Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A Suzuki az üzemi tanáccsal tárgyalna, miután kirúgták a szakszervezeti vezetőt

2019.02.11. 18:37 Módosítva: 2019.02.11. 18:43

A Magyar Suzuki Zrt. álláspontja szerint a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanács megfelelő fórum. A cégnyilatkozat vélhetően összefügg azzal, hogy azonnali hatállyal kirúgták a közelmúltban megalakult szakszervezet vezetőjét. 

A cég szerint folyamatban vannak az egyeztetések az idei béremelésről, valamint a juttatási csomag egyéb elemeiről. A Magyar Suzuki Zrt. pénteken azonnali hatállyal elbocsátotta az üzemből azt a dolgozót, aki csütörtökön elvállalta a gyár területén működő Vasas szakszervezet alapszervezetének vezetését.

A társaság közölte, hogy munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos információkat harmadik félnek a személyiségi jogok védelme és a vállalat etikai normái miatt nem adnak, találgatásokat nem kommentálnak.

A kirúgás óta népszerűbb a szakszervezet

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke az MTI-nek elmondta, a Suzuki gyár parkolójában csütörtökön alakult meg a szakszervezet alapszervezete, a jelenléti ívet 42 ember írta alá. Az alakuló ülésen megválasztották a tisztségviselőket, köztük az alapszervezet titkárát.

Mielőtt azonban a gyár vezetésének elküldték volna az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, a titkárnak választott férfit pénteken reggel azonnali hatállyal elbocsátották, munkájának minőségére hivatkozva – idézte fel.

László Zoltán emlékeztetett arra, hogy a titkár 14 és fél éve dolgozott a Suzukinál, ezalatt szalag melletti dolgozóból több ember munkájáért felelős részlegvezetővé léptették elő. Elkötelezettségét mutatja, hogy egy napot sem volt betegszabadságon, munkájára soha nem érkezett panasz.

A Vasas alelnöke jelezte: a rendkívüli felmondáshoz arra van szükség, hogy az érintett foglalkoztatásból adódó kötelezettségét súlyosan megszegje. „Ebben az esetben erről nem lehet szó, ezért az ügy a munkaügyi bíróságon folytatódhat” – fogalmazott László Zoltán. Hozzátette, hogy az eset óta folyamatosan érkeznek új tagok a szakszervezetbe.

A Suzukinál történt események nem sokkal követik az Audi dolgozóinak sztrájkját, ami a rendszerváltás óta az egyik legkomolyabb dolgozói akció volt az országban, és ahogy a sztrájk vége után írtuk, az Audi munkásainak példája más gyárak dolgozóit is feltüzelheti. Az Audi-sztrájk előtt pedig a túlóratörvény elleni tiltakozás mozgósította a korábban korlátozottan aktív magyar szakszervezeteket.