép a választókerületében. Ezek az érintett körzetek:

  • Oláh Lajos (DK) javára Soproni Tamás - Budapest 5. (Terézváros-Erzsébetváros)
  • Vajda Zoltán (Együtt) javára Hollai Gábor - Budapest 13. (XVI. kerület)
  • Szél Bernadett (LMP) javára Szemző Áron - Pest 2. (Budakeszi)
  • Mirkóczki Ádám (Jobbik) javára Tóth Zoltán - Heves 1. Eger
  • Ráczné Földi Judit (DK) javára Pintér András Gábor - Fejér 1. (Székesfehérvár)
  • Kiss Attila (Jobbik) javára Jakab Tamás - Csongrád 4 (Hódmezővásárhely)

Látható, hogy több olyan választókerület is van, ahol nagyon szoros eredmény várható vasárnap. És az esélyes ellenzéki jelölt az előrejelzések alapján legyőzheti a fideszes ellenfelét. Vagyis ha a Momentum itt elvisz pár százalékot, veszélyeztetheti az ellenzéki győzelmet.

Soprni Tamás azt mondta: "ütött az óra, amelyik párt tenni akar a akormányváltásért", annak most kell cselekednie. Azt kérte a választóktól, hogy 

  • egyéniben szavazzanak az esélyes jelöltre
  • listán is szavazzanak taktikusan, "szavazzanak egy új generációra", vagyis a Momentumra.

Délelőtt az LMP és a DK egy-egy jelöltje lépett vissza Pest megyében a másik párt javára.

Nagyon valószínű, hogy nem ezek az utolsó visszalépések az ellenzéki oldalon. A választási törvény szerint  szombat 11 óráig léphetnek vissza  az egyéni választókerületben induló jelöltek. Ennek az az oka, hogy az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Pauló-i, a Buenos Aires-i és a Santiago de Chile-i külképviselet nyit ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.

A lemondott jelölt nevét tehát „lehúzzák” a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.