Európa Tanács: Magyarország hozza nyilvánosságra a korrupciós országjelentést

GettyImages-526306974
2019.03.01. 17:49 Módosítva: 2019.03.01. 20:41

Magyarország hozza nyilvánosságra az Európa Tanács országjelentését és hajtsa végre annak ajánlásait! – erre szólította fel az ország vezetését pénteken kiadott közleményében az Európa Tanács korrupcióellenes testülete, miután szakértői Budapesten jártak, és magas szintű egyeztetéseket folytattak.

Ahogy a 444 írt róla korábban, a testület azt vizsgálta, hogy a Tanács tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében. A vizsgálat megállapította, hogy Magyarország mellett még nyolc tagállam nem hajtotta végre a korábban megfogalmazott, a visszaélések és a megvesztegetések megelőzésére vonatkozó javaslatokat. 

Maga az országjelentés ugyanakkor nem kerülhetett nyilvánosságra, Magyarország ugyanis nem engedélyezte, hogy az Európa Tanács korrupcióellenes testülete közzétegye a dokumentumot. (Rajtunk kívül csak Fehéroroszország tiltotta le a jelentést.) Most a testület újra Magyarországon járt, és magas rangú hivatalnokokkal találkoztak.

A szakértők megköszönték az új információkat, és azt is, hogy a magyar hatóságok ismét ígéretet tettek az ajánlások figyelembevételére. Ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki, hogy a négy évvel ezelőtti jelentésük ajánlásai közül alig alkalmazták valamennyit. A testület tavaly úgy ítélte meg, hogy a korrupció visszaszorítása érdekében tett magyar erőfeszítések elégtelenek.

(Borítókép:  Andia  / Getty Images)